Sedan 1922 har Vasaloppet körts. Vasaloppsorganisationen har många år av tävlingserfarenhet på att ordna lånlopp på skidor. I Vasaloppet fungerar det utmärkt med masstart, och man seedas efter sluttider i kvallopp. Detta har medfört ett startfält där damer och herrar kör sida vid sida i ungefär samma fart, man startar efter kapacitet. Sedan startades Cykelvasan och man flyttade med sig seedningsförfarandet som fungerar väl på vintern till mtb-spårens sommar. Där finns förklaringen till hur det blev så få damcyklister i tävlingsklass som det ser ut just nu.
Vasaloppsorganisationen med tävlingsadministration och kommunikationsavdelning har haft stängt för semester och men är nu tillbaka. Och de håller med om att seedningsförfarandet inte är optimalt.
De ställer frågan till mig och oss som diskuterat det hela på twitter: Vilken annan lösning är bättre?
”- Om det upplevs att vårt seedningsförfarande i CykelVasan inte är bra ska vi självklart titta på hur vi kan göra det bättre, säger säger Per Strid, Vasaloppets Informationschef.
Han pekar på att det finns många saker att ta hänsyn till och överväganden som måste göras. Bland annat:
”– Säkerheten är en sak. Vilka risker kan uppstå om en långsam damcyklist startar långt fram i tävlingsklasserna och blir omkörd av kanske upp emot 2000 snabba herrcyklister som startat i senare motionsklasser? Är det bra för damernas självförtroende när de blir ikappkörda och omkörda? (är det dåligt för sporten som redan har få tävlande tjejer?)
– Hur många klasser ryms det och hur många kan man vara samtidigt i en start utan att det blir för trångt i spåren? Organisationen vill ju att det ska bli ett riktigt bra lopp för alla!– Ska vi ha separat startgrupper för damer i tävlingsklass? Det finns flera elitcyklister som tycker detta eftersom det förekommer att de har manliga ”hjälpryttare” som bromsar medtävlande (gynnar väl heller inte utvecklingen av sporten?).
Vasaloppet vill också trycka på att CykelVasan är en ung tävling och fortfarande är under utveckling och att allt inte kan vara helt optimalt. CykelVasan är ändå det mtb-lopp som lockar överlägset flest kvinnor och breddtänket är och har varit organisationens fokus. ”
Vad tycker de aktiva, tävlande som motionär? Kommentarsfältet är fritt! Tävlingsledningen läser och tar in all vår input i sina funderingar och ska försöka hitta den allra bästa lösningen. Vi har absolut möjlighet att påverka!
Jag tänker såhär: I tävlingsklass ska damer seedas mot damer. Om det då blir lite långsammare cyklister i spåren så får det vara så. Sätter man gränsen på segertid + 30% i seedningsloppen för herrar (samtliga lopp, inte bara cykelvasan) så ska motsvarande gälla för damerna. Herrarnas led 1,2,3 startar för sig, damernas tävlingsklass startar för sig i anslutning. Man kan sedan ha en kortare paus, för att sedan släppa iväg motionärerna i mixed, som även de kör på seedningstider från tidigare cykelvasor, men som inte vill köra i tävlingsklass. Man gör mest för cykelsporten genom att inte kapa tävlingsglädjen hos de damer som finns!
Jag var ovan loppkörare när jag startade tidigare i somras men upplevde inga problem med att bli omkörd av snabbare herrar. Självförtroendet förlorar inte på det, det är jag ganska övertygad om. Är man snabb på cykel – grattis. De damer som väljer att köra tävlingsklass har licens, tävlingserfarenhet och har koll. Snabb blir man av träning och tävling!