Välkommen till din nya favoritblogg!
block

TRÄNINGSHELGER I ÅRE!

block

Bloggen i kronologisk ordning

("under konstruktion, ha lite tålamod!) 

reklam för egen verksamhet – Outdoorstories.se gör hållbara träningshelger i Åre med upplevelse i fokus

Längdläger för tjejer 2022 – i lyxigt liten grupp!

Letar du ett längdskidåkningsläger för tjejer vintern 2022 har du hittat rätt! I flera år har jag satt samman skidläger som fått fantastiskt fina recensioner. Till 2022 fortsätter jag göra den sorts längdläger jag själv helst skulle velat åka på. Ett längdläger med en mycket mindre grupp (max 12/13!) och med fokus på att både träna längdåkning, få härliga vinterupplevelser och att höja självförtroendet i längdspåret.  För dig som vill åka på en hållbar resa är denna ett fint alternativ då du hämtas vid stationen dit tåget angör.

Sugen på en helg i januari eller februari  att längta till, med skidåkning, fjällvidder och god mat, YES detta är helgen för dig!

Längdläger för tjejer 2022 i Åre

Vi har skapat flera olika längdläger, så att det ska finnas något som passar just dig. Allt från uttalat nybörjarfokus till fortsättningsnivå!

Längd fys mys och bubbel: (1 helger i januari, 1 helg i februari, fler kommer)

Den här längdhelgen för tjejer är inte för dig som jagar minuter och har högt satta prestationsmål, utan för dig som vill träna på att våga stå på utför, känna dig trygg med att byta spår och hitta bättre flow i din skidåkning. För dig som gillar att åka skidor, men också gillar att yoga ett pass, stärka din core och käka gott. I schemat finns möjlighet att förlänga skidpassen och samla fler mil och längre distans om du vill.

Fortsättningsläger för medelgoda till avnacerade åkare – helgen för dig som åkt på några längdhelger, eller åkt en hel del, som är ståsäker och vill hitta fler nycklar OCH  ha en mysig vinterhelg!

Välkommen på ett längdskidåkningsläger för dig som redan åkt skidor ett tag och vill utvecklas i din teknik. Kanske har du ett lopp som du tränar inför, eller så vill du lära dig mer om längdskidåkning och åka energisnålare!

Tjejvasanläger / vasaloppsläger

För tjejer som vill foka in på tjejevasan eller annat vasalopp och vill umgås med andra med samma mål för vintern! Från nybörjare till fortsättningsnivå.

HÄR HITTAR DU ALLA LÄNGDSKIDRESOR 2022!

Exempelschema, längd, fys mys och bubbel!

Torsdag

Du hämtas du vid stationen när eftermiddagståget anländer och enkel middag ordnas. Egen träning om du vill

 Fredag 

 • Frukost, vi lär känna varandra, vid 9.30-10 är vi i spåren
 • Förmiddag: Grundteknik längdåkning – diagonalteknik, övningar och intro till att åka tryggare utför.
 • Vällagad lunch hemma
 • Längdåkning pass 2, fortsättninga av teknik i backe och därefter fritt att uppleva längdspåren, coach på plats
 • After-ski fys: inomhuspass med fokus på rörlighet, corestyrka och balans inriktat mot längdskidåkning
 • Kväll: Bastu och hemmamys, 3 rätters middag lagas tillsammans

 Lördag

 • Frukost
 • Förmiddag: Grundteknik längdåkning – stakteknik, övningar
 • Lunch: vällagad lunch
 • Eftermiddag: Längdskidor eller ”mystid”
 • Tidig kväll: Mjukt stretchpass 60 minuter, inomhus
 • Kväll: Bastu och hemmamys, 3 rätters middag lagas tillsammans. Nya bedrifter firas med bubbel!

Söndag

 • Morgonrörlighet 30 minuter
 • Frukost
 • Fjällupplevelse: Längdskidåkning 10-20 km  val av plats efter väderförhållande och snötillgång!
 • Lunch, vällagad mat hemma eller som lunchpaket i matlåda som äts i värmestuga
 • Tidig eftermiddag: Möjlighet till avslutande egen skidåkning, coach på plats. 
 • 14.30 Avslutning; gemensam samling
 • Hjälp med transfer till eftermiddagståg hemåt.

PRIS:

5495 kr, inklusive helpension i tre dagar, 3 nätter, all träning och guidning, 3-rättersmiddagar fredag och lördag, all dryck (alkohol ingår), 3 vällagade luncher, 3 frukostar,  spårkort fred-sön och transfer. Inkluderar också lyxen att vara en liten grupp!

