Välkommen till din nya favoritblogg!
Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
da block
da block
da block

Bloggen i kronologisk ordning

("under konstruktion, ha lite tålamod!) 

Träningspass löpstyrka

Idag vill jag ge dig ett träningspass med löpstyrka. Att träna löpstyrka är lite som att ta en extra försäkring mot att bli skadad, av den relativt sett väldigt skadeförföljda träningsformen löpning. Jag vet att du vet allt det här, men jag tjatar på! Vår sittande livsstil försämrar våra kroppars möjlighet att springa med den rörlighet, styrka och med det naturliga löpsteg som vi egentligen alla föds med. Då behöver vi tillföra styrka och stabilitet samt rörlighet igen. I det här träningspasset med löpstyrka får du sex stycken grundläggande övningar som alla kan hjälpa till att hålla dig stark och frisk i din löpning.

Träningspass löpstyrka – genomförande

Träna detta pass i ett cirkelutförande: 45 sekunder arbete, 15 sekunder förflyttning till ny övning/vila. Om du lägger in träningspasset i en träningsapp, se till att dubblera antalet cirklar eller förlänga så att båda sidorna hinns med. Passets sex övningar är ensidiga övningar. Först 45 sekunder arbete vänster sida, vila, 45 sekunders arbete höger sida, sedan vila/förflyttning.

Du behöver: matta, miniband, en låda/stol/pall, ett loopat gummiband, en kettlebell eller hantel för korsat utfall till press, som kan bytas ut mot ett loopat gummiband.

Övningar till träningspass löpstyrka

Här nedan ser du alla övningar i träningspasset! Jag ar också beskrivit vad du tränar och hur du ska göra!

Sidoplanka med knä och armbågstouch

Tränar: Bålstabilitet, att hålla emot rotation

Gör så här: Placera dig på sidan, knä och underben i marken, armbåge och underarm är placerad under axel, pressa ner med armen för stöd. Dra in navel mot ryggrad, lyft i höften och visualisera att du har en vägg bakom kroppen som du håller dig parallell med. Lyft övre benet rakt ut. Övre armen sträcker du ut över huvudet. Behåll lyftet i midjan, låt sedan ditt lyfta övre ben och din armbåge mötas i luften. Om du vill göra övningen tyngre kan du istället för knä och underben som stödpunkt ha foten som stöd.

Höftstabilitet. Knälyft mot miniband

Tränar: Höftstabilitet och styrka i höftböjaren. Bålstabilitet.

Gör så här: Ställ dig med ett miniband runt fötterna. Aktiv atletisk hållning. Driv och lyft knä fram och upp, håll foten parallell med underlaget, diagonal arm kommer fram och hjälper dig stabilisera. Undvik att svanka när du driver fram knät. Stoppa en kort stund i balans, sätt ner.

Enbensbalans mot tre punkter

Tränar: Balans och stabilitet i ankel, knä och höft. Gör gärna övningen barfota!

Gör så här: Stå på ett ben, kom upp med knät, fot parallell med golvet. Detta är utgångspunkten, från denna position, böj i ståbenet och sträck dig mot en punkt till vänster om dig, upp igen, sedan rakt fram – upp igen och sedan till höger om dig. Stabilisera fotled och knä genom övningen, led knät ut över din lilltå, låt det inte vika inåt. Utmana dig med att nå längre bort och längre fram!

lopstyrka traningspass

Korsat utfall till press

Tränar: Rumpa, höftstabilitet, explosivitet, core och skulderbladsstabilitet.

Gör så här: Hantel/kettlebell i hand på samma sida som foten som gör korsande utfallet. Stå i en aktiv atletisk position, hantel i hand. Gör ett nigande utfall, sätt foten bakom i kors, med knät nära ner mot främre benets häl. Bröstet upp! Ladda i främre benets rumpa och tryck explosivt upp till stående, handen med hanteln går hela vägen upp till en press. Håll vikten ovanför axeln.

