Sportamore frågade mig ett gäng frågor om att cykla cykelvasan, tänkte att ni också kunde ha behållning av svaren så här kommer de! Förresten – har du intresse av att starta och köra cykelvasan men har ingen startbiljett? Jag har möjligheten att dela ut en eller två via kompisarna på Craft. Maila mig omedelbums med cykelvasan som rubrik (sofia@uppochhoppa.se) så kan du kanske cykla nio mil lördagen den 15 augusti!
Varför är du lockas du (och 11 999 andra) av att cykla mellan Sälen och Mora?
Cykelvasan är en folkfest! Ett välarrangerat tillfälle att testa sina gränser, eller bara ha väldigt roligt på cykel, allt på en klassisk sträcka som dessutom är väldigt vacker sommartid.
Du har gjort det förut, hur vältränad måste man vara för att orka?
Det beror på! Med glatt humör och några träningspass i benen tar du dig runt, men kommer du väl förberedd kan du naturligtvis få en trevligare tur från start till mål. Jag rekommenderar att i alla fall ha cyklat något eller några pass som är längre än tre mil. Det handlar också om hur du vill må efteråt!
Hur tränar du inför cykelvasan?
Jag kör långa intervaller kring min mjölksyratröskel, det är ett bra sätt att öka konditionen och innebär helt enkelt att jag jobbar precis på det pulsintervall som min kropp klarar av utan att samla på mig mjölksyra och bli stum i benen. Vissa pass springer jag och jag adderar allmän styrketräning eftersom jag också vill vara stark för allt i livet. Fyra pass i veckan får jag ihop en bra vecka! (sant, mer än så blir det sällan)
Cyklar man allt i ett sträck eller gör man stopp på vägen?
Det finns depåer där du kan fylla vattenflaska och fylla på med energi. De som jagar en bra tid tar dricka i farten, men många kliver av och passar på att stretcha ut nacke och rygg. Mitt tips är att helt passera depå ett, den kommer onödigt tidigt.
Finns det någon risk att man cyklar vilse?
Nej, den risken är minimal.
Vilken typ av cykel kör man på?
Mountainbike med smalare däck eller cyklecross. Jag kör på en 29 tums Crescent marathon, framtagen speciellt för långlopp i terräng, de flesta fabrikat har liknande modeller. De är vägvinnande, lätta men har dämpare. Eftersom cykelvasan mest går på grusväg och motionsled är inte robust mountainbike ett måste, men landsvägscykel fungerar dåligt. Grovt grus och håligheter förekommer och punktering kostar tid.
Vad har man på sig?
Cykelskor gör superstor skillnad jämfört med gymnastikdojor, det är ett hett tips. Cykelbyxor med padding, och du har inga underkläder under, det är hemligheten till att inte få skavsår. Funktionströja, gärna med fickor på ryggen (cykeltröja), hjälm och handskar med stötdämpning. Är det kallt är en riktigt tunn jacka bra, men tänk på att hjälmen gör dig varm.
Kan man få hjälp att laga en punka på vägen?
Ja, det kan man, men det är inte säkert att det finns hjälp precis där du punkar. Ha med slang, däckavkrängare och kolsyrepatron i din sadelväska som sitter fast under sadeln och lär dig att använda dem!
Vad måste man packa med sig?
Energi i form av gel samt sportdryck är bra att ha. Proffstips är att tejpa fast gelförpackningen på ramen precis vid avrivningen, då drar du bara av gelförpackningen och den är öppen. Välj de med avrivningsöppning, inte skruvkork pga pilligt med en hand på styret. Dubbla vattenflaskor är nästan ett måste, och du – se till att flaskorna sitter ordentligt fast i ställen. Det brukar yra vattenflaskor i nerförsbackarna! I övrigt har du inte med dig något speciellt utöver ditt punkteringskit.
Får man blåbärssoppa?
Minns inte?!