Träningshelger och träningsresor 2023 – med Outdoor stories!

Att åka på en träningshelg eller träningsresa är en investering i din träning. I ditt välmående, din hälsa, kort sagt, i dig själv. Det kan vara ett träningsmål eller en belöning, en uppstart eller bara ett härligt sätt att göra en minisemester. Men hur är det egentligen, att åka på träningshelg? Jag har så fina svar som jag får från mina enkäter, du får läsa några längre ner!

Jag har arrangerat träningsevent, olika typer av träningshelger och resor med träning som fokus i tretton år nu. Tidigare gjorde jag dem på ett väldigt traditionellt sätt, på hotell eller träningsanläggning, i större format och med boende i hotellrum. Ibland också utomlands. Men hallå, det är 2023. Att flyga över världen för det egna tränings-egots skull, nej, det vill jag inte bidra till. Ett slags statement. Så jag har ju valt att göra träningsresor i Sverige. Till Åre. Mitt hemma. Med hjärtat.

Träningshelger i grupper om max 12, istället för som ibland 30+. Stanna upp en stund och känn efter hur stor skillnad det gör med gruppens storlek!

Träningshelg med max 12 deltagare – en lyx du är värd

Mina träningshelger i Åre följer inte den traditionella träningsresans mall. Gruppen är mindre, och jag brukar säga att känslan är större. Om det är helt sant vet jag förstås inte, men jag har fått det berättat. Mina träningsresor får fantastiska recensioner och jag är så glad för det! 

Mitt andra ställningstagande är: Du är värd att vara i fokus när du valt att investera i dig själv och en träningshelg hos mig! Du kommer få mer feedback eftersom du inte delar mig med en massa andra. Många av mina gäster kommer tillbaka gång på gång. 100% rekommenderar mina träningshelger till en vän och det är en siffra jag är så väldigt glad och rörd över.

Jag gör verkligen träningshelgerna med 100% hjärta!

Mina Träningshelger 2023 med olika fokus:

Längdskidor, fys mys och bubbel: En längdskidåkningshelg där vi tränar diagonal och stakteknik, byta spår och åka uppför och utför. Yinyoga, fyspass och spa ingår i denna helg som också handlar om att ha det härligt på skidor, inte bara tekniknötning. 

Turskidor & fjällupplevelse + mjuk träning: En helg på turskidor. Turskidor är bredare än längdskidor, att gå på tur kan liknas med att fjällvandra, fast på skidor. UNDERBART!

Topptur & offpist, olika nivåer: På våra topptursresor får du lära dig allt du behöver veta för att topptura säkert, samt träna på dessa färdigheter. Vi har topptursresor på intronivå och fortsättningsnivå. Du går upp för egen maskin med stighudar på skidorna och susar ner offpist. Ljuvligt!

Outdoor Boost fjällretreat: Vandring och många timmar utomhus i rörelse varje dag. Inslag av tystnad. Reflektionsövningar där du skriver och söker svaren. Yinyoga. Mjuk styrketräning. Outdoor Boost är till för alla som behöver stanna upp, sänka axlarna och låta andetaget sjunka ner i magen. Återhämtning i rörelse, begränsad skärmtid. Denna träningshelg passar även för de flesta som är sjukskrivna för utmattning.

Fys mys och bubbel: En träningsresa med ”boot-camp inriktning”. Tuff men smart träning, både kondition och styrka, mobilitet och stabilitet. Upplevelser ute och vackra vyer. Denna resa är toppen för dig som inte vill springa men ändå ta i och träna dig trött och sedan skåla i bubblig dryck.

Löparläger 2023:

Trail, fjäll och yin – lugnt upplevelsetempo: En träningshelg med traillöpning där jag visar Åres pärlor. Toppturer, kalfjällslöpning, teknik och styrka för löpare. Yinyoga kompletterar. Vi lufsar, springer och går. Denna träningshelg är lite skapt för dig som ”inte vågar åka på löparläger”. Hos mig kan du vara med. Tempot är aldrig snabbare än 6.30 min/km.

Trail fjäll och yin: En träningshelg med traillöpning där jag visar Åres pärlor. Toppturer, kalfjällslöpning, teknik och styrka för löpare. Yinyoga kompletterar. Något längre distanser än helgen i lugnt tempo. Kan du springa en mil på under 60 minuter hemma är detta rätt för dig. Tar du längre tid på dig, väljer du träningshelgen med ”lugnt upplevelsetempo”.

