Välkommen till din nya favoritblogg!

Björnentriangeln – Björnens triangel löpning eller vandring Åre

Björnentriangeln – björnens triangel en vacker led för löpning eller vandring i Åre

björnentriangeln i korthet

-Ledens namn: Björnentriangeln // Björnens triangel Plats: Björnen – Fröå gruva  Lednummer: 221 Längd: ca 17 km Stigning:  460 m  Svårighetsgrad: Relativt enkel  Tid: halvdag/heldag beroende på tempo – kortare om du springer! Barnvänlig: Möjligen lite lång, men snäll terräng Fotovänlig: Verkligen!

Vill du vandra en lite lättare led i Åre men ändå vara ute länge och få fint fjällandskap, då kan vandringsleden Björnentriangeln eller Björnens triangel vara något för dig. Björnentriangeln fungerar naturligtvis toppen att springa också och många cyklar den sommartid, var då beredd på några trixigheter och smal stig. Precis som namnet antyder har vandringen formen av en triangel, mellan tre punkter. 460 meter är stigningen, vilket absolut kommer att kännas men det är ingen brant stigning utan snarare långt motlut upp på kalfjället. Leden är i sig barnvänlig, men kanske i längsta laget beroende på ålder och erfarenhet. Du kommer att vandra genom vacker björkskog, på fjällsidan, kalfjäll och lite transport på grusväg.

ledens start, björnens triangel

När du ska vandra björnens triangel kan du starta antingen i Fröå gruva eller i Björnen, jag skulle rekommendera att starta i Björnen och att gå leden medsols. Då får du en lång uppförsbacke som start, men sedan njuta av vacker utsikt nerför på kalfjället under skarpa bergsformationen Blåsten. Parkera strax ovan Björnens längdcenter, det finns parkeringsplats på höger sida vid Björnens utegym. Korsa sedan asfaltsvägen och du är på leden även om det just här är lite otydligt eftersom det är en bred timmergrusväg uppför fjället! Starta med att gå grusvägen uppför i ganska precis tre kilometer innan leden viker uppåt på fjället. Numret du ska följa är 221!

Leden och utsikten

När du nått grusvägens slut kommer du till en skidstuga, passera vid sidan om stugan och följ ledstolparna med 221 upp på fjällsluttningen. Leden går i princip där smältvattnet rinner ner så var beredd på att det är lite blött, egentligen under hela säsongen. Nu har du någon kilometer kvar uppför, bara att knata på. Vänd om då och då och se Sadeln till höger och Björnens skidområde med Fröå tjärn och förberget rakt fram.

Håll höger mot Bjelkes gruva och Blåsten  och följ leden 221. Nu är du på kalfjället och här har du en fin utförslöpa och härlig utsikt! På bilden nedanför springer jag åt andra hållet mot fotografen men tänk att du istället bara har att följa leden nedför. Urhärligt! Här blir man så springsugen vill jag lova. På sensommaren finns här gott om hjortron även om jag såklart inte borde berätta det… men äsch, jag är bjussig på så vis!

När du tagit dig nedför några kilometer kommer du från kalfjäll till buskig fjällsida. Leden går längs med Åreskutans baksida som du har på vänster hand och Blåstens vackra och vassa klippformatur leder dig rätt. Ta dig tid att spana in fjällbäckarnas raviner och floran som växer här. Blicka ut över majestätiskt stora Kallsjön till höger! Knata sedan på några kilometer till, snart ser du en liten rund byggnad som är perfekt för lunchstopp.

 

Här ser du den lilla runda byggnaden, som är en perfekt lunchplats och vindskydd. Du kan till och med gå in och om vädret skulle överraska, sova över här, då det lilla vindskyddet har en kamin. Att äta en medtagen lunchlåda i skydd från vädret är alltid härligt. Den lilla stugan rymmer ganska precis sex stycken vuxna som kan sitta och käka.

Nedanför rastplatsen svänger led 221 höger och du följer den på en fin men ganska blöt stig tillbaka. Du har alltså nu precis svängt runt en av triangelns hörn. Vandra eller spring på i några kilometer över myrmark och genom fjällsidans buskiga terräng. Stigeln är smal men lättvandrad även om det är ganska blött och här och där får du passera bäckar som rinner nedför sluttningen. Här är vandringen kanske inte jättefin precis hela tiden men håll modet uppe, snart kommer du till Lillådammen som är förtrollande vacker om solen bestämmer sig för att ligga på.

Blåsten från annan vinkel. Himla mäktig!

Vid Lillådammen kanske du blir blöt om fötterna. Beroende på hur tidigt på säsongen du vandrar eller springer Björnentriangeln kommer den smala spång som du balanserar över på ligga under vattenytan eller över. Ta till dig känslan av äventyr och håll dig åt höger om du tänker ha otur med balansen. Dammen slutar tvärt i ett fall några meter neråt åt vänster där vattnet forsar vidare. Nerifrån Lillådammen är det sedan en fin stig genom vacker knotig björkskog. Du kommer passera Byxtjärn på din vänstra sida och därefter är stigen bredare ner mot Fröå gruva. Om du bara vill ha den fina fjälldelen av vandringen har du ställt en bil här innan ni drog iväg och kan på så sätt korta ner vandringen med några kilometer.

Om inte passerar ni Fröå gruva och kan antingen gå kanalleden (223) eller grusvägen innanför Fröåtjärn. Grusvägen hittar du genom att gå nerför Fröås grusväg till ”stora grusvägen som är bilväg”, och passera rakt över stora bilvägen och bara fortsätta på den mindre grusvägen med stenskrovel. Härifrån är det lite drygt fyra kilometer vandring tillbaka till Björnen. Vandringen går genom skogen och är inte särskilt spännande förrän sista kilometern då du har vackra Fröå tjärn på din högra sida. Ta höger när du kommer upp på asfaltsvägen så är du snart vid bilen igen och har gått hela Björnens triangel!

 

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!