Välkommen till din nya favoritblogg!

Köpa pjäxor – hur väljer jag rätt storlek?

Ska man köpa något i en alpinutrustning och hyra resten så rekommenderar jag varje dag i veckan att köpa pjäxor! Detta säger jag, fd elitalpinist och skidinstruktör. Fötter är olika, skidåkare är olika och med rätt sorts pjäxor för rätt fötter ger man skidåkningen så himla mycket större chanser att bli riktigt rolig.

Kramp i underben, ingen kontakt med skidorna eller iskalla tår av att man försökt spänna fast sig stenhårt istället för att pjäxan omsluter foten rätt är vanliga problem som går att undvika med rätt pjäxa i rätt storlek!

Att köpa och välja storlek på alpinpjäxor är både lätt och svårt.

Att medelgoda åkare och nybörjare köper för små pjäxor händer sällan. Problemen ovan kommer av att en köpt för stora pjäxor som sitter myskönt snarare än att foten sitter fast. Personer som har ”bekymmersfötter” (ovanligt breda, eller med knölar, eller hög hålfot eller liknande) kan behöva göra individanpassningar, men i övrigt är det lätt att köpa pjäxor, om en följer den trixiga vägen fram!

köpa pjäxor storlek

Vilken sorts pjäxa behöver jag?

Vilken sorts pjäxa du behöver är något du först ska fundera på – är du en avancerad åkare som kör hårt och tufft med mycket kraft, spenderar du mycket tid i ”lilleskuttland” eller har du förfrusna tår sedan tidigare?

köpa Barnpjäxor och antal spännen:

BARN som har lärt sig att åka och som inte är supertoddlers – välj att tidigt gå över till en pjäxa med fler spännen än ett, det kommer hjälpa till massor med kraftöverföringen!

> Länk till barnpjäxor hos Sportamore
> LÄNK till barnpjäxor hos Outnorth

Såhär väljer du storlek på pjäxor till vuxna och barn:

Att köpa och välja pjäxor och dess storlek för barn görs på exakt samma sätt som till vuxna. Det är ett så himla smidigt system, så att det borde vara standard i storlek på alla slags skor, inte bara på alpinpjäxor! Storlekarna är angivna i Mondo-storlekar vilket innebär centimetermått invändigt.

Du mäter din fot såhär:

Ställ dig på ett papper med hälen mot en vägg, sätt en punkt där stortån slutar, mät mellan punkten och väggen! För barn kan det vara enklare att rita av barnets hela fot på pappret.  Den pjäxa du ska ha är den storlek som kommer närmast din fots längd uppåt i skalan. Mäter foten 23,3 cm väljer du storlek 23,5. Du väljer INTE 24!

Lägg till lite för barn:

För barn som har fötter som växer fort kan en eventuellt gå upp lite till i storlek, men ta inte i för mycket.  Du vill ha glada barn i skidbacken, inte barn som har 15 cm fötter i 18 cm båtstora och tunga pjäxor. Jag lägger på max, max, max 1 cm. Helst 0,5, aldrig mer än 1 cm.

image

Att leva som en lär: Min fot. 23,5 cm. Min pjäxas mått är 23,5.

Pjäxors bredd – välj samma modell som du vet passar din fot:

Pjäxors bredd anges i lästmått. Lästbredden är alltså den bredaste punkten på pjäxan, den ger en grov föraning om en pjäxa kan passa en smal, medel eller bred fot.Vuxna vet ofta med sig om de har bred, normal eller smal fot efter vad deras fötter passat i i alla tider. Utgå från den kunskapen när du börjar testa pjäxor, men testa gärna även åt smalare eller åt bredare, för att känna in skillnaden.

SÅ tar du på en pjäxa rätt:

Hjälp – pjäxan är för liten och sitter för trångt om jag väljer som du säger! ( Lugn och fin, det ordnar sig det här)

När du sätter ner foten i pjäxan första gången så ska tårna slå i framkant på pjäxan. Det är normalt, eftersom pjäxans innermått och din fots ju är ganska lika, om du gjort rätt enligt ovan- Känn istället, yes jag har gjort rätt, härifrån ska jag börja leta pjäxa!  Nu:

1) Sätt hälen i marken och ”dunka bak foten”.

2) Rätta till plösen så att den sitter bra och rakt.

