Välkommen till din nya favoritblogg!

Kläder för vandring höst och vinter – mina favoriter och bästa tips – del 1

 

Jag fick en fråga av Linn, som bad mig att tipsa om hur man ska klä sig för vandring höst och vinter och ge mina personliga tips på konkreta plagg som är mina favoriter! Såklart jag vill hjälpa till och skriva om det. Det kan skilja sig mycket åt i klädväg beroende på hur aktiviteten ser ut, vad man ska göra, om man mest är stilla men ute, eller om man verkligen ska vandra och bära tungt och förflytta sig en bra bit. Jag delar upp inlägget i två delar!

Kläder för vandring eller utevistelse, höst och vinter – så klär jag mig (del 1)

Grundregel: Bli aldrig någonsin svettig så att kläderna bli blöta.

Blir du svettig blir du fuktig, fuktiga plagg blir snabbt kalla plagg. Oavsett om ditt yttersta plagg, skalplagget eventuellt har  suverän ”andningsförmåga” kan den inte rädda en blöt sportbh i syntet närmast huden. Det här är både utmanande i praktik och teori, och kräver ett genomgående tänk och en medveten strategi samt mod att frysa lite i början av en vandring, särskilt om rutten leder dig uppåt flera höjdmeter. Att vara lite kall, så länge du är i rörelse, är ingen fara. Att bli svettig och blöt för att du inte tar av plagg i tid, kan faktiskt vara en riktig fälla och avgörande om du kan fortsätta som du tänkt eller inte.

Lager på lager, den slitna regeln gäller.

Av just ovan anledning, att vi inte vill vara för varma när vi är i rörelse, men då snabbt blir kalla om vi stannar till, behöver vi ha ett lager-på-lager-tänk. Såhär tänker jag:

Underkläder och strumpor:

 • Sporttrosor eller ulltrosor, jag har inte så många av den senare varianten och desto fler av den första. Anledningen helt enkelt för att ulltrosor är dyra att köpa och jag inte har prioriterat det, så kan det vara! Jag upplever också sällan att jag svettas eller blir varm om rumpan, snarare att det är där jag ofta fryser pga svårt att bli varm överhuvudtaget, men det där är ju individuellt. Jag har boxertrosor från Aclima och Bergans som båda har hållit superbra. Tips; leta på rea och outlet.
 • Ullsockor! Har två favoriter: Aclima och Smartwool. Använder aldrig andra märken eftersom dessa är mina favoriter alla kategorier. Aclimas för längdåkning är fantastiska, men nu var det ju vandring frågan gällde, och där gör smartwool en stor variation och dessutom snygga mönster.
 • Sportbh i ull. Det finns olika varianter med mer eller mindre support.

Konkreta favoritplagg i kategorin underkläder/strumpor:

 1.  Aclimas hot wool sports top Medium support, väldigt varm – funkar hela vintern. Jag åker längd i denna utan att bli särskilt svettig, samtidigt som den värmer gott!
 2. Wander bra från Houdini. Lätt till medium support. Ull. Haft några underplagg från Houdini och gillat dem alla!
 3. Inner light w top från Bergans Den är superfin och genomtänkt och kanon i funktion!
 4. Aclima warmvool hipster. Tar på mig dessa trosor om jag vet att jag ska vara mycket stilla!
 5. Smartwool phd outdoor light crew sock är en mellantunn socka med förstärkt häl och tå. Älskar denna!

På benen när jag vandrar – Vandringsbyxor, softshellbyxor eller yttre lager av regnbyxor/skalbyxor

Första frågan jag ställer mig är hur kallt det är ute och vilken intensitet min aktivtet har. Ullunderställ eller ull-mamelucker, kan vara valet att ha under vandringsbyxor, om det är minusgrader. Är det ruskväder så att jag tror att jag behöver ha på ett yttersta lager för skydd mot regn går jag oftast utan underställ.

Jag har två favoritprodukter när det kommer till ullunderställ på benen:

 1. Fjellrapp, underställ från Bergans (ersätts nu av ny serie som heter ”Inner”, där pure w tights blir toppen)
 2. Warmwool long shorts, knälånga ullunderställsbrallor, från Aclima.