Enbent höftlyft på låda

Tränar: Rumpa och baksida lår, förmåga att hålla stabilitet genom kroppen.

Gör så här: Lägg dig vid en låda, placera ena foten på lådan. Andra benet sträcker du rakt ut. Börja med att tippa ditt bäcken mot dig (gör avståndet mellan revben och höftben kortare), pressa ner hälen i lådan och lyft upp rumpan och höften. Låt kota för kota lämna marken och tänk häl ner genom lådan och knä fram – då tar du inte ut rörelsen i ryggen! Håll ditt bäcken stabilt. Sänk och lyft igen. Armarna kan vara som på bilden, rakt upp, eller i golvet (lättare). Vill du göra övningen lättare? Lägre låda, och inte utsträckt ben. En vikt längre bort från kroppens centrum blir tyngre.

Outfit: Den snygga blå anoraken heter Flöyen anorak och kommer från min partner Bergans of Norway, tights från Björn Borg, skor Anaconda light från Viking Footwear

Antirotation med gummiband

Tränar: din bålstabilitet, att hålla emot rotation. Kan varieras massor. Gör den stående, knästående, enbent (svårt). Håll emot gummibandet statiskt, eller jobba från löst gummiband i ett starkt drag åt sidan.

Gör så här: Fäst ett loopat gummiband i midjehöjd, till exempel ett staket eller en stolpe. Vrid dig runt så du greppar gummibandet från sidan, håll med båda händerna, inta en atletisk hållning med sänkta axlar (stoppa ner skulderbladen i bakfickan), dra ut gummibandet ut åt sidan och håll emot rotationen som vill dra dig tillbaka. Andas!

Hoppas att du gillar det här träningspasset med syfte att ge dig löpstryrka, och testar det om du känner att det skulle kunna fungera för dig. Tveka inte att dela det till en kompis och berätta gärna för mig hur det kändes om du kör det. Jag kommer själv lägga in det här träningspasset varannan vecka eller så under min sommarträning då det är lätt att köra i trädgården!

 

 

Flytta till Åre – guide och tips

Drömmen om Åre

Det är som att vi bor lite utanför världen, men med fantastiska kommunikationer (som vi gärna skryter över och som underlättar vårt liv). Vi har valt Åre, inte för att vi avvisar det andra, utan för att vi bryr oss så passionerat om det som finns just här. Platsen där himlen håller berget i sina händer, och vädret hinner skifta fyra gånger på en timme. I Åre håller historia och framtid hand. Den hundraåriga bergbanan bredvid nysatsande restaurangkoncept. Digitala entreprenörer i gammal kurortshotellslokal. Kärleken till skidåkningen, cyklingen, vandringen, utelivet och lugnet har tagit oss hit. Det bubblar, det skapas, inga drömmar är för stora och världen ligger öppen. Inne i vår dalgång finns tryggheten som ger möjlighet att drömma stort.

Vi som bor i Åre har valt Åre. Det är ingen slump, ingen tillfällighet – vi älskar platsen och det gör att varje individ som flyttar hit vill vara med och bidra till det fantastiska som är drömmen om Åre. Vi är del av något större, något bra, något som bara kan bli bättre.

Vi bestämmer helgens planer när vi slumpses på mataffären. Det är inte fråga om utan var nästa friluftstimme sker. Det är kultur och tradition och nybygge och fyrhjulsdrift. Det är en speciell sorts rikedom att kunna bränna av fem åk innan dagens första möte – eller att stigcykla topprankade cykelleder. Att promenaden till lunchrestaurangsutbudet går förbi skolgården, så du kan se sitt barn leka.

Vi som bor i Åre har valt Åre. Det är ingen slump, ingen tillfällighet – vi älskar platsen och det gör att varje individ som flyttar hit vill vara med och bidra till det fantastiska som är drömmen om Åre. Vi är del av något större, något bra, något som bara kan bli bättre. Välkommen.