3) Om din pjäxa är en vuxenpjäxa, och har fyra spännen, börja med att spänna nummer tre från tårna räknat. Det är samma spänne som är precis över ankeln, det nedersta på pjäxskaftet. Detta spänner fördelar trycket och pressar ner och bak din fot i hälgreppet, som är en viktig funktion för att pjäxan ska sitta bra och skönt! Tänk att du skulle kunna åka skidor med pjäxan oknäppt men med spännremmen på – en övning som ofta görs i skidskola för att hitta balans och centrering mitt på skidorna. Bra pjäxor med korrekt hälgrepp gör denna övning mil enklare. Du ska alltså kunna sitta fast bra i pjäxan med foten när hälen är bak i hälgreppet men pjäxan i övrigt är oknäppt.

4) Knäpp resten av spännena. Inte hårdaste, inte meslöst. Glappar ett spänne när du spänner ett annat – spänn det igen! (spännen kan anpassas och göras längre eller kortare genom att skruva/snurra på öglan.) Jag tycker alla ska åka med fyra spännen så snart det bara går. Undantag de minsta toddlers där foten är för liten och pjäxor med flera spännen inte görs. Fler spännen fördelar trycket bättre än få!

5) Vandra omkring en stund i butiken. Böj på knäna, stå i störtloppsställning. Ställ dig frågan om hälen glappar eller åker uppåt om du lutar dig framåt (dåligt tecken, ännu sämre om det glappar eller du inte sitter fast medan du bara står), om hälen sitter fast (bra!), om tårna har utrymme att lätt viftas på och hur det känns över fotknölarna.Leta efter en känsla av att du sitter fast – från plösen fram till sista tåleden.

Bonuskunskap: Om du inte har något hälgrepp tvingas du spänna pjäxorna hårt i backen för känslan att sitta fast. Då styrper du blodtillförseln mot tårna, foten kramapr och du fryser.

Pjäxans passform ute är inte riktigt samma som inomhus:

Om en pjäxa sitter fantastiskt inomhus är det toppen. Om den känns lite för liten inne, det klämmer över knölar och skaver, leta då vidare. Inne är pjäxans plast mjuk, ute i kyla blir plasten hård och mindre formbar. Inneskon kommer att  forma sig efter din fot efter några timmars åkning och den kommer troligtvis att utvidgas 3-4 mm beroende på modell, men att köpa en pjäxa som från början skaver är inte bra. Är man avancerad åkare tycker jag att fokus ska ligga på att hitta en pjäxa som sitter väldigt tight och gränsar till för liten, för maximal kraftöverföring och roligast skidåkning. Åker familjen en vecka per år – gör den veckan glad och välj en pjäxa som sitter tight – inte en som sitter löst som ett par skor.

Har du köpt en pjäxa som sedan visar sig skava över fotknölar behöver det inet vara kört. Det finns många så kallade bootfitters – pjäxdoktorer som löser det mesta genom att trycka ut plasten över knölar, ändra inställningar och svarva.

(adlink) PJÄXUTBUD hos OUTNORTH! 
(adlink) Pjäxutbud hos Sportamore

Fancy features hos pjäxor som du kan kika på:

Formbar innersko har många pjäxmodeller  idag, utan att behöva vara av racemodell eller tokdyra (ofta samma sak förvisso). Med formbar innebär det att innerskon kommer att anpassa sig efter din fot efter ungefär en veckas skidåkning, men i bättre fall att innerskorna värms i speciell ugn och formar sig sedan när de kallnar, med dina fötter i. Detta görs i butik! Att ha formade innerskor ökar komforten och fästet i pjäxan en hel del och i regel får du en bättre innersko ju dyrare och exklusivare pjäxa du köper. Det kan vara värt att lägga några extra hundralappar när man köper en pjäxa för de kommer vara med i några år!

Walk mode är en funktion som gör att flexen släpper efter och du kan enklare gå i dina pjäxor. Föräldrar som hjälper skidfotingar och går mer i pjäxor än åker har walk mode som en kär vän. Detta val uppskattas också på toppturen, på lunchen eller när du ska showdansa lite snyggt på afterskin.

Flex – hårdheten i riktning framåt. Alla pjäxor är märkta med ett tal som anger flex. Med flex menas styvhet i framåtledd. Talet varierar oftast från 60 till 110 för damer, och från 70 till 140 för herrar, och pjäxan blir styvare ju högre talet blir. Att gräva ner sig här i tal hit och dit är onödigt, alla märken anger sin flex lite olika, det är inget universalmått!

