Välkommen till din nya favoritblogg!

Progressionsprincipen inom träning

Vi hör ibland ordet progression inom träning. Jag tänkte därför helt kort förklara vad vi tränare menar när vi pratar om progression och progressionsprincipen. Det finns många principer inom träning som vi behöver följa och ha förståelse för, andra utöver progressionsprincipen är nedan lista, helt superkort förklarade i en mening.

Träningens grundprinciper

  • Överbelastningsprincipen – musklerna behöver stressas över sin förmåga för att utvecklas
  • Reversibilitetsprincipen – principen om återgång, för lite eller ingen träning minskar prestationsförmågan.
  • Progressionsprincipen – träningen behöver ökas i mängd och i tid och ökningen behöver följa idrottarens utveckling.
  • Specificitetsprincipen – träna tävlingslikt och utsätt kroppen för de specifika krav som idrottsgrenen medför.
  • Variationsprincipen – variation av övningar, platser, intensiteter, idrotter.
  • Induvidialiseringsprincipen – för bästa möjliga gensvar på träning behöver upplägg individanpassas, vi har olika förutsättningar, kapacitet och utvecklingskurvor.

progressionsprincipen träning

Progressionsprincipen inom träning

När du ökar/stegrar något i en viss takt har du progression, det är innebörden av ordet progression. En person som idrottar och som stannat av i sin utveckling saknar förmodligen tillräcklig progression i sin träning, exempelvis har den inte tränat enligt överbelastningsprincipen och ställt högre krav på kroppen i takt med att förmågan ökar. När det handlar om progression inom idrott behöver den tränande

  1. Öka träningen i intensitet eller mängd för att fortsätta utvecklas
  2. Göra ökningen successivt så att ökningen – progressionen – sker efter dina kunskaper

Sker ökningen för snabbt, om progressionen är för stor/hög kommer vanligtvis belastningsskador som ett tråkigt kvitto.

De flesta tränar och träningsplanerar med progressionsprincipen i bakhuvudet. En typisk progression för en person som ska börja springa motionslopp är exempelvis att de flesta börjar med att springa milen, för att kanske året därpå ge sig på en halvmarathondistans och ha ett mål om att något eller några år längre fram springa ett marathon.

Idrottare på hög nivå kan och bör enligt progressionsprincipen ha långa planer på hur utvecklingen av träningen ska se ut. Gradvis och systematisk träningsökning behövs.

Att öka träning enligt progressionsprincipen

Något som är viktigt att tänka på är att i stegring av träning, progression har vi flera variabler att ta till. Ökar vi på alla tre är det sannolikt att vi gasar för mycket.

  1. Antalet pass (frekvens)
  2. Tid vi tränar (passens längd)
  3. Intensitet

craft active concept piece

Proggressiv teknikinlärning

Principen om progression använder vi oss också ofta av om vi ska lära in nya tekniker. Minns du om du skulle lära dig en ny fint, en ny hörnvariant eller liknande med fotbollslaget? Eller om du ska lära dig att stå på händer? Du tränar då delövningar eller delmoment för att ta dig framåt till slutmålet. I en fint kan det vara en bollpassage eller själva steget över bollen i en överstegsfint, det kan vara löpningens riktning i förhållande till dina lagspelare vid hörnmomentet eller att först göra handstående med benen vilande mot något. Du lär dig en del i taget, tills du behärskar den delen och då går du vidare till nästa nivå!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!