Välkommen till din nya favoritblogg!
da block
da block

Bloggen i kronologisk ordning

("under konstruktion, ha lite tålamod!) 

Jag blev 38 häromdagen. I fredags, om jag ska vara exakt. Firades med finfrukost och paket på sängen. När man (jag) är 38 och har en femåring kan det hända att man får en wellpappkartong som fraktats mandariner i med tre guldpappers-knycklade bollar i. En skatt! Man (jag) kan också få ett fint presentkort med löftet att åka skidor från toppen en solig dag, av en tjej som är åtta och helst åker snowboard med sina kompisar.

Dagen blev fin. Det var fredag, jag sminkade ögonen lite extra, knäppte selfies och bytte sedan örhängen till ett par så festliga att kompisarna på kontoret var tvungna att ge mig beröm för att jag var fredagsfin!

Hade ett så långt och argt telefonsamtal med en bygglovshandläggare att jag missade min bokade lunch med tre tjejkompisar. Grät tre frustrationstårar i min mans famn innan vi gick på sen lunchdate istället. På kvällen fick jag tårta! Och ett tyngdtäcke! och hela dagen strömmade det in grattis på instagram och facebook och i mobilen.

Sofia, 38

1. Tre guilty pleasures? 

Jag har ett nytt intresse; att titta på sminkvideos på youtube, favoriten heter Tati beauty. Jag rår inte för det, men jag älskar den amerikanska versionen av the bachelor, dock har jag inte sett det på länge. Dubbelnougat blir nummer tre. En återupptäckt som jag köper ofta.

2. När grät du senast och varför?

Efter telefonmötet med bygglovshandläggaren grät jag några tårar, inte för att jag var ledsen, utan mest för att det var just en urladdning, och kanske lite av lättnad. Vi håller på med vår bygglovsprocess och vi kan sammanfatta det som att det är stora portioner av frustration, mycket utskrivna domar och lite uppförsbacke i att gifta ihop hur tomten ser ut med det som detaljplanen säger. Vi är dock övertygade att vi hittat bra lösningar och att det löser sig!

3. När kan du vara dig själv till 100 %?

För det mesta? Jag är vid en punkt i mitt liv där jag helst inte alls spelar några spel. What you see is what you get.

4. Tre saker du avskyr?

Missunsamhet. OförståelseIbrist på insikt att ett patriarkat har byggt vår samhällsstuktur och vad det har gett för effekter. Krig.

5. Hur är/var du i skolan?

Jag hade väldigt lätt för mig. De som inte gillade mig tyckte nog jag var en besserwisser. Andra kanske tyckte jag var smart och bra?

6. Vad blir du stressad av?

Ekonomi. Egentligen är det inte stress över pengar, för de rulla in som de ska, typ. Mer ett slags akademikerkomplex att jag trots (akademiker)utbildning och bra jobb sköt ur mig från allt det där när någon annan fyller på mitt lönekuvert med en stadigt ökande summa år efter år. De flesta av mina vänner har ”karriärer” som de klättrat i och är helt stabila och etablerade ”runt 40 experter” i sina respektive yrken. Jag brottas lite med min egen existens i detta. Att jag driver ett bolag och har gjort det och kan leva på det – men att det är lite osäkert. Att jag inte är där jag någonstans alltid trodde jag skulle vara? En anställd som fick ett lönebesked bara? Oj. Ja, så är det nog.

7. Hur tror du att andra uppfattar dig?

Engagerad. Intensiv. Kompetent. Pratglad

8. Hur uppfattar du dig själv?

Engagerad. Peppig. En ja-sägare. Nära till känslor.

9. En situation som du tycker är jobbig/pinsam?

När mina kids inte riktigt kan sitta lugnt och äta fint på restaurang och man börjar väsa hot mellan tuggorna. Not my finest moments.

10. Tre otippade saker om dig själv?

Jag maxar extremt sällan i gymet. Jag ger aldrig kostråd, inte ens om du vill anlita mig för att ge det – jag kommer hänvisa dig vidare. Äsch, känns som jag berättat allt i listor från alla år.

11. När känner du dig som vackrast?

När jag kommer in svettig och endorfinsprutande efter ett längre löppass på fjället och vinden gjort att håret som rymt ur flätan är lockigt, ögonen glittrar och kinderna är röda.

12. Något du funderar mycket över?

Hållbarhetsaspekter i stort och smått. Ett husbygge. Hur vardagen i Åre är det bästa som finns.

