Barns motion och rörelse. Något jag brinner mer och mer för är hur barn och unga känner för träning, rörelse och motion. Vad och hur vi påverkar dem till att gilla eller ogilla träning och vilka grunder som rörelse och motion i ung ålder lägger för livet. Vi blir allt mer stillasittande. Enkla knapptryck och lösningar ska ge oss mer tid men jag undrar om vi inte bara blir mer och mer bekväma?
Träning är en del av mitt liv. Rörelse är något jag fått med mig sedan jag var liten. Träning är bra, sport är beundransvärt. Att träna är att tycka om sin kropp och att kunna använda sin kropp till coola grejer det är färdigheter att bemästra. Jag är trygg i det.
Så satt jag nyligen i en podcastinspelning och kände mig som en tjatig moraltant när jag påpekade det uppenbara. Att det är något fel i världen när vi som helgnöje med våra barn åker till shoppinggallerior istället för att gå ut i skogen. Helgaktivitet: åk till en plats inomhus. Köp grejer. Fika och ät snabbmat i foodcourt. När jag sa det högt att jag fattar inte grejen med det, och att fler verkligen borde gå ut i skogen med sina barn och bygga en hinderbana av stockar och pinnar, och vara i rörelse, då menade jag det verkligen. Ändå var nästa tanke; men hjälp, nu kommer de inte gilla mig – nu är jag jobbig och pk och alldeles för ”uppochhoppa”.
Det var jobbigt att möta det tysta motståndet, även om det bara var i mitt eget huvud. De som muttrar det för sig själv när de lyssnar på podcasten Joller när den kommer ut om några veckor, till de vill jag säga att det inte bara är min upplevelse. Barn idag spenderar mer tid inomhus och i stillasittande än tidigare generationer och – läskigt – klyftan mellan aktiva och passiva barn har ökat.
Barns motion: Varför rörelse är bra för barn och unga:
- Rörelse och aktivitet ökar koncentrationsförmågan och underlättar/stimulerar därför inlärning.
- Fysisk aktivitet vid ung ålder ger bättre syreupptagningsförmåga senare i livet.
- Fysisk aktivitet som ung påverkar både psykisk och fysisk hälsa upp i åldern.
- Rörelse stärker skelettet och det påverkas allra mest före puberteten.
- Barn som får möjlighet till rörelse i skolan kan också lättare ta in och tolka sinnesintryck.
- En god motorisk kompetens ger oftare positiva upplevelser och erfarenheter av lek och rörelse. Positiva erfarenheter stärker självkänslan, som är en grund för lärandet.
Det är vuxnas ansvar att se till att barn och unga får den rörelse som deras kroppar mår bra av och som är viktig för dem längre fram i livet. Kanske är det just i den meningen som svaret finns varför jag kände att nu kliver jag på en silvertråd där på inspelningen. Vi vill helst inte att andra ska tala om för oss hur vi ska leva och vi vill inte att andra ska berätta hur vi ska behandla våra barn. När vuxenvärlden kör all in på bekvämlighet, helg i gallerian och inomhuslek med appar då kanske det ändå behövs lite motvikt. Hur hurtigt det än må vara så är det jag säger sant – vi behöver välja skogen lite mer, rent generellt.
Rekommendationer för barns motion:
- Barn mellan 7-18 år bör vara i rörelse på ett åldersanpassat sätt under minst två timmar varje dag.
- Stillasittande ska inte vara längre än två timmar i sträck.
- Två timmar är rekommenderad maximal skärmtid, fördelat på en hel dag.
- Rörelsen ger allra mest positiva effekter om utför utomhus.
Således. Gå ut och lek och skapa rörelse tillsammans med dina barn. Ta barns motion och behov av utelek på allvar. Ha roligt i naturen, njut och fånga stunden. Så. Slut på predikan.
*Källa till påståenden och rekommendationer är Folkhälsan, ett allmännyttigt finsk social- och hälsovårdsorganisation.