Att jobba med smarta mål är en klassiker, också är jag en stark förespråkare för att hitta sitt VARFÖR, som ger hela grunden till de där målsättningarna som sedan ska stakas upp. Men, hur gör man för att skapa energi i sina målsättningar? Eller för att helt enkelt komma igång om man känner att man står och stampar ett projekt (litet eller stort)? Mål och motivation är favoriter hos mig och här kommer ett inlägg på det temat!
NÖHRA – modellen som ger mest action!
Jag brukar jobba efter en modell som heter NÖHRA. Coachen Kjell Enhager är en grym inspiratör, och använder sig av denna modell. Sedan jag fick den förklarad för mig tillämpar jag den ofta, för att tillföra energi och komma till skott – för att sätta en ”hur svårt kan det vara” känsla och för att starta processer. Jag tänkte berätta för er om den, så att ni kan få samma energikick som jag av NÖHRA-modellen.
Vad är NÖHRA-modellen?
Nöhra är en sorteringsmodell för coaching som står för:
- Nuläge
- Önskat läge
- Hinder
- Resurser
- Aktivitet
NÖHRA, således. Det handlar om att skapa en så tydlig bild som möjligt av hur man ser sin (eller coachingklienten ser sin) situation idag. Att vara medveten om sitt nuläge är väsentligt för att hitta resurserna och aktiviteterna som leder till önskat läge. Alla kan inte alltid genast svara på frågan vad de vill på sikt men de flesta kan definiera problemområden i nuläge.
Känner ni igen den här ”men jag känner inte att jag har några bra mål – jag vet helt enkelt inte riktigt vad jag vill!”.
Nöhra handlar om att definiera nuvarande karta, göra de förändringar som behövs och skapa en riktning som ger energi och leder mot ett önskat läge. Nöhra definierar VAR? VAD? Men också HUR? du ska gå till väga. Nöhra är ett bra och enkelt verktyg inom de flesta områden; när du ska coacha andra, i möten, förhandlingar, presentationer eller rätt och slätt i ditt vardagsliv tillika din träning.
NÖHRA-modellen steg för steg
Nuläge: Beskriv ditt nuvarande läge och situation. Var detaljerad. Detta är startpunkten.
Önskat läge: Hur ser ditt önskade läge ut? Vart vill du nå, Vad vill du uppnå?. Var detaljerad. Detta är slutpunkten, där pilen är framme vid målet.
Hinder: Vad hindrar dig från att nå ditt önskade läge? Vilka svårigheter finns? Här är en bit på väg, där hindren dyker upp och du kanske stannar av/tar ett kliv neråt/tillbaka, där loopen på figuren börjar.
Resurser: Vilka resurser finns runtomkring dig? Vilka resurser har du själv? Vilka kan hjälpa dig och hur? Här hjälper du dig själv och vänder loopen uppåt igen.
Aktiviteter: Hur kan du gå vidare för att ta dig till önskat läge? Lista upp vad du kan göra och när. Skriv handlingsplan! Stegen på vägen som tar dig mot målet och pilens slut.
Två exempel där NÖHRA-modellen praktiseras:
Vårt innertak på två av övervåningens rum är i furu, byggt 2010 förvisso, så inte gammal gulnad furu, men inte superkul känsla i det.
Nuläge: Furutak och missnöje över det. Coachingfråga: Vad skulle förändra missnöjet över taket? Svar = Jo, det vore ju bra om taket var vitt, då skulle det bli ljusare och finare känsla = Önskat läge: vitt innertak. Coachingfråga: Vilka hinder finns för att göra taket vitt? Svar: Nja, egentligen inga… tid, vem som ska göra det, att det luktar målarfärg… att vi måste täcka golvet och möblerna? Hinder är nu identifierade. Coachingfråga: Vilka resurser finns för att ta bort hindren och få taket vitt? Svar: Det finns målarfirmor, eller att ta ett rum i taget och måla själv. I maj ska både jag och prinsen vara föräldralediga, det borde ge oss i alla fall lite tid för ommålning. Vi har råd att ta oss råd att låta målarfirma måla om. Vi har penslar och täckpapp i garaget. Det finns mor och farföräldrar som kan vara barnpassare vid behov. Coachingfråga: Okej, det låter ju bra – vilka aktiviteter kan du göra för att ta bort hindren nu med hjälp av dina resurser? Svar: Jag kan ringa målarfirmorna som finns lokalt och höra om de kan komma och lämna offerter. Därefter kan jag göra bedömning om vi ska göra det själva eller låta en firma göra jobbet. Om jag inte hade haft grejer hemma hade en aktivitet varit att köpa penslar, boka barnpassning, sätta målningsdatum etc. Coachingfråga: När ska du göra den här aktiviteten? Svar: Jag gör den på en gång! Detta eftersom jag nu verkligen ser det vita fina taket framför mig… och har en tydlig bild av hur jag kan ta mig dit som dessutom känns ganska enkel!
Exempel två:
Helena säger: att springa en hel mil vore kul att kunna.
Hur långt springer du idag? Svar = nuläge. Önskat läge: Springa en mil. Hinder: Kondition, tidsbrist, träningskompisar som vill springa korta sträckor? Kunnande att sätta träningsplan. Resurser: Det finns löpprogram ur böcker/online att följa. Löparintresserade kollegan kan tipsa. Löpcoaching online? Springa med andra bekanta/springa ensam/springa med cyklande kompis/familj, läsa på/skaffa kunskap. Eliminera tidstjuvar som tv… Aktiviteter: Köpa bok om löpning! Ladda ner app med 10 km program. Boka in löpdate med X, berätta om mina mål för Y…Anmäla till 10 km lopp som går om tre månader…
Jag gör high five med E efter målgång på Cykelvasan 2012, drömmålet slogs med 9 minuter!
Resurser och länkar till artiklar om mental träning:
- Om rädsla att misslyckas
- Mental inställning – inställningen styr dig
- mentala fyrar – sätt att hantera nervositet
- hur ser det ut vid målet?
- Mentala tips och mental förberedelse inför tävling
- Mentala tips efter tävling
- Praktisk övning mental träning
- Om jämförelse