Välkommen till din nya favoritblogg!
kop langdskidor

Köpa längdskidor – GUIDE och tips!

Att köpa längdskidor (just nu himla bra rea på paketpriser – köpläge!)

I den här guiden vill jag ge dig konkreta tips kring att köpa längdskidor. Allt ifrån vilken längd på skidor och stavar som passar samt hur du kan tänka kring din budget. Jag ger också tips kring skinsskidor, stavars olika material och tipsar om att ställa ett par skateskidor till din skidgarderob! Att köpa längdskidor kan vara klurigt om du blir överväldigad av alla val, men gör det då lätt för dig – köp ett längdskidepaket som redan är sammansatt!

Inlägget innehåller afiliatelänkar, en länk som ger mig några få kronor tillbaka om du kommer köpa längdskidor efter mina tips när jag delat med mig av min kunskap. 

Köpa längdskidor – Hur hittar jag rätt skida för mig?

Mitt bästa tips är att köpa längdskidor med en tanke att du ska kunna utvecklas med skidan i flera år. Det är svårt att veta hur mycket skidåkning man får till varje säsong, men att köpa den enklaste budgetskidan kommer kanske göra att du vill byta ut den fort, om du något år senare vill åka mer och har större krav. Som nybörjare kan du egentligen inte välja en skida som är för bra för dig,  då mycket av priset ligger i hur bra belaget är, skidans underlag.  De dyrare skidorna har normalt bättre konstruktion med en kärna som är lätt och belag som har högre kvalitet och jämnhet, som därför kan vallas till bättre glid. Bestäm en budget och tänk att du kanske ska ha samam skidor i många år. Jag åker fortfarande på de skidor jag köpte 2011!

kopa langdskidor

Hur långa skidor ska jag köpa?

KLassiskt:

Grundregel: Välj skidor som är 20-30 centimeter längre än din kroppslängd!

SKATE:

Skateskidor, välj skidor som är  5-10 centimeter längre än din kroppslängd! Att köpa ett par skateskidor är bland det bästa jag gjort – att åka skate på fjället på vårvintern är härligt och det är en kul utmaning att lära sig något nytt!

>>> Skatepaket från Fischer

klassiska skidor; skidans spann – och din vikt

Vad du väger påverkar skidans spannkurva, det är därför du om du köper längdskidor på webben ( vilket brukar fungera utmärkt) som du behöver stämma av mot din vikt och av samma anledning frågar butikspersonal oftast dig om vad du väger när du provar ut längdskidor. Spannkurvan är skidans mittdel och den del som gör att det finns en spänst i skidan.  På en klassisk skida lägger du över vikten på ett ben i taget, trycker på så sätt ner spannet i snön och fästvalla/tejp eller skin-teknik gör att skidan fäster, spannet är din fästzon.  Glidzoneerna finns framför och bakom spanet och de vallas med glidvalla. Om spannet är i när du står på båda skidorna behöver du en styvare skida eller skida med högre spann, eftersom du inte vill att fästet ska vara i när du står rakt upp och ned. När du kliver över med vikten på ena skidan ska du kunna få ner spannet i underlaget, och få fäste. Skateskidor glidvallas på hela skidans längd!

Skidor i premiumprisklass

Skidor i instegsmodell

köpa längdskidor: vallningsfria skidor och skinsskidor, berätta grejen!?

vallningsfria skidor med mönster under:

Det har länge funnits skidor som marknadsförts som vallningsfria. De har haft ett rutmönster i fästzonen och du har säkert hört dem i längdspåren (eller testat). Mönstret brukar ge ett karakteristiskt durrande ljud då mönstret ligger emot spåret, vilket också gör det tungt att åka med dessa skidor och ger sämre glid. Särskilt bra fäste har de inte heller, men kan passa den som åker väldigt sällan. Jag är alltså inget stort fan av vallningsfria skidor med mönster. Undvik i mesta möjliga mån! (Att valla fäste med tejp är inte svårt och det håller bra!)

Skinsskidor:

För några år sedan kom skinsskidor och revolutionerade längdskidåkningen för motionären. Inspirerat av turskidåkning har man ersatt den normala fästvallazonen med en stighud som ger fäste i snön. Om du köper ett par skinsskidor behöver du inte längre tänka på fäste och fästvalla då dina skins löser fästet åt dig! Fördelarna är att det är väldigt smidigt vilket gjort dem populära, fästet brukar vara bra i de flesta snöförhållanden. Skinsskidor passar alla typer av skidåkare, från nybörjare till mer avancerade motionärer och vasaloppsåkare som satsar.