Sikta in dig på vad du har för behov – åker du hårt och väger mycket, välj en hårdare pjäxa. Åker du mjukt, väger lite, vet att du har problem med bakvikt eller åker jibbing eller står mycket still/i skidland för barn, välj en mjuk flex! Att ha för hård flex gör att kraftöverföringen ner i skidan försvinner – har du därtill inte slipat kanterna sedan 2011, ja då blir inte skidåkningen rolig. Det är flest män som överskattar sin skidåkningsförmåga som gör misstaget att välja hård flex, bara en passning i all välmening. För mjuk flex ger känslan av att du viker benet fram över skidan, att pjäxan ger efter helt, inte heller roligt, men inte lika vanligt.

ramundberget skidåkning tips

Och så sista punkten; skidstrumpor:

Köptips: Smartwwols sockor (adlink)

Välj skidstrumpor i merinoull. Bomull är idioti, de håller kvar fukt och fukt i kyla blir kallt. Mina favoritstrumpor kommer från Smartwool. Tjockare strumpa är inte alltid lika med varmare fot eftersom det ger plats för lite mindre luft. Laborera! Ta aldrig på dubbla sockor i pjäxor. Inte på barn, inte på vuxna – det är dumt.

Bonustips om pjäxor, för nybörjaren: Innerskorna går att ta ur!

Innerskor kan tas ut ur pjäxor. TADA! Kan vara revolutionerande kunskap för vissa, och hey, jag klandrar er inte, det kanske inte ser ut som de kan det vid första anblick liksom. Men det går alltså att ta ur, och det finns fina fördelar med det. Jag får lära er i en videotutorial sen om ni inte får till det. Varför tar man ur innerskorna då? JO: Efter en skiddag bildas kondens mellan innersko och pjäxskalet. Fukt blir frost, som blir vatten inomhus. Blöta innerskor blir kalla pjäxor dagen därpå. Innerskorna torkar bäst utanför sitt hårda plastskal! Och nä. Ställ inte in hela pjäxor med skal och allt i torkskåp. Do not. Och sommarförvara pjäxor knäppta av samma anledning. Vi vill ha plasten i den form den skapades!

Vart jag tycker du ska köpa pjäxor? Det beror på! I en butik på en skidort är nice, men att ha gått in pjäxorn före skidveckan är samtidigt att föredra. Har du normala fötter kan nätshopping vara ett alternativ, duktiga sporthandlare med både kunskap och intresse finns lite överallt också. Du – Lycka till nu med ditt pjäxköp, och försök att låta bli att titta på prislappen, testa först och hitta rätt, sedan kan du ta en intern prisdiskussion med dig själv, om det blir nödvändigt!

 

 1. Så himla fin guide!

  Jag hade själv med mig den mesta av kunskapen innan, och brukar få vara pjäxsköpshjälp åt osäkra vänner. Men jag vill därför lyfta hur bra jag tycker att guiden är! Din poäng om de olika spännena (framförallt 3an) är verkligen viktig, och okänd för många.

  Vill gärna tillägga att för oss med riktigt bråkiga fötter kan det vara värt att lägga in en formgjuten sula, alltså utöver den formgjutna innerskon, och kanske formgjutna skalet. Utan sådana har jag fått sendrag oavsett vilka pjäxor jag testat. De ger mig också en fantastisk åkkänsla där skidan känns som en del av foten.

  Och när mina älskade gamla salomon x-wave från 2004 till slut ger upp så kommer jag att komma ihåg tipset om att handla nästa par på plats i en skidort.

  Tack 🙂

  1. Vad glad jag blir cicci! Toppenbra med sulan – det är verkligen en grej som gör skillnad och som även jag tillämpat. Får kanske uppdatera in den punkten!!!

 2. Hej och tack för många bra och användbara inlägg.

  Jag köpte ett par pjäxor för ett tag sedan och jag tycker att de sitter bra (tårna tar i lite i framkant när jag står rakt, vilket jag har förstått att de gärna kan göra så länge det inte är för mycket) däremot så är jag lite osäker på hälgreppet. När jag lutar mig framåt i pjäxan så är det inget problem men om jag försöker ställa mig på tå i pjäxan så lyfter hälen, är detta något som kommer innebära problem för min åkning? Har läst att många kan lyfta hälen om de försöker stå på tå i pjäxan men har även hört någon som säger att man inte ska kunna röra den alls.

