Välkommen till din nya favoritblogg!

Att börja träna efter förkylning

Veckolånga förkylningar med hosta och oändliga mängder…snor. Aldrig ser man väl en kondition fly all världens väg och styrka att sina som under sega förkylningar. Men hörni. Här kommer några ord på vägen. Som hjälp till hur en kan tänka kring att börja träna efter förkylning och hur en finner ro i att vila medan sjuktillstånd råder. Inlägget kanske inte helt minskar frustrationen, inte heller blir du fortare frisk, men ändå. Försöka duger. Here goes:

börja träna efter förkylning

Våga vila – se dina soffdagar som behövlig periodisering: Kanske var du knappt ens igång sedan förra omgången du var förkyld. Kanske har du precis hittat känslan, kommit upp i distans eller mängd eller tyngd. Kanske har du, med handen på hjärtat, legat lite lågt på återhämtningskvoten om du tränat tufft? Just din situation är svår att sia om – den vet bara du. Att våga vila är dock alltid klokt, hur tröttsamt och trist det än må vara. Ett knep är att titta på den plötsligt uppkomna viloveckan/vilodagarna som en periodisering  i din träning. Periodisering av träning sysslar ”alla” smart och satsande tränande med. Mellanveckor – tuffa veckor – återhämtningsveckor. Du kan ju låtsas att du är på en inplanerad återhämtningsvecka – även om den kom lite tveksamt i tiden, och när du planerar framåt startar du från den. Och du. VÅGA vila den där extra dagen. Vi har bara ett hjärta, två lungor, en hjärna. Som ska hålla länge – det är ju därför vi tränar! (och för massa fler härliga saker)

När kan jag träna efter/med förkylning? Jag brukar utsätta mig för ”below the neck check” – både när jag funderar på om jag kan träna när jag börjar känna av något förkylningslikt, och som ledstjärna för att se ljuset i tunneln i förkylningstider. Såhär: När det gäller infektioner i övre luftvägarna eller vanliga förkylningar så brukar jag göra “below the neck check” för att se om det är ok att träna. Har en några symtom below the neck så ska en avstå träningen. Detta kan vara hosta som sitter i bröstet, värk i kroppen, feber eller svår heshet. Symptom “above the neck” som snuva, lite huvudvärk eller smårosslighet i halsen kan en träna med men en gör bäst i att ta det lugnt (zon 1-2) så man inte förvärrar tillståndet.” Rådet kommer ursprungligen från triatleten Filip Larsen, jag följer det med framgång.

Att börja träna efter förkylning: Var nu snäll mot dig själv om du hostat dig blå i ansiktet och snutit dig blodig i näsan. Starta med förnuft. Har du tur – och ingen feber kan lugna promenader vara väldigt skönt redan under förkylning. Var nöjd och glad om du tar dig ut då, men se det inte som ett tvång. Promenader är annars ett himla skönt sätt att komma igång efter förkylning, underskattat till och med. Lugn jogg om du har konditionen där du vill ha den – men om du exempelvis nyss börja springa kan löprundor direkt efter förkylning kännas nedslående. ”Jag orkar ingenting!”. Börja då med promenad/löpning/promenad/löpning. Mjuka lugna intervaller där målet är att bli genomvarm och lite svettig i pannan de första dagarna.

Tipsen:

SÄNK farten från innan du var förkyld, 25-50%.

Korta sträckan du egentligen skulle vara på enligt träningsprogrammet – om du följer ett.

Jag litar på att du lyssnar på kroppen, men om du vill ha mitt råd så ger jag mig alltid minst tre dagars upptrappning efter en längre tids förkylning.

Fokusera och ta dig tid att göra grundläggande teknikjobb. De lite sega löpskolningsövningarna, eller massa rörlighetsträning. Se det som en tillfriskningspresent till din kropp. Oavsett om din huvudgren är styrketräning/löpning/cykling/simning/ridning – valfritt superkul- gör det dig gott.

Upptrappningsschema: (passar bäst för konditionsidrottare – jag använder löpnng som exempel)

Dag ett: Jogg, varvat med promenad eller enbart jogg, 20 minuter. Håll koll på pulsstegring. Grundteknikövningar, 10 minuter. Känsla och ledord: Aktiv vila – ingen push.

Dag två: Jogg varvat med promenad eller enbart jogg, 25 – 35 minuter. Grundteknikövningar, 15 minuter. Känsla: ”Det går lätt och bra det här!”

Dag tre: Fartlek, spring nyfiket och lekfullt, utmana och backa. Känsla och ledord: ”Du och jag kroppen – bästa teamet”.

Dag fyra: Återgå till normal belastning – men gör de där grundövningarna….

fotosession2

Det var mina tankar om att börja träna efter förkylning. Har du kompletteringar? Speak up!

  1. Tack Sofia! Skönt att bli påmind och bekräftad när man tycker höstförkylningara avlöser varandra innan man knappt hunnit blinka! Kloka råd om vila o att tänka in den i träningen ist för att gråta över den! Behövde lite pep i en familj där det lätt blir däppt!

  2. Sedan jag fick en ännu värre infektion i kroppen efter jag hade varit ute på en 2,5km jogg/gå-runda och kände mig helt symptomfri från veckans förkylning. Ja, sen dess har jag aldrig konditionstränat direkt efter en förkylning. Istället tar jag ett lugnt helkroppspass på gymmet utan pulsövningar. På så sätt får jag träning efter förkylningen men jag riskerar inte (hoppas jag!) följdsjukdomar! Om passet känns bra brukar konditionsträning en eller två dagar senare fungera fint.

  3. Below the neck check symptom har jag inte hört tidigare även om jag brukar jobba så, men det rådet sammanfattar det väldigt väl och enkelt. Klokt inlägg om detta ämne!!

  4. Tack för det inlägget! Väldigt vältajmat här i slutet av en förkylning…. Jag brukar också köra ”below the neck check” men den här gången behövde jag lägga till ”skvalpar det i bihålorna när jag rör på mig” som en extrakoll. Det gjorde det – således, inte färdigvilat än.

  5. Tack för att du uppmanar folk att ta det lugnt! Jag har en kollega vars son dog för fyra år sen, 24 år ung, av hjärtmuskelinflammation. Jag försöker sprida hur farligt det kan vara att träna förkyld men de flesta ignorerar det bara, tänker bara att ”det händer inte mig”. Jag tycker det är respektlöst mot den här killen och hans anhöriga, att inte dra lärdom av det som hänt. Nyligen fick vi se en av deltagarna i ”En svensk klassiker” springa Lidingöloppet trots att hon precis varit sjuk och gått på antibiotika. Hon blev avrådd att springa av apotekspersonal men ignorerade det. Otäckt!

  6. Lite rethosta då? Det är ju under nacken men kan ju sitta i flera veckor. Man kan ju inte skippa träningen helt för det kan jag tycka. Annars är det bra tips.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!