I samarbete med Decathlon kommer här den stora guiden till att köpa cykeltrainer. Förhoppningsvis svarar den på alla frågor om hur / varför / vilken cykeltrainer som passar dig och hjälper dig i inköpsdjungeln!
Vad är en cykeltrainer eller en trainer?
First thing first. En cykeltrainer är en ställning som du sätter fast bakhjulet på din cykel på/i vilket gör att du kan cykla inomhus. Med bakhjulet i cykeltrainer cyklar du på din landsvägscykel inomhus istället för på en motionscykel eller spinningcykel. Du behöver själva trainern (ställningen) och många köper också bakdäck speciellt för cykeltrainers. Skillnaden där är att trainerdäcken är hårdare och snurrar därmed tystare än om du cyklar med de däck du cyklat ute med, som också i vissa fall blir varma och går sönder. Trainern kopplas så att du kan du reglera motståndet, framhjulet vilar i ett framhjulsstöd.
Vad ska jag tänka på vid köpet av en cykeltrainer?
Alltid vid köp av träningsprylar ger jag rådet att utgå från dig själv och din nivå och ditt behov. Kommer du cykla flera gånger i veckan, flera timmar åt gången? Välj en cykeltrainer som passar både din budget och ditt behov. Frågor att ställa dig själv:
- Plats för cykeltrainern?
- Underlag, matta eller golv?
- Hur ofta ska jag cykla inomhus?
- Hur länge ska jag cykla?
Nedan kommer tre trainerförslag i olika prisklasser. Vi visar en bra budgetmodell, ett bra sammansatt trainerpaket för den som vill utveckla sin cykling och en grym modell för dig som vill addera en extra upplevelse. Vet du med dig att du är svårmotiverad är kanske den häftigaste trainerupplevelsen något som passar dig bra. Vill du bara köra mjuka långpass utan hög belastning som grund till nästa utomhussäsong är en budgetmodell kanske tillräckligt. I butiken i Kungens kurva finns massor bra hjälp att få, monteringsanvisningar, tips och där kan du klämma och känna på dessa och andra modeller!
1) CYKELTRAINER BLUE MOTION PRO 950 W TACX – Det här är ett bra trainerpaket för den som vill utveckla sin cykling och vill och behöver lägga cykeltimmar inomhus i vinter. 950 Watt och 10 motståndsnivåer ger mycket för pengarna. Tål tuffa pass och ger starka cykelben. Innehåll i paket: framhjulsstöd, golvmatta, DVD, Paketpris om 1799:-. Allt du behöver (minus däck och cykel) för att starta din inomhuscykling hemma!
2) CYKELTRAINER QUBO FORCE DIGITAL (MED SLADD) 990 WATT ELITE – En trainer med digital lösning i display, här finns inga vred. Trainern kopplas till appen my training i vilken du får hjälp med det mesta så som tester av din puls kontra watt, träningsprogram, coursemaps och delningsmöjligheter av träningsresultat. Med den här trainern blir det en riktigt häftig upplevelse att cykla inomhus och du kan cykla seriöst med sikte och plan på dina framtida mål, och du blir guidad längs vägen. Kolla in denna film! och du ser att det här är en hit!
3) CYKELTRAINER IN’RIDE 300, 550 WATT B’TWIN Detta är en instegsmodell med lägre watt än de tidigare. Trainern har sex stycken motståndsnivåer som styrs från styret. Ett bra val för dig som vill kunna underhålla det du byggt upp utomhus och vara redo när gruset sopas undan från vägarna. Priset lockar!
4) FRAMHJULSSTÖD FÖR CYKELTRAINER B’TWIN, 129:- – Låt fokus ligga på träningen, inte på att hålla balansen. Framhjulsstödet blir extra viktigt vid intensiva intervaller men är bekvämt redan första rullade metern.
6) DÄCK FÖR CYKELTRAINER ZAFFIRO PRO 700 SIRE VITTORIA, 199:- Trainerdäck är en klar fördel. Vännerna på Decathlon rekommenderar det här storsäljardäcket.
Varför cykeltrainer?
Att flytta cykelträningen inomhus på en trainer är ett sätt att se till att den viktiga mängdträningen blir av även under vinterhalvåret, då snö och is kan ställa till det och göra det svårt att cykla på smala däck utomhus. Träning på cykeltrainer ger en kontinuitet och att du står redo med starka cykelben när asfalten sopats ren! Med trainer inomhus kan du cykla både intervallpass och långpass och en stor fördel är att du sitter på din egen cykel och har rätt inställningar anpassade för dig.
Hur tränar man med cykeltrainer?
Du kan köra alla slags träningspass på cykeltrainer. Det som skiljer sig mest är att du aldrig kan få samma motstånd som vinden ger, men utöver det kan du träna både intervallpass och långpass. Att köra långa pass som grundläggande träning är vanligt på trainers, därför rekommenderar jag att göra som jag och många andra, att ställa sin trainer i ett utrymme med TV, som kan vara en variation till att lyssna på musik/radio/podcasts. En fläkt eller liknande kan vara skönt att ha framför sig vid tuffa pass. Ett bra tips är att gå på eller tänka tillbaka till spinningpass eller att söka på nätet efter olika cykelpassupplägg och sedan träna dem hemma! I det här inlägget om att träna på cykeltrainer ger jag dig tre exempelpass! Det här är inte rocket science, cyklar du och springer konditionshöjande ute gör du på samma sätt inomhus. I intervaller ska du utmana och i långpass ska du mysa!
Cykeltrainerguiden – i samarbete med Decathlon