  Tack på förhand.

  1. Hej Victor!

   Vad bra att du hittat bra pjäxor för din fot! Jag skulle säga såhär: Det är positivt att din häl sitter kvar bra när du lutar dig fram. Sitter den kvar bra även om du gör det med lite ”schvung” kan hälgreppet vara tillräckligt. Att få hälen helt fast kan vara svårt, och det där ”stå på tå”-knepet är ett hyfsat mått för om hälgreppet är bra är sant. Att inte kunna röra den alls är helt klart det bästa. Lyfter den bara lite kan det vara gott nog, helt enkelt skitsvårt att svara på såhär i en bloggkommentar. Du måste nästan teståka! (i mina racingpjäxor kunde jag absolut inte lyfta hälen, i de jag åker i nu, tio år senare kan jag det lite grann om jag försöker, men de är ändå okej och kraftöverföringen är bra.)

 3. Hej,

  Tack för svaret.

  Hälen lyfter inte så länge jag har tryck på skenbenet, typ. Den lyfter inte heller om jag ställer pjäxorna på tå. Däremot om jag försöker stå på tå med foten men inte pjäxan (vet inte hur tydligt jag uttrycker mig just nu) så lyfter hälen ganska lätt. Har dock inte tänkt på hur ofta man behöver göra den typen av rörelse när man åker, är väl det som är problemet.

  / Viktor

 4. Hej.
  Jag vet inte om du kommer att se min kommentar så här långt efter ditt inlägg, men dina tips var precis vad jag letade efter nu när jag ska köpa pjäxor! Du skriver att det är bäst med 4 spännen på pjäxorna, men vad tycker du om pjäxorna som har ett spänne som mer går tvärsöver ankeln? Dalbellos Kyra är ett exempel på en sån modell. Jag har problem med krampande fötter, ja, jag har för stora pjäxor 🙂 så jag tänkte att det kanske vore en bra ide att inte spänna över själva foten med mer än ett spänne och sedan över ankeln i stället? Vad förlorar jag med saknaden av ett andra spänne över smalbenet? Jag åker bara i pist och ska väl då ha en pistpjäxa, men vad skiljer en pistpjäxa från en allmountainpjäxa? Om jag tycker att en allmouintainpjäxa är skönare ska jag då köpa den eller blir jag besviken när jag kommer ut i backen av någon anledning? Eller är det bara avancerade, före detta tävlingsåkare som märker skillnad i ”kraftöverföring” mellan olika pjäxor? Och vad menas egentligen med en avancerad åkare? För den frågan får jag ofta i butik när jag hyrt. ”Hur bra är du på att åka? Avancerad/medel?” Jag är ju mer avancerad om jag jämför med mina vänner, men definitivt inte i jämförelse med Frida Hansdotter, så hur vet jag om jag ska ha en pjäxa för medel eller avancerad? Är avancerad = racing? Eller är det så enkelt att om jag undrar är jag inte avancerad? 😀

  Med vänlig hälsning
  Malin Norlander

  1. Hej Malin! Jag både ser och ska försöka svara på din kommentar!
   Tyvärr har jag ingen erfarenhet av pjäxor med ankelspänne, jag tror att en duktig pjäxsäljare har bra koll här så jag råder dig att gå på dennes rekommendation om de tog fram den pjäxan just för dig. När jag läser på om den verkar den himla bra!

   Det är inte helt enkelt att svara på vad som är en avancerad åkare, men jag skulle säga att om du har sådana färdigheter att du kan åka på skär, kan kapa svängradie eller skapa fart ur en skida i flack terräng är du en avancerad åkare – dvs att du kan ”jobba” med det material du har på dig, inte bara åka eller glida. Att skapa driv i en sväng, eller att flytta tyngdpunkt snabbt som attan, justera ett skär från mjukt underlag till hårt – det är sådant avancerade åkare gör.

   Allmountainpjäxor av dyrare och mer avancerad modell fungerar över hela berget, du kommer mest trligt inte bli besviken i pisten, men ha koll på att du inte väljer en för mjuk flex. De kan ha fördelen av riktigt trivsamma gå-lägen! Lycka till med jakten!