Vad är det med att allt som hände 2019 bara ska vara puts väck borta? Generellt innehöll 2019 (och 2018-2017 säkert 2016) alldeles för lite tid till reflektion. Så nu jäklar ska det reflekteras minsann. Jag fortsätter med att sammanfatta den sista delen av 2019 och lyfter också upp några läsvärda inlägg som du kanske missat?

September:

September var precis som augusti högsäsongsmånad för löparläger och träningshelger! Så fina gäng, och Åre levererade både härligt väder och utmaningar. Jag körde ett med uttalat lugnare tempo och ett i något högre, men fortfarande med tid för upplevelse och att ta in vyn. Vi sprang och upplevde och utmanade oss massor!

Fjället i september, åh, det kan vara den bästa tiden! I slutet på veckan hoppas jag släppa höstdatum och/eller ytterligare sommardatum!

Vi träffade några olika arkitekter och diskuterade vår tomt och hur vi skulle få till bästa möjliga hus efter givna förutsättningar. Det hus som stod på tomten förut flyttades med av tidigare ägare och här går A omkring på våra ägor och kollar läget!

Mamma och pappa kom på besök och hon fick se Blanktjärn i sitt esse.

Kolla färgen: OMG!

Det var höstmarknad och härliga tider och så kom första snön strax därpå. En snö som gav mig och gänget som kom på löparhelg en riktigt utmanande tur med en vading genom Lillådammen som vi klarade med bravur!

Läsvärda inlägg från september:

Oktober

Oktober startade med löpdate med min man över Vällistes topp! Samma helg åkte vi på utflykt till Vålådalen med gofika och barnen fick tälja loss med potatisskalare, vilket är bästa tipset för kids som vill använda kniv och tälja grejer.

Sen kom snön, och min skaljacka med den! Jag som inte normalt är så förtjust i rosa är verkligen förtjust i den nya skaljackan som ni sett mycket sedan dess.

Sista träningshelgen för säsongen blev mitt fjällretreat Outdoor Boost. Återigen en fantastisk grupp som varmpratade, tränade, reflekterade, boostade och upplevde. Utöver allt som hände på insidan så hann vi träna styrka, landa i yinposition och se flera fjälltoppar!

Läsvärt i Oktober:

November

Tre vilder och meningar får sammanfatta november:

  1. Strukturerad gymträning och härligt kompishäng!
  2. Skidpremiär på högzon den 15 november
  3. Längdskidåkning igen, tummen höll och backen skadan skedde i i april övervanns

December:

I december flyttade jag mycket av mitt fokus till att leverera filmklipp på instagram. Massor av träning, tränigspass, sekvenser och rörelser. Att redigera film tar sådan tid att det knappt är klokt, men resultatet är kul. Jag inledde ett samarbete med Aclima som jag hoppas kommer åter 2020. Nu ville de att jag skulle ge min ärliga recension av deras nya WoolFleece, mysplaggens mysplagg och alla andra mysbyxor får se sig besegrade. Sa jag att jag bor i hoodien? Topptur på skutan och roadtrip till söder för julfirande. Nyårafton spenderades i Undersåker hos fina vänner och efter en lång ledighet där jag faktiskt var just ledig kom januari!

 

Mina skidkläder från bergans of norway

Den här skidsäsongen åker jag skidor i två/tre olika uppsättningar skidläder från Bergans, som jag ju arbetar som ambassadör för. Skidkläder fårn innevarande säsong och förra året som jag också kan kombinera! Idag vill jag berätta mer om dem och vad jag gillar med respektive plagg eftersom jag får många frågor i direktmeddelanden på instagram om mina skidkläder!

Stranda insulated hybrid women’s anorak: 

Förra säsongens nyhet ligger mig fortfarande varmt om hjärtat där jag framförallt är förtjust i jackans utformning och lagom vaddering (primaloft) samt att den är vind och vattentät. Det är en isolerad skidjacka med hög krage, ventilationsdragkedjor under armar och öppning i sidan. Ficka för liftkort på vänster arm och klassisk anoracksficka fram. Den här jackan har jag på mig i de flesta väder med några minusgrader till kallare. Ibland enbart underställ under och om kallare väder, ytterligare lager med ull. Jag är ganska frusen av mig. Jag har jackan i storlek S. Den följer mina rörelser perfekt, har bra huva och är komplett till både funktion och design! Stranda finns också i byxa.

Bergans Strandaserie är deras mest hållbara skidkollektion. Tyget i Strandaplaggen är tillverkat av tråd spunnet av återvunnet material och infärgat genom den unika Spindye®-processen där både mängden vatten och kemikalier som används är markant reducerad. Det gör att mindre energi går åt vid produktionen och man får slutprodukter som därmed gör mindre ekologiska fotavtryck. Ett bra miljöval!