Fjällmaratonläger: Ett löparläger för alla som upptäckt tjusningen med atts pringa fjällopp eller som vill träna inför sitt första. Traillöpningsteknik, energitips och fler höjdmeter än de andra löparhelgerna. Långpass på riktiga fjällmaraton-leder.

Länk till löparläger i Åre

… någon ytterligare sommar-resa tillkommer och hösten får sina varianter av ovan!

Citat från deltagare på mina träningsresor:

Bästa med helgen?

 • Att få träna ihop med ett härligt gäng tjejer i fantastisk miljö och i en takt som kändes både genomförbar och utmanande på samma gång.
 • Allt! Ett genomtänkt schema med tid för både aktivitet och vila. Fantastiska deltagare och engagerad Sofia. Mycket god mat. Åkte hem med ett lyckorus!
 • ALLT. Att få utmana gränser i tryggt sällskap.
 • Hela upplägget med liten grupp, flexibel planering och att få vara utomhus i underbar miljö och få röra på sig massor tillsammans med likasinnade!
 • Allt, helheten. Väl disponerad tid, både aktivitet och vila!
 • Tillmötesgående arrangör som verkligen var närvarande
 • Upplägget med blandning av superbra träning kontra lugn och harmoni.
 • Att jag fick träna mycket, utmana mig själv utan att känna att det var i jämförelse mot andra utan bara mot mig själv. Hela konceptet med liten grupp och att alla blev så inkluderade. God mat och att vi blev så ompysslade.
 • När jag såg annonsen kände jag direkt att det måste jag åka på. Jag föreställde mig löpning, yoga, lagom lugnt och mycket rörelse och i vacker Åre-miljö och allt detta införlivades

Träningsresor i Sverige 2023 – hållbart med tåg

Året runt går nattåg till och från Åre. Denna fantastiska träningsort som utmanar och bjuder på vild och vacker natur. Att resa hit hållbart är enkelt och jag har av klimatskäl anpassat träningshelgens tider efter just nattåget. Du kan resa sovandes hit och hem, eller ta bilen om du vill. Transfer från Åre tågstation ingår i mina träningsresor, precis som treträttersmiddagar och vin till maten.

Ibland är vi i Edsåsen, då kliver man av tåget någon mil innan Åre, i Undersåker, därifrån sköter vi transfer upp till fjällpensionatet outdoor stories hyr i Edsåsen.

 

Deltagare på träningsresor om Sofia och andra av Outdoor stories tränare och ledare:

 • Kunnig, genuin, varm och väldigt personlig.
 • Bra med personliga tekniktips i stunden tillsammans med gemensamma genomgångar(och påminnelser) inför olika utmaningar. Gav så mkt positivt till upplevelsen att förbättras och känna mig mer bekväm tekniskt, både löpning och mtb. Du har en fin förmåga att leda en grupp i positiv riktning och bygga en peppande/tillåtande stämning.
 • Dels var Sofia jättebra att anpassa nivån utifrån våra egna förutsättningar och hålla en bra nivå för alla. Vi fick mycket feedback och bra tips som jag tagit med mig och jag fick flera aha-upplevelser som verkligen lyft mitt löpsteg och gett massor av inspiration till min fortsatta löpning.
 • Fantastiskt sätt att både pusha och coacha hela gruppen, trots olika nivåer kände alla sig sedda!
 • Sofia var verkligen bra på att ge av sig själv, ta hand om alla, planera och ha en överblick och det gav verkligen utrymme att slappna av och få en semesterkänsla
 • Jättekompetent, bra med personliga tips. Fick svar på allt man ville. Mångsidig kunskap. Bra planerat och hanterat med allt från upplägg, tider, mat, tillgänglighet.
 • Varm, inkännande, kunnig, förmåga att se alla i gruppen.

Mat och boende på mina träningshelger

Boende med dubbelrum i fin fjällägenhet eller lägenheter i lodgestil i nybyggda Åre Sadeln med hög standard.

Boendel i enkelrum, dubbelrum, trippel eller fyrbäddsrum på Edsåsens fjällpensionat, om resan sker till ”Södra Årefjällen”.

Det vi äter på träningshelgerna följer min matfilosofi som är enkel. Vi äter bra mat, rena ingredienser, en hel del vegetariskt. Trerätters på kvällarna och vällagade luncher hemma eller på fjället, frukost med blandat gott. Efterrätt hör livets ljuvliga till och det finns frukt och mellanmålssnacks att tillgå. Middagar lagas tillsammans med tydlig indelning och liten insats per person (om Åre) eller av personalen (på fjällpensionatet)! Till alla middagar ingår vin om man vill!

