Vissa älskar gruppträning – provar allt och är allätare. Andra fastnar på invanda spår och tror att det bara finns en gruppträningsform för dem. Och så finns det den kategorin som liksom aldrig fattat grejen med gruppträning. Som känner sig fel, vilsna och liksom inte kan se någon tjusning. Kanske kan de här nio tipsen hjälpa dig, i alla fall om du inte riktigt känner dig som personen beskriven i inledningsmeningen!
9 tips kring gruppträningspass
1. Har du inte hittat en gruppträningsklass du gillar, kanske du bara inte har hittat rätt klass för just dig. Jag har varit på dansklasser med koreografi som fick mig att känna att jag hade två vänsterfötter, och boxningsklasser där det inte gick att slå kraftfullt för den andra personen var omatchad – och nej, då blir det inte kul. Men om jag där och då dragit slutsatsen att det inte var för mig över huvudtaget, då hade jag missat många roliga träningsupplevelser därefter. Tänk om det är så för dig?!
2. Sannolikt kommer du varken vara bäst eller sämst. Visst, att jämföra är alltid en dålig grej, men vi har en dålig ovana att göra det. Lita då på denna tanke, att om du testar något för första gången kommer det sannolikt inte vara så att du är den som gör sämst ifrån sig någonsin – och även om det skulle kännas så – så har alla andra fullt upp med sig själva! Om du tycker det verkar läskigt att vara bäst eller få uppmärksamhet för det – nja, då är sannolikheten för det kanske inte heller så stor. Ta det lugnt, var bara dig själv, det duger alldeles utmärkt perfekt!
3. Om du tror att du inte gillar en träningsform, ge den åtminstone ett försök till! Klassupplägg ändras, varje kvartal, eller oftare än så. Dessutom utvecklas du från gång till gång och det tar en stund att sätta rörelsebanor. En rörelse eller övning som känns superkonstig till en början upplevs annorlunda nästa gång och då kan du dessutom också du få bättre förståelse för vad du förväntas att göra och vilka rörelser som kommer härnäst. Det har hänt att jag verkligen gillat en dansklass, trots vänsterfötterna, när jag upptäckt att jag blivit mer bekväm med några av stegen och några ansikten i salen blivit bekanta.
4. Du kommer inte att gilla alla instruktörer. Precis som i allt annat finns det grymma instruktörer, och sådana som – så att säga – har en del kvar på sin utvecklingskurva. Instruktörer kommer med olika personligheter och de kommer att matcha din på olika sätt, dessutom kanske du en deppig måndag behöver eller gillar en viss sorts puschning medan du en annan dag verkligen inte skulle gå igång på samma sak. Var storsint, med dig själv och med andra, och döm inte ut gruppträningsklasser per se eller en hel träningsform på grund av en mindre lyckad instruktörsmatchning.
5. Jag säger det igen. Ingen kommer att lägga sitt fokus på dig. Det händer att jag ramlar i ”alla tittar på mig-fällan”, särskilt på dansklasser och yoga, men numera allt mer sällan. Det eftersom jag rannsakat mig själv. Jag ser aldrig någon annan eller uppmärksammar exakt hur de gör, jag är ju alldeles för upptagen med att titta på instruktören, lyssna, kolla i spegeln etc för att säkerställa att jag hänger med.
6. Du kan arbeta i din egen takt. Jag tror att många hoppar gruppträningsklasser för att de är rädda att de inte kommer att kunna hålla jämna steg med alla. Men här är hemligheten: du behöver inte! Bra instruktörer kommer att ge förslag på hur du gör en övning lättare för dig, eller svårare om det behövs. Det finns inget som hindrar dig från att ta en paus eller hoppa över några repetitioner om du skulle behöva. Bara för att det finns en koreografi måste den inte slaviskt genomföras, lita på det.
7. Även om du är i fantastisk form, kommer något nytt sannolikt att kännas. Din kropp anpassar sig till vad du gör, så när du gör något som du inte är van vid, kommer dina muskler att reagera och det kommer sannolikt att vara jobbigt. Och det är ju en bra sak!
8. Ibland är den uppvärmningen som är tuffast…Om du tänker, ”Om detta är uppvärmningen , hur ska jag överleva en timme av det här ?” (been there, done that). Men så händer något. Du kommer in i andra andningen och plötsligt lättar allt. Om du kämpar halvvägs genom en klass, kom ihåg punkt nummer sex, och tveka inte att be om ändringar, anpassningar eller ta ner intensiteten. Alldeles oavsett är det fortfarande din träning.
9. Det okända och outforskade är det läskiga. Det som håller även mig tillbaka från att prova på något nytt är att det just är nytt. Vad kommer klassen att ge? Kommer det att vara supersvårt? Eller superlätt? Kan jag hänga med? Men slappna av, några sista minuten tips: Kom några minuter tidigt, då hinner du placera dig så att du ser (stå inte längst bak vettja, det blir svårare att se då). Kika på vad andra plockar på sig för utrustning, och våga fråga om du blir osäker. Inte tycker du väl att det är konstigt om någon erkänner att den är ny och ber om lite guidning – nej, du ler och hjälper till. Andra kommer göra det för dig! Samla lite mod och peppa dig själv att du gör något som är utmanande och utvecklande, och lita på min garanti att du kan hantera vad som finns där inuti gruppträningssalen. Du får lära dig något nytt, kanske kommer du hitta en ny favorit, och gör du inte det så har du gett din kropp en rolig utmaning och ett steg åt sidan från det invanda. All win!