Hafslo insulated lady pant – min favoritskidbyxa alla kategorier

Jag har tidigare haft byxan i denna modell och saknat den, därför är jag väldigt glad att jag återigen har den som skidbyxa. Den sitter löst och ledigt och har hela tre dragkedjeförsedda fickor och en med kardborre. Perfekt för allt jag har med när jag åker skidor i pist men inte vill ha ryggsäck (mobiltelefon, russinpaket, värmepack för kalla barnhänder etc). Utöver alla bra fickor har byxorna långa ventilationsdragkedjor om man blir varm och självklart kan de kopplas till en jacka med snökjolsdragkedja. Hafslo insulated lady pant passar väldigt bra ihop med Bergans skidjacka som heter Myrkdalen även om jag nu kombinerar den med Stranda eller Slingsby skaljacka. Jag har byxorna i storlek M och upplever att de är skapta för att hänga lite på höften, något jag gillar. De är reglerbara i midjan genom en smart kardborrelösning som Bergans jobbar med även på shorts och vandringsbyxor.

+20 000 vattenpelare, foder som håller dig varm och god andningsförmåga plus så snygga på. Fullträff!

Skidåkning i Hafslo pant och skaljackan Slingsby!

Stranda Anorak ihop med Hafslo pant, ryggsäcken är gjord speciellt för skidåkning och heter Slingsby Womens 32 L

Slingsby womens 3 l jacket – skaljacka för all sorts utevistelse

Min skaljacka heter som rubriken och är en jacka som passar till det mesta. Jackan är smidig och tunn men en riktig tuffing mot väder och vind. När jag åker skidor med skaljackan som yttersta lager gör jag det oftast med en dunjacka i samma serie under: Slingsby Women’s light down jacket with hood.

Skaljackan saknar liftkortsficka på ärmen, men har liten tight meschficka inuti den vänstra fickan som passar perfekt för liftkort och betalkort. Hög krage, bra reglerbar huva, reglerbara ärmslut som lätt går över skidhandskar och fantastiskt fin rörlighet genom stretch i materialet gör skaljackan till en riktigt bra skidjacka som jag gärna har när jag turar eller om vädret är grinigt med snöfall/regn eller hård blåst. Ventilationsdragkedjor under armarna och dubbla fickor fram, även plats för lavinsändare.

+20 000 vattenpelare, lättpackad, följsam, bra fickor och förlängt ryggparti. Den här skaljackan kan jag ha på berget oavsett årstid. Hållbart och bra!

Slingsbuy-serien är Bergans serie för äventyr och vistelser på berg, året om. Jag har också skalbyxor i serien som jag frekvent använder. Jag är frusen dock och väljer gärna isolerade skidbyxor av den anledningen om jag inte ska tura!

Säsongens första åk i skaljackan, här hade jag ett par softshellbyxor istället för fodrade byxor eftersom vädret var plusgrader.

 

Dagens övning är precis som rubriken berättar en roddövning i trx. Den här roddövningen utförs ensidigt och ställer krav på att skapa stabilitet genom höften, utmanar din rörlighet i ryggraden och syftar till att stärka rygg och core. Den passar utmärkt att göra för löpare och längdåkare!

Rotationsrodd i TRX – så gör du

Fatta tag i trx-handtag (jag brukar ha det strax under axelhöjd) och kliv in under längre fram med fötterna, du ska inte vara rak som i en vanlig rygg utan med vinkel i knävecket, att du istället lyft upp höften.

Denna övning blir olika tung beroende på hur pass parallell din rygg är med underlaget i startläget.

Häng ner armen och handen som inte håller i trx-handatget mot golvet så att du befinner dig i en rotation. Från denna position startar rörelsen som är ett drag med armbågen rakt nedåt och lite som en ”hävning” upp med höften. Övningen slutar när handen som nyss var nära golvet träffar högt uppe på trx-bandet.

Jag gillar denna övning eftersom den är mer komplex än en vanlig rodd och stärker mig i rörelse där kroppen är i rotation, något som liknar kravet i många sporter jag utövar. Att skapa kraft genom kroppen och att samtidigt få en dos rörlighet, det är fina grejer det!

jag brukar jobba denna i bestämda repetitioner, någonstans mellan 8-12 per sida innan jag byter. Hur jobbig den blir beror på hur lågt du hänger din trx och hur parallell du är med golvet i startläget.

 

kolla in mina populära

Träningshelger i Åre

100% rekommenderar dem till en vän!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!