Jag minns hur tokigt jag tyckte det var att folk slutade springa, för att sedan ta upp det igen till våren. Förut, när jag sprang mycket året runt och höll på med marathon och diverese, ja ni vet – det är som att det var ett helt annat liv?! När bloggen hette Uppochhoppa och det handlade om att vässa till formen och springa tuffa intervallpass för att komma åt superkompensation, he, he. En annan tid. Varför slutade folk att springa, det blev ju bara jobbigt att börja igen?

Hej våren 2021, nu ska jag ta upp löpningen igen! Jag springer gärna intervaller nuförtiden också, men bara när löpsäsongen är rejält igång. Det är den inte, men igång, det är den. Hela två pass a 5,5 och 6,5 km har det blivit och därifrån bygger jag nu med största fokus på att inte bli skadad. Jag har grejer jag behöver vara i löpform till som händer alldeles för snart, men snön – kan vi prata om snön som fortfarande ligger så tjock så tjock? Inte världens enklaste då minsann. Inte som att kuta Kungsholmen runt i shorts i mitten på april 2008 och undra vad problemet med att inte springa över vintern är. Min löpning vintertid heter nu skidåkning. Punkt.

Jag har alltså börjat springa. Hur känns det då Sofy? tackar som frågar! Det känns FINT! Bättre än jag trodde, lite ömt i fötterna (väntat) men faktiskt himla bra. Pass två var backen upp till Copperhill och nästan hela turen fixades medelst löpning. Några meter var jag tvungen att gå för att hämta andan eftersom vi också pratade samtidigt – give me a break liksom, men ändå, peppigt att springa två kilometer uppför och tycka att det känns OK!

Mina nycklar till uppstart av löpsäsong:

Ni känner mig, jag har skrivit om det massor med gånger – men here goes:

 1. Kontinuitet. Vilket är det svåraste, att hålla ett slags jämt flöde av att återkomma till löpning såhär i början, när det inte varit det jag gjort.
 2. Långsam progression – vi har flera reglage i form av distans, fart, intensitet, tid ute (som iofs också är avhängt av fart, men ändå). Man drar inte upp alla reglage samtidigt! Skruvar på en i taget!
 3. Styrketräning. Knä, core, baksida lår, höftstabilisatorer, rumpa.
 4. Variera underlag!
 5. Välj smart! Hellre fler pass tufft än många långt – långa pass då och då klarar jag, om grunden är lagd att hantera intensitet. Att långspringa mycket sliter.
 6. Kul löpsällskap! Är en bonus som hjälper till punkt 1!

Till förra säsongen köpte jag två par nya skor, och hade en ny pulsklocka. Det var ju som att ha en hel godispåse med löpinspiration. Jag undrar just vad jag ska belöna mitt tionde löppass för säsongen med detta år? Där ska det ligga något och vänta, det har jag bestämt!

 

Maj 2020, ett av det årets första pass. Nästa vecka ska jag kolla in hur det ser ut där i år! Rundan är 9 km!

Du vet känslan när du längtat efter något länge? (Oh well, alla vet vi väl den känslan, hej mitt i pandemin, allt vi gör är ju att längta känns det som) men anyhow, häng med nu. Du vet känslan när du haft något nära, men det inte riktigt infunnit sig. Tillfället, eller möjligheten, förutsättningarna har liksom inte fallit på plats?

OCH SEN PLÖTSLIGT HÄNDER DET!

Så var det i söndags. Som att hela Åredalen tog ett kollektivt andetag och sedan sprang man (kvinnor, barn och djur!) ur huse med matsäck, gasolkök, tunnbröd, spadar, turskidor, pulkor och solglasögon i högsta hugg. Nu skulle det banne mig byggas solgrop! Himlen var medelhavsblå, solen lyste klart och vinden hade mojnat till ett minimum och man hade lika gärna kunnat skriva pangdag i versaler på prognosen.

Solgrop i storulvån och häng på Getryggens sydsida

Vi packade bilarna, som om vi på riktigt skulle övernatta i några dygn (minus tält) och hade tur som tokar. Eller åtminstone nästan. Stf’s parkering stängde precis när vi kom fram, fullt och inga fler bilar togs in, snabbt som ögat vände vi och hittade en bra plats där snöskottarna skuffat bort snö och breddat vägen, där kunde vi starta dagen med att bli svettiga och skotta fram tre parkeringsplatser. TJO!

