Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykeltrainer – hur, varför och vilken cykeltrainer

I samarbete med Decathlon kommer här den stora guiden till att köpa cykeltrainer. Förhoppningsvis svarar den på alla frågor om hur / varför / vilken cykeltrainer som passar dig och hjälper dig i inköpsdjungeln!

Vad är en cykeltrainer eller en trainer?

First thing first. En cykeltrainer är en ställning som du sätter fast bakhjulet på din cykel på/i vilket gör att du kan cykla inomhus. Med bakhjulet i cykeltrainer cyklar du på din landsvägscykel inomhus istället för på en motionscykel eller spinningcykel. Du behöver själva trainern (ställningen) och många köper också bakdäck speciellt för cykeltrainers. Skillnaden där är att trainerdäcken är hårdare och snurrar därmed tystare än om du cyklar med de däck du cyklat ute med, som också i vissa fall blir varma och går sönder. Trainern kopplas så att du kan du reglera motståndet, framhjulet vilar i ett framhjulsstöd.

cykeltrainer, köpa cykeltrainer

 

Vad ska jag tänka på vid köpet av en cykeltrainer? 

Alltid vid köp av träningsprylar ger jag rådet att utgå från dig själv och din nivå och ditt behov. Kommer du cykla flera gånger i veckan, flera timmar åt gången? Välj en cykeltrainer som passar både din budget och ditt behov. Frågor att ställa dig själv:

 • Plats för cykeltrainern?
 • Underlag, matta eller golv?
 • Hur ofta ska jag cykla inomhus?
 • Hur länge ska jag cykla?

Nedan kommer tre trainerförslag i olika prisklasser. Vi visar en bra budgetmodell, ett bra sammansatt trainerpaket för den som vill utveckla sin cykling och en grym modell för dig som vill addera en extra upplevelse. Vet du med dig att du är svårmotiverad är kanske den häftigaste trainerupplevelsen något som passar dig bra. Vill du bara köra mjuka långpass utan hög belastning som grund till nästa utomhussäsong är en budgetmodell kanske tillräckligt. I butiken i Kungens kurva finns massor bra hjälp att få, monteringsanvisningar, tips och där kan du klämma och känna på dessa och andra modeller!

cykeltrainer, tips, hur, varför

1) CYKELTRAINER BLUE MOTION PRO 950 W TACX – Det här är ett bra trainerpaket för den som vill utveckla sin cykling och vill och behöver lägga cykeltimmar inomhus i vinter. 950 Watt och 10 motståndsnivåer ger mycket för pengarna. Tål tuffa pass och ger starka cykelben. Innehåll i paket: framhjulsstöd, golvmatta, DVD, Paketpris om 1799:-. Allt du behöver (minus däck och cykel) för att starta din inomhuscykling hemma!

2) CYKELTRAINER QUBO FORCE DIGITAL (MED SLADD) 990 WATT ELITE – En trainer med digital lösning i display, här finns inga vred. Trainern kopplas till appen my training i vilken du får hjälp med det mesta så som tester av din puls kontra watt, träningsprogram, coursemaps och delningsmöjligheter av träningsresultat. Med den här trainern blir det en riktigt häftig upplevelse att cykla inomhus och du kan cykla seriöst med sikte och plan på dina framtida mål, och du blir guidad längs vägen. Kolla in denna film! och du ser att det här är en hit!

3) CYKELTRAINER IN’RIDE 300, 550 WATT B’TWIN Detta är en instegsmodell med lägre watt än de tidigare. Trainern har sex stycken motståndsnivåer som styrs från styret. Ett bra val för dig som vill kunna underhålla det du byggt upp utomhus och vara redo när gruset sopas undan från vägarna. Priset lockar! 

4) FRAMHJULSSTÖD FÖR CYKELTRAINER B’TWIN, 129:- – Låt fokus ligga på träningen, inte på att hålla balansen. Framhjulsstödet blir extra viktigt vid intensiva intervaller men är bekvämt redan första rullade metern.