På flera modeller kan man flytta bindningarna framåt och bakåt, för att lätt justera var man har som bäst fäste mot dagens snöförhållanden! Mitt tips är att leta efter en skinsskida med sådan bindning.

>> Skinspaket från Fischer

>>Premiumskinsskidor, paket från Fischer

köpa längdskidor
För många som gått över till skinsskidor är det en lättnad att slippa tänka på fästvalla!

köpa längdskidor: Hur hittar jag rätt längdpjäxa?

Utgå från din normala skostorlek, eller den du har när du springer i löparskor. Att ha ungefär en halv centimeter till godo fram i pjäxan kan vara bra, det ger plats för lite luft kring tårna och luften hjälper tårnas toppar att hålla värmen. En dyr pjäxa har mer bearbetad byggnation och ger ofta en bättre passform och ett bättre hälgrepp. Personligen har jag pjäxor från Salomon för klasiskt och från Fischer för skate!

>>> Längdpjäxor av många modeller och prisklasser

OBS: Det är pjäxan och bindningen som behöver vara kompatibla, kolla att det är samma system! 

Stavar för längdåkning – hur långa? Vilket material?

KLassiskt:

Vid klassisk åkning bör du välja en stav som är cirka 30 centimeter kortare än din kroppslängd. Det finns regler kring stavarnas längd lopp och tävlingar, regeln lyder att stavens längd får vara 83% av åkarens längd inklusive pjäxor. Man mäter från punkten på staven där remmen går ut från handtaget och ner till trugan.

SKATE:

Skillnaden mellan stavar för skate och klassisk åkning är längden. Vid klassisk åkning bör du välja en stav som är cirka 30 centimeter kortare än din kroppslängd och för skateåkning cirka 20 centimeter kortare. Köp aldrig för korta stavar! En för kort stav ger dig inte samma kraftöverföring vid stakning. Dyrare stavar har ett styvare rör, lägre vikt och är utrustad med en skönare handrem.    Hur väljer jag bindning till mina skidor? Köper du ett färdigt paket med skida och pjäxa är bindningen redan anpassad till den skida du valt. Väljer du en lös skida är det din längdpjäxa som avgör vilken bindning du behöver.

Stavarnas material, en snabbguide:

Stavar kan köpas i en stor prisintervall, allt från 200kr upp till runt 4000kr. Lätta och styva stavar är det man önskar mest av allt, då det ger som bäst kraftöverföring i stakning, samtidigt blir de lättaste stavarna också mest känsliga, kanske mer för avancerade elitåkare än vasaloppsmotionären. Köp så bra stavar som din budget räcker till och lägg extra fokus på att handtaget passar din hand!
  • Aluminium – Tåliga rör men inte speciellt styva. Oftast med enklare handtag och rem. Perfekt för dig som åker sällan och mest har längdutrustning som kommer fram någon gång då och då.
  • Komposit – Stavar gjorda i både glasfiber och kolfiber.  Det finns ”Vasaloppsmodeller” från de flesta tillverkare. Oftast monterade med C-rem och korkhandtag. Ett prisläge mellan 600-1000 kr brukar ge motionären en bra och styv stav som fungerar bra. Åker du Vasalopp eller kör längdåkning aningen mer frekvent som motionär, välj en komositstav!
  • Kolfiber (100% kolfiber) – Kolfiberstavar är de lättaste och styvaste stavarna som ger allra bäst kraftöverföring, men den är också dyra. Dessvärre är de känsliga och ömtåliga för slag från sidan, från skidor eller andra stavar. Välj kolfiberstavar om du är kräsen, inte har någon budgetbegränsning och inte nöjer dig med annat än det bästa.  Prislägen finns från 1000:- och uppåt. Kolfiberstavar finns ofta att köpa i rålängd, dvs du kan beställa staven i valfri längd – som sedan monteras.

>>>Längdstavar i olika prisklasser och modeller!

skidstavarnas Handtag:

Korkhandtag är det vanligaste materialet på motionärs- och tävlingsstavar, plats är vanligt på de billigaste stavarna. Korkhandtag gör att det blir lite varmare och  skönare att hålla i staven. Att ha en rem som du trär in handen i, så som du har på alpina skidstavar ger inte alls samma känsla för skidåkning som de C-handtag där du trär in handen med tumgrepp. Sitter handtag och rem bra behöver du egentligen aldrig hålla i staven, utan din hand sitter fast ändå. Då kan du fokusera på att greppa och släppa i slutet av stavtaget som ger den bästa kraftöverföringen och mest avslappnade åkningen!

Hoppas att guiden gav dig hjälp i dina planer på att köpa längdskidor!

Mer om längdskidor?

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!