Tips till dig som vill Flytta till Åre

Viktig första punkt: Drömmen om Åre är på riktigt. Att våga testa är fantastiskt. Testa inte på vår bekostnad! Var du är folkbokförd den 1 november har stor betydelse för ekonomin som finns i vår kommun. Det påverkar den samhällsservice Åre kommun kan leverera. Att hyra ut sitt boende, flytta hit på sommaren men ändå inte adressändra och skriva sig här, och på våren klaga över brister i den kommunala servicen – det är inte särskilt juste – men ganska vanligt. Se till att BIDRA och bli på riktigt inräknad i den kommunala omsorgen. Att klaga över brist på förskoleplatser, men inte själv bidra till att kunna bygga ut verksamheten – inte okej!

BOENDE i Åre

Mitt tips är att förstås leta boende och jobb samtidigt, men mina erfarenheter av det jag hör runtomkring är att det är boendet som är den svåraste pucken. Vi som flyttar hit och nyligen flyttat hit tjatar på kommunen mest varje fredag på house Be’s fredagsfrukost, där kommunen brukar vara med, om att mer permanentboende måste till för fortsatt utvecklingstakt. Börja med att hitta ditt boende! Äger du idag? Att sälja sitt nuvarande boende är förstås läskigt – men kanske är det det som krävs för att du också ska kunna vara med på Åres bostadsmarknad och kunna köpa. Med priser likt Stockholm kan det vara svårt att få lånen att räcka till.

Hur hittar man boende?

Boendet i Åre är den svåraste pucken att lösa, i alla fall om du vill hitta något som är stadigvarande och anpassat för permanentboende. Säsongsboende och lägenheter i fritidsområden finns det relativt gott om ändå – dock inte i storleken att man flyttar ur en stor villa och in i lägenhet på ett helt enkelt sätt. Vi är många familjer som gjort 1-3 år i på mellan 55-85 kvadratmeter och blivit bra på compact living och haft bohag på vänt i förråd. Det går – vi behöver inte alla grejer vi samlar på oss!

 • Hyra: Blocket eller facebook. Facebookgruppen boende i Åre – men den hittar de flesta, sätt på aviseringar, det går fort när lägenheter etc hyrs ut. Åre kommuns tips och länkar till bostadsbolag etc
 • Köpa:  1) Hemnet såklart.  2) Bygga nytt. Här är länken till Åre kommuns ”bygga och bo”-sida  med gällande detaljplaner och tomtsläpp etc. 3) Kontakter på plats – en del av just Åres utbud säljs under hand, utanför marknaden via kontakter. Tomter på G: I Såå strax söder om Björnänge kommer det släppas ett större antal tomter inom inte alltför lång framtiod – ämnade för permanentboende, nytt villaområde.

Förvara bohag: I Östersund finns olika föraringsbolag, runt 100-150 kr/kvm och månad. Vi hyr vårt förråd i Brattland, en kontakt vi hittade via lokal facebookgrupp.

Vart vill du bo?

Här beskriver jag, i korthet, lite olika alternativ, söderifrån från Järpen till Duved:

Järpen: Det här är ju att sticka ut hakan rejält, men att bo i Järpen är inte att bo i Åre… även om kommunhuset finns här för Åre kommun. I Järpen finns systembolag, ålderdomshem, matvarubutiker, bilprovningen, gymnasium och självklart kan man bo bra i Järpen! Prisläget är betydligt lägre här men också avståndet till det du kanske flyttat hit för?

Undersåker: Blomstrande samhälle 14 kilometer från Åre, matbutik, förskolor, skola och fotbollsplan. Tåget stannar här! Här finns villaområden och möjlighet att bo lite mer avsides, men nära civilisation. Nära till friluftsområdet kring Edsåsdalen. Stigande huspriser och tomtpriser, betydligt dyrare än Järpen då här finns stor inflyttning och nybyggnation. Mycket barnfamiljer!

