Välkommen till din nya favoritblogg!

Men vakna då!

Jag blir så ofantligt trött på att livsmedelsindustrin kan få hålla på och hålla på nästan hur som helst. Att saker och ting kan få heta det de heter när produkten egentligen inte alls liknar det den borde, sett till innehållet. Jag vet ju att i många fall finns det regler om detta, men det verkar inte gälla för min favoritsås i världen. Guacemole.

Cecilia har nyss hållit en lika delar rolig/hemsk tävling – där läsarna skulle skicka in sina bilder på värsta innehållsförteckningarna. Eldorados guacemole dip som syns på bild nedan vann. Att den är skit var ingen nyhet för mig, långt ifrån.

För typ två år sedan skrev jag ett gästblogginlägg hos bloggkommentatorerna om att inte äta skit – att gå till källan och vara lite smart helt enkelt. Ni hittar det i sin helhet här. 

I inlägget tar jag upp guacemole som exempel: 

”I Eldorados färdiga så kallade Guacemole finns 3,7 % avokado. Burken innehåller 300 gram och kostar en dryg tjuga. Det den innehåller mest av är vatten. Sedan lök. Sedan vegetabilisk olja. Sedan tomater. Grön paprika. Ost. Först därefter dyker avokadon upp, följt av fler tillsatser. Ja, ja, tänker ni – men Eldorado är ju ett billigt märke som kanske inte innehåller det bästa. Köper jag färdig guacemole tar jag Santa Marias direkt från texmexhyllan. Bra grejer. Dyrt! Well. It gets worse: Santa Marias färdiga Guacemole innehåller: Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, modifierad stärkelse (tapioka), vassleprotein, salt (1,6%) och se där – avokado (1,5%)! ( och sen en massa fler tillsatser…) och kostar mellan 20-30 kronor för 250 gram. Dyrt vatten. Dyr lök.

Öppna ögonen kring vad ni stoppar i era kroppar. Tänk till. Om du har otur när du tänker, läs innehållsförteckningen!”

Nu har Eldorado kontrat och vunnit matchen i minst avokado igen. Tror jag i alla fall. Jag har inte kollat Santa Marias, men det vore väl orimligt med MINDRE ÄN 0,4% avokado i en guacemole? Så lite avokado är det nämligen numera i den färdiga från Eldorado. 0,4%!

guacemole dip

Riktig guacemole på rena naturliga grejer är inte dyrare än det här skräpet. Avokado, limesaft/citronsaft, en vitlöksklyfta. Kanske lite chili, kanske en välhackad tomat. Koriander.  Lite salt och peppar. Gör den drygare men med samma goda smak med lite gräddfil eller creme fraiche som du ändå har i kylen. Du får mer gram till samma peng. Minus tillsatser. Plus lyckligare och renare insida. Här finns det bilder på när jag gör guacemole!

Var smart. Sluta ät skit.

Ps. Jag vet att NI vet det här. Men ta för tusan tillfället i akt att berätta för någon som inte fattat och gör världen en tjänst att vakna lite. Såhär kan det ju inte fortgå?!

  1. Man önskar att fler insåg att vi alla måste efterfråga bättre mat, jag blir så ledsen när jag läser sådant här. Att det finns personer som köper sådan här skit och äter det, när det både är godare och billigare att göra egen.

    Hemma hos oss försöker vi laga all mat från grunden på ekologiska råvaror och utan en massa tillsatser. Mitt nyårslöfte i år är att baka allt bröd och fika själv eftersom det som erbjuds i min lilla stad bara är skit. Jag vill verkligen försöka ge mina barn en bra grund att stå på. Men vi är inte perfekta, ibland blir det chips, godis och glass osv. Men det viktiga för mig är att äta mat med bra kvalitet.

    Nu ska jag titta på Sébastien på Nyhetsmorgon när han dissekerar matbutikernas färdiga princesstårtor. Han är min guru när det gäller bröd och bakverk, han brinner för bra råvaror och visar alla hur enkelt det är att baka något med riktiga råvaror utan en massa tillsatser.

