Jag vill dela ett enkelt knep för att stabilisera och leda in knäna i rätt rörelsebana och få till bra knäkontroll. Knepet är nästan pinsamt enkelt, men jag vill dela det med dig som en tanke att ha med dig.
Knäkontroll – tankeknep
När du står upp och böjer i knäleden i rörelser likt knäböj eller uppsteg på bänk, tänk att du jobbar med ditt knä i rörelsebana med riktning mot din lilltå!
Jobbar du medvetet över din fots yttersida aktiverar du rumpans starka muskler och dina knän får svårt att falla in. Att jobba i positiv riktning – mot lilltå – kan vara lättare att hänga upp hjärnan på än att ge den en bild av vad knäna inte ska göra (falla inåt, röra sig innanför stortå).
Litet, men naggande gott tips för knäkontroll alltså. Prova och se om det landar bra hos dig!
Knäkontroll – också en app
Att kunna stabilisera knäleden är också avhängt av en stabil bålmuskulatur och en fotled som klarar belastning, det är som vanligt att allt med vår kropp hänger ihop. Att knäkontroll är viktigt för att förebygga skador har dock stått klart länge. I arbetet att minska skador och att jobba preventivt med framförallt den stora andelen av tjejer som skadar knän genom fotbollsspel genomförde Folksam och Svenska fotbollsförbundet en studie för ett antal år sedan.
Skaderisken för främre korsbandsskador minskade med 64 % genom regelbunden träning med övningar i ett träningsprogram jämfört med kontrollgruppen. Man såg dessutom att spelare som tränade enligt programmet minst en gång i veckan under säsongen drabbades bara av hälften så många akuta knäskador totalt sett. Därefter släpptes boken och appen knäkontroll.
Appen som alltså heter knäkontroll rätt och slätt finns för både iphone och android och övningarna tränar bålstabilitet, balans, koordination och landningsteknik och hjälper dig att lära knät in i en bra rörelsebana. Jag rekommenderar den särskilt för yngre personer/barn eller som rehab eller prehab för dig som har knäproblem. Det är inte rocket science, det som visas i appen är ganska vanliga rörelser som jag ofta visar här på uppochhoppa, särskilt när jag skriver om styrka för löpning. Ni känner igen höftlyft, olika utfalls och knäböjskombinationer och bålövningar.