Jag hade laddat för en gedigen pulsföresläning under torsdagens pressevent med Suunto och Salomon, där Suunto visade upp sin nyaste pulsklocka Suunto Ambit som de beskriver som en gpsklocka för äventyrare. Suunto har lagt in många tekniska detaljer som kompass, barometer och höjdmätare – äventyrsgrejer som många grabbar går igång på! I vardagen (om man till vardags inte bestiger berg) kan dessa funktioner användas till att kolla hur man pressade i slalombacken, eller sätta en ”pin” på sitt favoritsvampställe och sedan hitta tillbaka dit nästa höst. Bra grejer!
Precis som Garmin och Polar har Suunto skapat en plats på nätet där man får ”mer av sin pulsklocka” och kan få överblick över träningen. En skillnad hörde jag dock. Där jag med klockan på armen kan ställa in hur/vad min Garmin 910 XT ska visa använder Suunto istället datorn som ”designställe”. Nog om pulsklockor, nu till pulsträning!
Laddat hade jag, men tyvärr var föreläsningen väldigt kort och väldigt basic. Inget nytt framkom, som man inte hört förut om man läst minsta lilla om pulsträning. Lite synd då jag antar att många på plats hade grundkunskap.
Här får ni samlade fakta och info som vi gick igenom, jag håller det kort:
Pulsträning ger dig svar på hur kroppen svarar på träning, utöver de svar du hittar i känslan. Att träna med pulsklocka är inget absolut måste, men ett roligt steg att vidareutveckla konditionsidrott och säkerställa att du tränar rätt utefter dina målsättningar och säkrar dina resultat. Vilopulsen kan man sänka med träning, maxpulsen kan man inte höja. Ska man träna pulsbaserat är ett maxpulstest (eller två till tre) ett måste. Det finns inga genvägar, utan maxpulstest ingen bra pulsträning.
Träning som bibehåller kondition sker under mjölksyratröskel, typisk form är distansträning där man bör ligga någonstans kring 65% av max som medel. Träning som utvecklar dig och ökar din förmåga sker kring och på mjölksyratröskel, mellan 80-90 % av max. Går man inte över tröskeln återhämtar sig kroppen snabbare och du kan köra flera pass av denna typ på en träningsvecka. Apjobbig tokträning mellan 90-100% av maxpuls är det ”bästa” för konditionen, men inte alltid så lätt att åstadkomma eller träna på. Om man kunde skulle man få bäst resultat av att träna här jämt – i teorin, men så fungerar det inte i praktiken, eftersom dessa pass sliter mycket på kroppen och kräver vilodagar. Därför tränar vi smart och kör ofta bara något maxat pulspass per vecka. Fyraminutersintervaller på/strax ovan tröskel lyftes som en otroligt bra konditionshöjande aktivitet att ägna sig åt.
Din vilopuls skvallrar om vad som sker i kroppen. Är du sjuk, allmänpåverkad av stress eller övertränad höjs vilopulsen. Detta är bra att ha koll på, och därför inte pressa kroppen de dagar den signalerar att något inte stämmer. En sänkt vilopuls visar att den träning du ger skapar resultat, ditt hjärta har ett lättare jobb att göra än tidigare.