Välkommen till din nya favoritblogg!

Utflykt mellan Åre och Trondheim – De verdalske befestningar

 

Letar du en utflykt mellan Trondheim och Åre har jag ett bra tips till dig. Eller nej, jag har flera förstås som jag länkar längre ner, men nu vill jag berätta om ett speciellt stopp. En utflykt som kan vara en del av ett pausstopp när du eller ni är på resa eller en utflykt i sig.

Utflykt mellan Trondheim och Åre – De verdalske befestninger

1908 byggdes fler fästningar eller fort på norska sidan som en försvarslinje mot Sverige. Två av dessa finns på norska sidan av E18 som går mellan Trondheim och Åre. De är del av något som kallas för de verdalske befestninger och kallas för södra och norra galleriet. Dessa fort är belägna på varsin sida av floden som rinner längs E18.

Stanna på parkeringsficka/rastplats när du ser denna bro:

Det finns förstås en förening som vill bevara de gamla fästningarna/forten (tänk att det finns föreningar till allt) som vad jag förstår har tagit på sig ansvaret för att hålla bro och spång i skick som gör det möjligt att besöka forten. Det norra är stängt för besök men det södra kan nås via promenad och bro. Leden är också del av Pilgrimsleden!

Helt på chans för att vi såg den fina bron stannade vi till och blev sedan varse att här längs denna stig skulle det finnas mer spännande att se än att bara stanna för att ta ett äpple och rasta benen.

Shortsben ja, oj vad länge sedan det känns nu, men det var på hemvägen från vårt norska semesterstopp som vi hittade till denna plats som nu blir ett utflyktstips för den historie-intresserade. Att det skulle finnas rester av Norska försvarets arbete hade vi ingen aning om, men blev informerade av en snackglad tillrest man med kikare och son i släptåg.

Vi följde stigen in i skogen och genom prunkande grönt. Midjehöga ormbunkar och skog med lav överallt. Visste du att lavan bara växer i mark där luften är väldigt ren? Nu vet du!

Efter en stund öppnar stigen upp sig och du kommer till en liten breddning av floden, där ligger också ett vindskydd vackert vid strandkanten. Via spång och bro tog vi oss vidare längs bergssidan och såg ett litet vattenfall. När stigen vände brant uppför och bron blev inte så femårings-kompatibel vände vi tillbaka igen, innan vi kom hela vägen upp till Sondre galleri. Helt ärligt hade vi inte heller riktigt förstått vart vi var på väg, först i efterhand började jag googla och kom fram till att Sondre och Nordre Galleri var rester av fästningar och fick lite mer klarhet i vad herren vi mötte pratade om. Nu vet du och kan fortsätta klättringen hela vägen upp till cementklump med titthål!

Ett annat utflyktstips mellan Trondheim och Åre:

Tännforsen – Sveriges mesta vattenfall (sett till vattenmängden och bredden)

Läs och se Tännforsen i full vårflod

Tännforsen på sommaren – bilder från sommaren 2015, här var lilla E strax över ett år!

och så finns ju Storlien på den svenska sidan förstås!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!