Välkommen till din nya favoritblogg!

Om att springa snabbt

Jonas Buud vann ultravasan, ett lopp till fots längs vasaloppssträckan, på rekordsnabb tid i helgen. I 9 mil sprang han i ett tempo som är bättre än 3.50 minuter per kilometer. I nio mil!? Det är snabbare per kilometer under hela loppet än vad jag just nu skulle springa styckvisa kilometer som enskilda intervaller. Med två minuters vila mellan. Det är en väldigt häftig grej! Så. Sjukt. Snabb!

aktivsommar2015

Kompressionstights från Kalenji – kampanjkoden jag skaffat fram hos Decathlon gäller till sista september, AKTIVSOMMAR2015 ger 50 kr rabatt vid utcheckning i webshopen.

Det bästa sättet att höja sitt tempo och kapa minuter på vald sträcka brukar vara att springa intervaller*. När en vet att en får vila är det lättare att våga springa fort och spränga gränser. Att springa fortare handlar naturligtvis om syreupptagningsförmåga men också om vana. Vissa har problem med tanken ”det är så jobbigt att bli supertrött”.  Så stora problem med tanken att de liksom inte kommer sig för att öka. Jag tänker dock att det handlar mer om ovana och rädslan att bli jättetrött än om den faktiska känslan att vara jättetrött. Förstår ni skillnaden jag är ute efter?

Det känns lugnt, tryggt och framförallt bekvämt att springa samma sträcka i samma tempo. Lika häftigt är det att upptäcka att det går att springa fort och att kroppen kan hantera olika farter.

Mitt tips till dig som vill springa snabbare är att lägga in intervallpass i din träningsrutin och också att försöka skaffa dig ett ”blåsa på pass”. Sänk passets längd och ha som mål att öka farten. Att springa stegrande träningspass är också ett kul sätt att vänja fötter och muskelassa och huvud att det går atts pringa i olika tempo. Att öka snitthastigheten om 10/sek per kilometer på en halv kilometer är ett ganska kul pass som dock kräver tekniska hjälpmedel.

Här har jag samlat några intervallpass: 

Tuffa intervaller

Terrängintervaller 

Tre intervallpass

Korta intervaller med ös

Nybörjarguide för backintervaller

*Jonas Buud har sagt i intervjuer att han inte springer intervaller. Däremot tränar han mycket backe. Jag vet inte hur det ligger till just nu. För egen del vet jag i alla fall att intervaller fungerar bra!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!