Vandringsbyxorna som är mina favoriter

Jag har blivit mer och mer förtjust i vandringsbyxor för varje år som gått, för några år sedan hade jag en väldigt stretchig byxa som favorit (nu heter den Cecilie mountain softshell pant) och jag gillar den fortfarande, men har blivit allt mer förtjust i vandringsbyxor som tål ännu tuffare tag och dessa passar ju också bättre för höst och vinter, med tätare väv. Cecilie-brallorna är ganska tunna och mer en försommarbyxa/långbyxa för sommar, skulle jag säga. Gör jag aktivitet i högre tempo tar jag nästan alltid mina vandringstights som heter Flöyen women pant och som jag älskar! De är något stora i passformen, har hög midja så om du tvekar mellan två storlekar ta den mindre. Jag kan få in ett par underställ eller de halvlånga från Aclima under, om jag vill. Det kan vara mitt fel att de sålt slut i flera storlekar hos Outnorth då många av mina träningsresedeltagare dyker upp i Åre i dem. Sorry, not sorry, de är svinbra och jag unnar alla som köpt ett par sina brallor!

Cecilie mountain softshell pant
Flöyen womens pant

Bergans vandringsbyxa med namn Rabot 365 hybrid womens pant är min nya storfavorit för höst och vinter!

 1. Rabot 365 hybrid womens pant finns hos Bergans som nu skickar till Sverige, yay
 2.  Nordmarka hybrid womens pant (hos Outnorth, snarlik)

Detta är en riktigt slitstark byxa som är både tät, men samtidigt upplevs som följsam och stretchig eftersom den har stretchigare material över bak och knän, där jag vill ha mer rörelsefrihet. Den har bra med fickor, med och utan dragkedja och suverän justering nertill. Jag kan göra byxorna vida eller tighta och såklart fästa ner med hake i mina vandringsskor/kängor.  Nu har jag använt dem väldigt mycket i över ett år, tvättat dem en hel del och de ser fortfarande som nya ut! Jag har dem i storlek medium och de är nog hyfsat ”true to size”, jag rymmer med lätthet underställ under. Finns i grått, rött och olivgrön/mullvad. De jag beskriver och har på bild är Rabot 365 hybrid pant, men när jag läser om Nordmarka är beskrivningen väldit lik, och de Nordmarka-byxorna jag har från förra säsongen är också storfavoriter!

Yttersta lagret – skal/softshell och såklart en täckkjol!

Om det är ruggigt väder, regn och rusk, eller om vädret slår om till det tar jag på ett par tunna regnbrallor ovan vandringsbrallor. Mina absoluta favoriter är supertunna och bor alltid i min ryggsäck och heter Super lett pants. Om det är vinter kanske jag skippar vandringsbyxorna och tar istället underställsbyxor + softshellbyxor i något tätare softshellmaterial, perfekta för exempelvis turskidåkning. Jag har haft ett par ur Bergans serie Slingsby som heter Osatind (svarta med orange dragkedjor nedan), som ny hittas i deras outlet och kommer ersättas av ny softshellmodell ur serien Senja. Bara om jag ska vara ute väldigt länge eller vädret är kaos tar jag trelagers skalbrallor, de jag har heter Cecilie 3 L pant.

Täckkjol!

Täckkjol, vi måste snacka täckkjol! Det självklara plagget att stoppa ner som ”ta på när man stannar” i vandringssammanhang. Älskar hur Sissi Kewenter gick genom Åre by och frös, tröttnade på skiten och gick hem och sydde om en gammal dunkappa; voila! Den första täckkjolen hade sett dagens ljus och företaget Skhoop bildades strax. Skhoop från Åre är alltså originalet. Jag har några varianter, lång och kort, tjock och tunn och för vandring gillar jag den korta bäst, med stretch i sidan, den åker på vid pauser!

 1. Bergans super lett pant, unisex modell tror jag! Jag har den i S!
 2. Bergans Senja Hybrid softshell pant
 3. Karolin, täckkjol från Skhoop

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!