Snälla ge mig tips kring intervallpass på löpband! Inspiration och tänk kring intervaller inomhus så att jag kan förbättra min uthållighet. Så löd ingressen i ett mail och såklart ska jag göra det! Eftersom intervaller och jag är kompisar så ska jag bjuda in dig i vår cirkel.
intervaller inomhus
Att springa tuffa intervaller utomhus på vintern kan vara utmanande, givet fäste och underlag. Att det finns löpband inomhus är något att nyttja tycker jag – om intervallpass på löpband blir av men du vet att du lätt skippar dem utomhus tycker jag absolut att du ska planera dina intervallpass till löpbandet, om du har möjligheten. Utomhus är bra men utveckling för mer underbara uteäventyr är också fantastiskt.
Intervallpass på löpband – varför då?
Det finns en specifik fördel med att springa intervaller på löpand som jag ser det och det är möjligheten att ha stenkoll på bandets hastighet. En annan fördel är att de yttre förutsättningarna är väldigt lika varje gång, om så inte exakt samma. Det vill säga, löpbandets placering, inomhustemperaturen, ingen vind. Dessa två saker gör det lätt för dig att:
- Genomföra pass där du exakt vet dina fakta. Hur långt du sprang och i vilken fart / vilka farter
- Jämföra pass sinsemellan. Der var mer troligt din dagsform än medvind som lyfte dig ( eller tvärtom)
- Resultaten blir glasklara och du ser lätt dina framsteg – det ökar din motivation!
OBS! Se till att ha löpbandets lutning på 0,5-1,5 grads lutning uppför, variera gärna!
Intervallpass på löpband – olika intensiteter och känsla
Det ligger hos många något kräkjobbigt inbyggt när man säger ordet intervall. Visst stämmer det att för att utveckling ska ske behöver vi flytta vår komfortzon, men inte i alla pass och inte på samma sätt. Om alla dina intervallpass är lika jobbiga har du tänkt fel när du planerat dem. Att träna i olika intensiteter är ett av de bästa framgångsknepen för en hållbar uthållighetssatsning!
Lär dig om intensitetszoner
BORG-skalan är en skala som jag använder för att känna av passens intensitet, pulsklocka är en annan bra metod!
>>>Ja – jag vill lära mig mer om Borgskalan
Jag försöker variera mina intervallpass till att vara pass som bygger karaktär (läs: spring med mjölksyra och tung andhämtning, du kommer inte dö, suck it up sweetie!) och pass som känns som en mental nedförsbacke även om de kan vara ansträngande på hög nivå. Det här passupplägget är det sistnämnda.
Tre intervallpass på löpband
1. Intervallpasset som blir lättare och lättare (rent mentalt i alla fall)
Intervallerna blir kortare och kortare i tid i detta pass, men farten blir högre, så är tanken. Att springa detta pass på löpband är därför att föredra, då får du full kontroll på farterna. Kan du inte öka farten på nästa kortare intervall, ha då som mål att stanna kvar på samma fart. Notera dina farter, du startade lite för hårt om du inte kan öka genom hela passet, sådant händer, ta lärdom!
Uppvärmningsjogg: 10-15 minuter
Intervallblock: (Borgskala 16-18)
- 4 x 2 minuter (1 minuts gåvila mellan)
- 4 x 1,5 minut (45 sek gåvila) Höj hastigheten på bandet med 1 helt steg. (1 km/h)
- 4 x 1 minut (30 sekunder gåvila) Höj hastigheten på bandet med 1 helt steg. (1 km/h)
Nedvarvning: 10 minuter lugn jogg

2. Intervallpass på löpband; Tufft som blir tuffare
Här är ett intervallpass som fungerar perfekt att springa på löpband, och som kommer hjälpa dig att bli snabbare och öka din förmåga att koppla på pannbenet!
>>> intervallpass för fartökning
3. Intervallpass på löpband – ett ständigt favoritpass
Uppvärmningsjogg: 15 minuter, gör tre fartökningar på slutet, för att förebereda kroppen.
- 10 x 1 minut full fart, 30 sekunder till 1 minuts ståvila. Det som krävs för att du ska kunna maxa 10 gånger. Försök höja farten 2-3 gånger under passets gång!)
Nedvarvning: 10 minuter lugn jogg