   1. Tusen tack för att du svarar!
    Tyvärr bor jag inte så att jag kan få hjälp av duktiga säljare, så min plan var att läsa på och beställa hem ett par som verkade lovande och prova hemma och returnera de som inte passar. Jag har åkt mycket tidigare, uppväxt 1 timme utanför Åre, så vi var i Åre varende vinterhelg när jag var liten. Alltså innan Åre blev Ohrey 🙂 Och då köpte jag pjäxor med hjälp och det funkade bra, men sen har jag flyttat på grund av jobb och dom senaste pjäxorna köpte jag för 10 år sedan på rea och för stora eftersom jag tänkte springa upp och ner i barnbacken med min då 2-åring som skulle börja ”åka”. Men nu är barnen alltså tillräckligt stora för at jag ska börja åka igen och står inte ut med pjäxorna jag har, och kan inte få proffshjälp här, vill inte vänta till sportlovsveckan med att köpa eftersom jag vill åka in dom några dagar i vår lokala skidbacke, så jag blir jätteglad att du svarar. Av ditt ”avanceradesvar” tror jag nog att jag var ”lätt avancerad”, men kanske inte längre 🙂

    Ha det bra och tack för inspiration!

 5. Hejsan Sofia!
  Du som har koll på det där med skidutrustning till barn. Köpte precis pjäxor och skidor till mina två tjejer som ska åka för första gången till vintern. Borde förmodligen väntat tills det var dags men jag kom över ett bra klipp. Vill inte heller hyra eftersom vi kommer att försöka ge oss ut så ofta som möjligt när tillfälle ges. Tjejerna är 3 år och 5 år i februari och deras fötter är 14 och 16 cm. Jag köpte pjäxor i storlek 15 och 17 (Nya Salomon T1) då jag tänkte att fötterna ev kommer att växa 0,5 cm fram till slutet av säsongen. När jag provade deras fötter i innerskon hemma känns det dock som att det är mer än 1 cm kvar i tån och den stora tjejens fötter gled utan problem ner i de mindre pjäxorna även om tån nog gick emot lite. Provade med väldigt tunna strumpor så kanske lite tjockare skidstrumpor och eventuellt en extra sula i början av säsongen gör susen? Skidorna (Salomon barnskidor) köpte jag i längderna 70 och 80 cm (tjejerna kommer väl vara runt 90 och 105 cm). Vad tror du om detta? Borde väl funka eller? Har du några tips? Man vill ju att deras första skidupplevelser ska bli positiva. Vet du om salomons pjäxor är större än normalt i storlekarna?

  1. Hej Anders! Tycker det låter som att du tänkt och shoppat bra! Lägg i en extra sula i pjäxorna, bra med lite luft fram om det är kallt. Skidorna blir kanske korta till nästa säsong för stora tjejen men lättare att lära på kort än långt! Lycka till!

 6. Tack för en s..t bra guide.
  Sockar är ett kapitel för sej,dom som funkar bäst för mig kostar 19 spänn på X.L
  Ramis är bara bäst,det blir tusingen i år oxså.

 7. Jag mötte idag min sons fot som är 19 cm och mätte innermått ett på pjäxan som är 20 cm. Hur många cm ska finnas till godo?

  1. Jag tycker de verkar vara alldeles perfekta för denna säsongen och det blir kanske dags att köpa nya till nästa år!

 8. Hej ?
  Jag måste bara fråga, jag mätte min 11-åriga dotters fot nu ikväll, och den är 25,4 cm. Ska jag verkligen köpa en pjäxa i strl 25,5-26,0 då? Jag tycker det låter så väldigt stort ?
  Mvh Marie

  1. Om du tror det har du läst galet Marie, det jag säger är att du ska ta samma storlek som måttet säger! Max 25, är mitt råd!

 9. Hej! Kan man köpa vuxendampjäxor i storlek 24,5 till en 9 årig tjej som kör lite blandat rött o svart eller ska man hålla sig till barnpjäxor i den storleken? Vad är egentligen skillnaden mellan vuxen o barnpjäxor fast de har samma storlek?

  1. Hej Fredric! En så liten tjej som en 9-åring hade jag absolut köpt junior/barnpjäxor till – det är skillnad också i flex (hur lätt pjäxan är att trycka fram) samt ofta i fotens bredd. Upp emot högre ålder, 12 och uppåt hade jag sagt att det inte är lika stor skillnad, men satsa på en juniorpjäxa!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!