    1. Caroline: ddt är exakt det jag menar. MEN VAKNA DÅ! Och om ”folket” inte fattar borde ju det som heter livsmedelsverket hjälpa till.

      1. Håller med om det senare framför allt. Okej att vi vanliga mänsk är lite tröga, men hallå SLV? Gör lite riktiga, viktiga riktlinjer nån gång. In och styr upp.

  2. Det är helt klart svårt det där, för det är ju konsumentens ansvar. Det finns ingen annan som kan reglera det eftersom ämnena som tillsätts inte är farliga och de flesta matnamn är inte skyddade, tar man falukorv t.ex. är ju det ett skyddat namn och man får bara kalla produkten falukorv om den innehåller en viss mängd kött osv. Detta finns ju dock inte för det mesta. De har ju heller inte gjort några ”statements” om produkten som att den ska innehålla en viss mängd avokado och då kan ingen gå in och göra något förutom konsumenterna som kan låta bli att betala dyrt för en massa saker de egentligen inte vill ha. Jag brukar säga när folk frågar att man behöver inte vara rädd för tillsatser, då det inte finns några bevis för att de ska vara skadliga och de är otroligt noggranna testade. Det man däremot bär fundera över är varför de är där? Vad betalar man för i en produkt? Konserveringsmedel och antioxidationsmedel kanske man kan förstå att de finns i vissa produkter då de gör att produkten håller bättre, vilket leder till att man inte behöver slänga lika mycket och dessa har även minskat matförgiftningarna i samhället. Emulgeringsmedel i en färdig majonnäs kanske man också kan förstå? Och om man väljer lättprodukter får man nästan räkna med de där konsistensgivarna. Men sen… färgämnen, smakförstärkare och när tillsatserna kommer före själva huvudprodukten, vad är det man betalar för? Om de behöver tillsätta färg från en rödbeta i en bäryoghurt för barn, hur mycket bär kan det då vara i den? Och hur ska man få den ”vanlige konsumentscensson” att förstå detta?

    Det blev ju en hel uppsats det här, men det är helt klart ett spännande ämne!

  3. Sjukt är vad det är! Som med exvis grädde och crème fraiche, som ofta innehåller stabiliseringsmedel och skit. När jag mailade och frågade Arla och Valio varför svarade bägge ”för att konsumenterna vill ha det”. Nä, det tror jag inte på! JAG vill inte, jag sa just att jag inte ville. Möjligtvis ”för att de flesta konsumenter inte protesterar och det blir billigare för oss”…

    Fast ibland undrar jag hur folk tänker när de t ex ”unnar” sin 1,5-åring sega råttor etc. Unna tillsatser som barnet aldrig smakat?? Varför?

  4. Ja fy fan rent ut sagt! Varför!!?
    SEn jag började jobba i livsmedelsbutrik har jag blivit ÄNNU mer nojjig och läser ÄNNU mer innehållsförteckningar. Är glad att jag har den turen att kunna läsa igenom innan jag handlar…Bra inlägg!!!!!

  5. Det ÄR svårt o göra egen guacamole. Eller åtminstone omständigt.

    Först är det avocadon. Skall naturligtvis vara exakt lagom mogen o mjuk. Från stenhård som ligger ute i rumstemp till rutten inuti går det inte lång tid. Kanske timmar.

    En välhackad tomat till… Ja, alla är inte lika skickliga hacka grönsaker som kockarna i Masterchef. Med vass kockniv är det lika gärna fingrana som hackas. Kan ju vara gott till för den kannibalistiskt lagde!

    Jo, jag tycker Guacamole likt den som beskrivs är äcklig, men man kanske tar den under storköpsrundan när det tar några sekunder att ha ner burken i matvagnen än att spendera tid o möda att göra egen (god) guacamole. Så ja, kag förstår folk som köper äcklet i burken.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!