Längdåkning i Björnen är lättillgänglig och spåren är fina. 3, 5, 7,5, 10 och 15 kilometer finns att välja på och femman har elljus. Här samsas nybörjare med mer seriösa åkare och det finns plats för de som åker skatestil bredvid det klassiska spåret.
Tour de ski på tv, längdåkning inspirerar. Jag passade på att lämna in mina längdskidor uppe hos Björnen ski centers duktiga längdverkstad och har haft toppenfäste och hyfsat glid under mina senaste längdpass. Det gör så mycket med bra valla och tiden för vallafix är begränsad med två små barn i huset. Jag mjukstartade med en enkel femkilometersrunda på nyårsaftons eftermiddag, lagom att få stort sug efter mer. Igår rev jag loss tio nya friska kilometer och hann med två handlösa fall ( med f-a-a-n ljudeffekter ) på isfläckar i kurviga nerförsbackar samt att trycka upp pulsen till 93% av max. Det är en kul actionsport, längdåkning!
Jag gillar längdskidåkning mer och mer för varje pass, något jag kommer på varje vinter. Det finns bra balans och skidkänsla i min kropp och de där fallen jag råkade ut för igår fungerade bra som tändvätska till att skärpa till tekniken. Här kommer några längdåkningstips i all enkelhet:
- En smart grej att öva på är att åka utan stavisättning, för att hitta rätt i diagonalåkningen. Utan stavar tvingas du att flytta tyngdpunkten till en skida åt gången och hittar läget med glidmomentet och får med dig kraften!
- Jag brukar också höra experternas och expertkommentatorernas prat om att ”åka stort” i huvudet, även om mina storhetsförsök förmodligen är rätt små i jämförelse med skolade längdåkare. Skillnaden märks!
- På samma sätt tycker jag att en tanke på stabilt höftparti och aktiverad core gör skillnad.
- Ibland kan det kännas som att benen är på en linje eller ett smalt spår i längdåkningen och då blir balansen därefter. Om du istället tänker att skidorna står på en räls har du genast förbättrat din balans!
De närmsta dagarna gör jag mer längdåkning i Björnen!