6) DÄCK FÖR CYKELTRAINER ZAFFIRO PRO 700 SIRE VITTORIA, 199:- Trainerdäck är en klar fördel. Vännerna på Decathlon rekommenderar det här storsäljardäcket.

Varför cykeltrainer?

Att flytta cykelträningen inomhus på en trainer är ett sätt att se till att den viktiga mängdträningen blir av även under vinterhalvåret, då snö och is kan ställa till det och göra det svårt att cykla på smala däck utomhus. Träning på cykeltrainer ger en kontinuitet och att du står redo med starka cykelben när asfalten sopats ren! Med trainer inomhus kan du cykla både intervallpass och långpass och en stor fördel är att du sitter på din egen cykel och har rätt inställningar anpassade för dig.

Hur tränar man med cykeltrainer?

Du kan köra alla slags träningspass på cykeltrainer. Det som skiljer sig mest är att du aldrig kan få samma motstånd som vinden ger, men utöver det kan du träna både intervallpass och långpass. Att köra långa pass som grundläggande träning är vanligt på trainers, därför rekommenderar jag att göra som jag och många andra, att ställa sin trainer i ett utrymme med TV, som kan vara en variation till att lyssna på musik/radio/podcasts. En fläkt eller liknande kan vara skönt att ha framför sig vid tuffa pass. Ett bra tips är att gå på eller tänka tillbaka till spinningpass eller att söka på nätet efter olika cykelpassupplägg och sedan träna dem hemma! I det här inlägget om att träna på cykeltrainer ger jag dig tre exempelpass!  Det här är inte rocket science, cyklar du och springer konditionshöjande ute gör du på samma sätt inomhus. I intervaller ska du utmana och i långpass ska du mysa!

Cykeltrainerguiden – i samarbete med Decathlon

 1. en trailer för cykel är det bästa träna-hemma-redskap jag köpt tror jag – är så nöjd att jag köpte en! men, en av de viktigaste parametrarna för mig är också hur mycket den låter. många av oss har ju grannar under golvet så att säga – och väljer man en trainer som låter mycket så hörs det genom golvet. plus det är skönare för ens egen del om den är tyst.

  irriterande att blogga om just det här dock; för min t9 vill ändra trainer till trailer jämt. haha.

  1. Trailer / Trainer – det är ju förflyttning oavsett, ha, ha. Bra input, visst är det så att ljudnivån spelar roll, olika roll på hur man bor! Instegsmodellerna brukar ha lite mer brum för sig, och trainerdäck gör skillnad, men det har du säkert redan?

 2. Trainers, denna hatkärlek. Jag körde länge på en budgetbudgettrainer jag fick av en vän när jag var pank, nu brukar jag smyglåna min sambos lyxiga TacX som inte ens kräver trainerdäck och knappt låter i jämförelse – det är lätt värt att satsa en peng på komfort och tystare gång om man kan. Bra tipsblogg!

  1. Vad härligt att du kan ha det tystare kring öronen nu! De är bra, TacX, vi har motion pro hemma sedan något år, trivs fint med den! Tack!

 3. Om man tänker sig att cykla intervallpass på trainer även under sommaren, och alltså cykla kanske två dgr trainer hemma och cykla två dagar ute på landsväg.. är det då en bra idé att byta däck hela tiden? Eller fanns det trainers där man inte behöver ändra däck? Blir de vanliga däcken förstörda/mer slitna av trainer så det är dumt att använda det? Sen den där avancerade med digital lösning.. förlåt om jag är trög, men man växlar väl och så som vanligt på sin cykel under tiden man tränar? Eller? Jag fattar inte vad trainern gör mer än att hålla fast den liksom?

  1. Du kan lugnt cykla med samma däck, dvs ha dina utedäck på din trainer om du byter så, byta däck så ofta orkar ingen!

   De fungerar lite olika när det gäller motstånd, men eftersom cykeln sitter fast med drevet växlar du via trainern!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!