Välkommen till din nya favoritblogg!

Favoritbild

Estark!

I en värld som hela tiden handlar om att jämföra utseende, försöker jag stärka E i att vara en egen person. Att vara nöjd och glad med sig själv, varje dag, alldeles oavsett. Oavsett kläder, hur fort man springer eller om det plockas upp och städas efter lek. För att ge några exempel på sådant som vi vuxna lätt lägger värdering och duktighet i.

Men visst är det svårt. För jag blir lite extra glad när det klättras, tas för sig och tvår armar sträcks i skyn och säger ”jag är stark!” med utropstecken. Då bankar det hårt i bröstet, för jag vill ju faktiskt att den här vinnarkänslan ska slå rot och aldrig försvinna. Jag brukar försöka bekräfta med ”ja, jag ser!”, eller ”du kan” för att E själv ska tänka det en gång till, och att jag inte ska lägga en duktighets/rätt-stämpel på det som nyss skedde.

Ni som är föräldrar – hur tänker ni?

  1. Åh vad kloka tankar ! Jobbar som lärare och ser alltför många barn som blivit nedslagna av precis det du nämner. Sunda åsikter fram för fler föräldrar och skolpersonal m.m som tycker så !!

  2. Förskolan där vårt barn går på annordnade en föreläsning om NVC – Nonviolent communication (finns att läsa om här: http://www.fnvc.se/nvc/)
    Och mycket som sas där var väldigt intressant. Rotade fram ett papper från föreläsningen där det står:
    ”Med NVC tränar vi ocskå att uttrycka uppskattning till barnet på ett sätt som stärker självförtroende och självkänsla. Beröm kan lätt, precis som kritik, bidra till en statisk bedömmande kommunikation som är mer klassificerande än stärkande och kontaktskapande. Vi är mer vana vid att tala om för andra vad de ÄR för något än vad de GÖR för något som vi gillar eller inte gillar. Vi säger t.ex till ett barn: Du är duktig! Istället för att säga: Titta, nu kunde du knyta skorna själv!. Faran i att barnet får höra ospecifika bedömningar från auktoriteter är att de inte utvecklar sin förmåga att självständigt bedöma egna och andras insatser. Med NVC tränar vi både att sakligt uttrycka vad barnen gör som vi uppskattar och att få barnen att känna sig värdefulla utan prestation – bara för att de finns till och är sig själva”

    Tycker att det låter som att det är så du redan jobbar 😉

  3. Innan vårt första barn kom 2004 läste jag mycket av Jesper Juul (”Ditt kompetenta barn”) och där handlar väldigt mycket om att bekräfta barnet för den det är och inte vad det gör. Jag försöker verkligen att inte slentrianmässigt säga ”Vad duktig du är!”, även om jag ofta tycker det. Självklart ska man kunna säga att ens barn, eller andra med för den delen, är duktiga men när det är det enda man kläcker ur sig blir det så fantasilöst, på nåt vis.

    Framförallt är ju det där rätt vanligt vid matbordet. Om hen äter upp så kanske man säger ”Vad duktig du är som äter upp!”. Kan man vara duktig på att äta? Istället kanske man kan säga ”Du var verkligen hungrig. Vad kul att du tyckte att det var gott!”.

    Typ.

  4. Funderar en hel del på det där, men har ju inte riktigt börjat ”praktisera” det ännu. Fokus på upplevelse istället för prestation tänker jag, typ ”vad kul vi hade” istället för ”vad duktig du var” etc.

  5. Jag har läst om det Anna skriver om och hört flera föräldrar som tänker så. Att fokusera på det barnet gör och inte bara prata om hur hen är. Låter väldigt klokt tycker jag. Jag skulle försöka göra likadant!

  6. Försöker också tänka att min son ska få vara sin egen person och gilla och göra det han vill utan att vi ska lägga en värdering i det. Men ibland blir det ju svårt, som när jag blir genuint impad av något han gör/klarar av. Då slipper det ut ett och annat ”vad du är duktig!”.
    Sedan funderar jag på om det är skillnad på att vara pojk- eller flickförälder. Hör oftare flickföräldrar säga att de inte vill att deras barn ska fastna i duktighetsfällan. Kan det ha att göra med hur rollerna ser ut sedan? Tjejer har en större duktighetspress på sig i skolan och vuxenlivet, medan killar kommer undan med mer (åh, så jag hoppas att det ändrat sig tills våra barn vuxit upp).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!