Pappa har lärt Speja att dra släde, så att barnen kan åka i vår gamla pulka som vi åkte i när vi var barn. En svart labrador som drog pulkan då, en svart labrador som drar samma pulka nu, dryga trettio år senare. Nytt sele har införskaffats, men sättet att lära hunden dra pulka är detsamma.
De som haft hästar och kört in dessa känner igen stegen i inlärning. Vi (nåja) har använt denna inlärningsmodell nedan. Gör man detta rätt så låter man steg 1-8 ta några veckor, för att låta kunskapen helt sjunka in, och man övar i olika miljöer. Steg 9-11 går sedan på några dagar.
- Vänj hunden vid selen
- Bli kompis med pulkan: Gå nära pulkan när den ligger still och gå nära pulkan när matte/husse drar den
- Stå inne i skalmen, när den ligger på marken
- Ha skalmen på sig fäst i selen (inte med pulkan)
- Dra skalmen (inte med pulkan)
- Gå med pulkan
- Vända backa/höger/vänster med skalmar
- Vända, backa/höger/vänster med pulkan (bra att kunna – särskilt om man vill åka skidor bakom!)
- Steg 7-8 men matte/husse håller bara i kopplet
- Steg 7-8 men matte/husse går bakom med lina
- Steg 7-8 men matte/husse åker skidor
Har man en hund som är van att bli hanterad och van vid nya saker så går det ofta ännu fortare. Det är viktigt att alltid ha hunden kopplad under inlärning (och att sedan alltid ha en lina). Hunden kan bli rädd, och då uppfatta att pulkan jagar hunden när den sitter fast där bakom.
Speja är i inlärningsfasen med att dra och vända och att bli mer ”självgående”. Hon kan vänster och höger redan, det ska bara kopplas ihop med släde. Jag funderar på att åka längd med lång lina och henne bredvid mig under vår nyårsvecka i Sälen, det största problemet är inte hundens lydnad i det här fallet, utan min egen halvtaskiga längdåkningsbalans…
Vi fuskade och tog av kopplet en liten stund på slutet, bilderna blir lite snyggare då. Och fotgåendet på den här hunden som jag startat i elitklass med på jaktprov litar jag på.