Du arbetar hårt med att skapa kvalitativa inlägg – men vad gör du för att göra dem lätta att hitta för dina läsare? I denna del av bloggskolan ska vi prata bloggkategorier och underkategorier, lite bloggstruktur helt enkelt!
Jag tror (vet) att något bloggare inte gör ett bra jobb kring är att sätta upp bra och tydliga kategorier (eller taggar, men du kan se varför jag valt att jobba framförallt med kategorier som struktur här – en riktigt bra sammanställning!). När jag i höstas satte mig ner för att göra arbetet med redesignen av uppochhoppa så var kategorier och taggar något jag funderade länge på och kämpade en hel del med. Kategorisering var jag verkligen usel på innan och nu skulle det blir ordning! Så många gånger har jag ändrat mig, och i mitt fall handlar det verkligen om att ”kill your darlings”. Det är ohållbart med för många kategorier, i alla fall om de ska visas upp – och det är ju hela meningen att visa er läsare innehållet.
Nu är det er tur att fundera. Har du ett virrvarr av kategorier som går i och ur varandra, som inte är logiska och som inte är namngivna efter deras faktiska innehåll? Kategorin ”festligheter” var en typisk sådan spretig kategori hos mig, innehållandes allt möjligt. Kanske dags även för dig att göra något åt dina? Jag använde mig av excel för att få lite överblick, här är ett utdrag:
Löpning är exempelvis en kategori som har flera underkategorier, på denna bild syns bara två av dem.
Tips i arbetet: Tänk på vilka typer av inlägg som du skriver – och vilken typ av sökord som du vill att folk ska koppla samman med din blogg. Fundera på vad din blogg innehåller och hur du bäst framhäver dessa inlägg. Kanske har du flera ”klara kategorier”, men saknar bara ett kategorinamn på dem som det är nu? Välj dina huvudkategorier, och om behov finns, skapa underkategorier för att matcha.
Dina nästa steg kan variera, beroende på om du använder Blogger, WordPress eller någon annan plattform och hur mycket kontroll du har över dina inställningar. Men om du kan, tycker jag att du går till kategoriinställningarna (i WordPress finns de under ”inlägg/posts”) och använd över/under (parent/child) alternativ för att ställa in de kategorier som du lagt i diagrammet. Nu, när strukturen har sparats, kommer du att kunna lägga kommande inlägg i rätt kategorier. Obs – inlägg ska sparas under en kategori, behöver du berätta mer om innehållet så gör det med taggar! Exempel: Frukostinlägg sparar jag i kategorin ”recept och mattips” – i underkategorin som heter just frukost. Om jag skriver om havregrynsgröt sätter jag taggen ”gröt”.
Sen återstår ju bara resten av arbetet med dina bloggkategorier:
1) Gå tillbaka och redigera gamla inlägg och sätta dem i rätt kategorier. Det kan ta lite tid, (hej över 3500 inlägg…) men det kommer att hjälpa dig att fylla din nya kategoristruktur, och det kommer också att hjälpa dina läsare till det mest relevanta innehållet på din webbplats.
2 ) Lägga till nya kategorier/din nya kategoristruktur i ditt navigeringsfält eller i sidomeny (gärna med dropdown, så kan man fälla ut kategorierna om man som läsare är nyfiken). Antingen visar du bara dina huvudkategorier, eller så visar du även underkategorier om du valt att jobba med sådana.
Så. Lycka till med kategoriseringen av din blogg!