Välkommen till din nya favoritblogg!

Kalas med kronprinsessan

Kolikock kolikock! Jag kan fortfarande minnas Brittis svans av rep och de gröna kläderna, fräknar på näsan målad med svart kajal och den lilla näverhatten. I skogen bakom mitt hus blev min förskolefröken Brittis till en självklar Mulle. Ett skogstroll med naturkunskap och äventyr i massor till oss som var en tvärhand höga med ryggsäck på. Har du någon minnesbild av Mulle från din barndom?

I förra veckan firade Friluftsfrämjandet 125 år och bjöd in till kalas i Hagaparken. När vi nästan var i Kronprinsessans trädgård och ämnet för dagen var barns rörelse var det förmodligen självklart för både Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel att vara med. Lika självklart var det för mig!

Friluftsfrämjandet 125 år – mer rörelse måste till

Friluftsfrämjandet berättade om sitt mission, att hjälpa till att få barn och vuxna i rörelse och en hel förmiddag vigdes åt paneldebatt, best practise, information och ett upprop att få stopp på stillasittandet.

Tuffa fakta om barns (brist på) rörelse

  • Svenska barn i femte klass sitter stilla nio timmar varje dag. Det gör oss/dem till de mest stillasittande i Norden. Samtidigt visar forskning att utevistelse och rörelse främjar både hälsa och förmåga till inlärning.
  • När vi rör på oss får vi bättre fysisk kapacitet, självkänslan ökar likväl som skolprestationen. Rörelse utomhus ger ännu bättre resultat.
  • Inte ens hälften av barnen i femte klass når den dagliga rekommendationen om 60 minuters aktivitet. Flickor i femman rör sig ännu mindre än pojkar. I socioekonomiskt utsatta områden är andelen som når daglig rekommendation än mindre.  (Källa: Maria Hagströmer, docent i fysioterapi vid Karolinska Institutet.)
  • Barn rör sig ännu mindre på helgen än på vardagarna. (Gisela Nyberg, medicine doktor vid Karolinska Institutet )
  • Forskningen visar att både vuxna och barn rör sig mer om man vistas utomhus. En stimulerande och rolig utomhusmiljö lockar spontant till lek och rörelse. Många hänvisar till regler om säkerhet för att ta bort lekplatser och lekmiljöer, detta är inte sant, inga regler finns, bara rekommendationer. 

Roligt bygger rörelse

Efter lång stillasittande paneldebatt, som Friluftsfrämjandet löste med stående ovationer vid ny programpunkt – så smart och något som borde införas på alla slags möten och konferenser, invigdes Skogsmulles hinderbana. Nästan 200 barn från I Ur och Skur-förskolor var på plats för att leka längs banan som innehöll klassiska moment som balansgång, kast och hopp. När det är roligt vill vi fortsätta, och det är upp till oss vuxna att skapa förutsättningar. Här är ett tips till dig som du kan göra hemma, utan att bygga hel hinderbana:

gör en naturruta

Att göra en egen naturruta att följa och utforska under en längre tid brukar är både lätt och brukar vara poppis. Välj en plats som ni kan besöka ofta. Den bör vara ungefär 20×20 meter så att ni får med mycket olika saker att utforska. Gärna ett område med stenar, olika träd, buskar, lav, mossor, växter och en massa småkryp.

Varje gång ni besöker er naturruta så ska ni med kroppens alla sinnen försöka utforska platsen så gott det går.

  • Vad är det som luktar?
  • Hur luktade det sist vi var här?
  • Hur känns marken, är den kall eller varm?
  • Är det några fåglar som kvittrar?
  • Vad ser vi för färger i naturen?

På detta sätt är vanligt att jobba i förskolor med I ur och Skur-licens. Visste du att I Ur och Skur-tänket kommer från Friluftsfrämjandet, och att det är de som licensierar förskolor att få använda konceptet? Det var nyheter för mig, även om jag anade att de var sammankopplade. Nu finns 500 förskolor i Sverige som är I Ur och Skur-förskolor.

Hur kalastårtan smakade? Åh jag vet inte, jag åkte hem innan den skars upp, men morgonkaffet serverades i guldkåsa som jag fick behålla. Ett bra och viktigt kalas, det tycker vi nog både Kronprinsessan och jag.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!