Sedan tog vi sikte på en hängdriva ca 100-150 meter upp på fjällsidan och började traska/skida uppåt med vårt pick och pack. Ett härligt läger ställdes i ordning, med soffa och eldgrop och hängdrivan bjöd på utmaning och magpirr. Jag tror faktiskt att alla åkdon som var med åkte över kanten, snowracer, snowboard och skidor!

Elda? Ja, men gräv en grop! Ett smart tips är att ta fram sin sond och mäta snödjupet innan man börjar gräva, det är ju härligt att slippa gräva en två meter djup grop för att nå marken istället för en på 50 cm. Just saying, själva använde vi tipset aningens lite för sent. Eller äsch, att gräva är ju kul?!

Det lagades käk i den där gropen sedan må du tro. Smarrigt käk med kycklingkebab på muurika, en rätt som jag vet att jag tipsat om förut, men debn är så enkel och god och  både små och stora gillar den.

Sofys bästa muurika-käk: (lätt att laga, funkar helt utan förberedelse!)

 • Kycklingkebab från Kronfågel
 • Coctailtomater
 • 1 ask tärnad mango
 • Tortillabröd
 • EV: Fritt att tillsätta vad du vill såklart, kanske skivad rödlök, något grönt, riven mozzarella, sås?

Stek kycklingkebaben på muurikan, om mangon är frusen, ha i den på slutet så att den hinner tina. Lägg tomater och kycklingkebab och annat innehåll i tortillabröd, vik ihop och servera till hungriga solgropshängare som nyss skidat nerför sluttningen.

 

Jag hade skurit tomater, rödlök, mozzarella och bladspenat hemma, men om man inte har den möjligheten men kommer på att det är utemiddag går det fint att bara plocka med sig allt från affären och montera på plats. Älskar hur låg tröskel det är till matlagning i Muurika och att fylla tortillabröd!

En annan grej jag älskar är det här stället i softshell från Bergans:

Brallor med ventilation på låren och reglerbara i midjan, bra fickor på byxbenen för tranciever och annat och riktigt tåliga och bra nedtill, med dubbla tyg över pjäxan. LOVE! Senja hybrid softshell w pants, jag har storlek M, som är bra i längden och i låren men skulle kunnat vara lite tightare i midjan, just därför är det bra att de är reglerbara där!

Jackan heter Senja hybrid softshell jacket och är supersmidig och följsam, en riktig favorit till när inte tuffaste skaljackan behöver vara på. Det många med mig uppskattar med softshell är också att det materialet är helt tyst, det frasar liksom inte när man drar det mot sig själv så som skaljackor gör?

Dagen avslutades med skidtur:

När vi suttit, grävt, serverat fika och lunch och busat med valpar (x2) större delen av dagen uppenbarade sig till slut chansen att gå på tur uppför. Om den kommer, då tar man den! Jag och J drog på oss grejerna och skidade uppför i exakt 30 minuter, stannade då och då och sänkte pulsen, log mot solen och varandra och tog in hur jäkla göttigt det kändes att vara precis där, precis då.

Värmen gjorde att jackorna fort åkte av, att tura i underställströja och bara händer, det är något speciellt med det! För två år sedan turade jag här lite senare i april, iförd shorts och med vänsterarmen i gips. Hela brallor och hel hand är ändå bättre, shorten var mest en kul grej då!

SÅ glad för ny grannfamilj i Sadeln med liknande intressen, barn i samma/nära ålder. Dessutom har de en fyra veckor yngre jaktlabradorhalvbrorsa till våran Spike!

När vi hade fått ihop ett bra gäng höjdmeter drog vi av stighudarna, satte på hjälmarna och susade utför i härlig snö. Inte superkall och pudrig, men inte heller vårslushig. Inte betonggolv, utan lätt ihopdriven fortfarande mjuk snö. ÅH den känslan att lägga långa och korta svängar med hela fjällmassivet i blick!

När vi kom ner höll de andra som bäst på att samla ihop pinalerna. Vi droppade hängdrivan (till barnens och vår egen stora förtjusning) och tog oss sedan neråt mot bilarna igen. På vägen hem, den vackra, konstaterades det att detta var en pangdag i versaler. Hur löjligt lyckliga vi blir av platsen och möjligheterna den ger.

Vårvintern, kanske den bästa tiden ändå? Jag hoppas på några fler sådana här dagar innan vintern lämnar våren ifred!

kolla in mina populära

Träningshelger i Åre

100% rekommenderar dem till en vän!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!