Jag blir så ofantligt trött på att livsmedelsindustrin kan få hålla på och hålla på nästan hur som helst. Att saker och ting kan få heta det de heter när produkten egentligen inte alls liknar det den borde, sett till innehållet. Jag vet ju att i många fall finns det regler om detta, men det verkar inte gälla för min favoritsås i världen. Guacemole.
Cecilia har nyss hållit en lika delar rolig/hemsk tävling – där läsarna skulle skicka in sina bilder på värsta innehållsförteckningarna. Eldorados guacemole dip som syns på bild nedan vann. Att den är skit var ingen nyhet för mig, långt ifrån.
För typ två år sedan skrev jag ett gästblogginlägg hos bloggkommentatorerna om att inte äta skit – att gå till källan och vara lite smart helt enkelt. Ni hittar det i sin helhet här.
I inlägget tar jag upp guacemole som exempel:
”I Eldorados färdiga så kallade Guacemole finns 3,7 % avokado. Burken innehåller 300 gram och kostar en dryg tjuga. Det den innehåller mest av är vatten. Sedan lök. Sedan vegetabilisk olja. Sedan tomater. Grön paprika. Ost. Först därefter dyker avokadon upp, följt av fler tillsatser. Ja, ja, tänker ni – men Eldorado är ju ett billigt märke som kanske inte innehåller det bästa. Köper jag färdig guacemole tar jag Santa Marias direkt från texmexhyllan. Bra grejer. Dyrt! Well. It gets worse: Santa Marias färdiga Guacemole innehåller: Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, modifierad stärkelse (tapioka), vassleprotein, salt (1,6%) och se där – avokado (1,5%)! ( och sen en massa fler tillsatser…) och kostar mellan 20-30 kronor för 250 gram. Dyrt vatten. Dyr lök.
Öppna ögonen kring vad ni stoppar i era kroppar. Tänk till. Om du har otur när du tänker, läs innehållsförteckningen!”
Nu har Eldorado kontrat och vunnit matchen i minst avokado igen. Tror jag i alla fall. Jag har inte kollat Santa Marias, men det vore väl orimligt med MINDRE ÄN 0,4% avokado i en guacemole? Så lite avokado är det nämligen numera i den färdiga från Eldorado. 0,4%!
Riktig guacemole på rena naturliga grejer är inte dyrare än det här skräpet. Avokado, limesaft/citronsaft, en vitlöksklyfta. Kanske lite chili, kanske en välhackad tomat. Koriander. Lite salt och peppar. Gör den drygare men med samma goda smak med lite gräddfil eller creme fraiche som du ändå har i kylen. Du får mer gram till samma peng. Minus tillsatser. Plus lyckligare och renare insida. Här finns det bilder på när jag gör guacemole!
Var smart. Sluta ät skit.
Ps. Jag vet att NI vet det här. Men ta för tusan tillfället i akt att berätta för någon som inte fattat och gör världen en tjänst att vakna lite. Såhär kan det ju inte fortgå?!