Brattland – Såå: Området mellan Undersåker och Björnänge består av Brattland och Såå, att bo här är att bo på landsbygden, med grannar mer eller mindre nära. Såå har mer bebyggelse och tätare och cykelavstånd till Björnänge på den mindre trafikerade gamla vägen på nedanför E14!

Björnänge: 3,8 km från Åre. Mindre villaoområde med närmre kontakt med Åre och skidområdet Björnen. Här finns Ica Björnänge, chokladfabriken, restaurang och bensinmack. Stigar att cykla på in mot Åre – men ännu ingen cykelbana (pågående projekt). I princip färdigbyggt på de tomter som fanns i första etappen. Ett prioriterat område att förtäta, sett till ny översiktplan som kommer att komma för hela Åredalen. Lugnt!

ÅRE:

Åre Solbringen: Villaområde ovanför E14 med gångavstånd till Åre C. Här finns kontorshotellet House Be, hälsocentralen, polisen och en hel del företagsbebyggelse, hyreslägenheter i de ljusgula/aprikosfärgade höghusen som går under namnet ”torpet”.  Åre C: Mitt i smeten, gångavstånd till allt. Det finns gator med villabebyggelse, men också många hus som är turistboende. Svindyrt, tätt och lätt kaosigt under säsong. Ullån: Villaområde norr om Åre C med egen förskola. Här ligger snön kvar länge, då det är skuggsida… promenadavstånd till Åre, på trottoar.

Ängarna/Tegefjäll: ca 6-10 km från Åre. Området mellan Åre och Duved, nedanför E14. Här byggs massor nytt, mestadels lägenheter i bostadsrättsform. Villagata här och där. Bebyggelse längs gamla vägen in mot Duved.

Duved: 12 km från Åre. Duved är också en slags centralort, samtidigt som det är ett turistmål för skidåkning på vintern. Här har Åre SLK sina fotbollsträningar, Åre gymnastikförening sina gymnastikträningar för barn äldre än 8-9 år, här byggs skolan ut med 300 platser. Så fort barnen går på mellanstadiet är det hit Årebarnen åker för sin skolgång. Mataffär, lite restauranger, bensinmack och villabebyggelse i nedre delen, övre delen mot skidbackarna har fritidsbostäder. Duved är ett bra alternativ för åretruntboende, men med mindre fjällutsikt och bergsnärvaro, än närmre Åreskutan.

BO I SKIDOMRÅDE: I Sadeln finns några enstaka familjer som bor året om, detsamma med Björnen. Det är 100% härligt på helgen och lite meckigt och bökigt på vardagarna att skjutsa och lämna. De flesta skidlägenheter är inte anpassade för permanentboende, men det går. På vintern är det mycket folk runtomkring – skidsemestrande som kommer och går, på höst och sommar betydligt glesare med trafik och det blir lite spökstadskänsla.

Själva flytten:

Vi använde oss av företaget Jämt-flytt, som packade in alla våra lådor i stor lastbil och forslade till vårt hyrda förråd i Brattland, då vår lägenhet är möblerad redan. Vi sålde av mycket möbler, grejer, gav vidare kläder och prylar i en stor rensning.

Hitta jobb i Åre

Ta med sig jobbet hemifrån

Många jobbar på distans och kan behålla sitt gamla jobb vid en flytt. De goda kommunikationerna hjälper till. Skissa på ett upplägg och visa en tydlig plan – kanske skulle det fungera för dig? Hyr kontorsplats på House Be och bli del av vår community här. Läs mer längre ner!

Jobba i Åre – hur mycket jobb finns – hur hittar man jobben?

 • House Be – företags- och kontorshotellshub på Kurortsvägen i Åre. Olika typer av medlemsskap att sitta på plats eller flexibelt. Fredagsfrukost varje fredag, med nätverksdel där man berättar vem man är, vad man kan erbjuda och vad man söker. Här knyts många kontakter och det råder positiv stämning där vi vill hjälpa varandra framåt! Events, föreläsningar och happenings. Åk upp och var med när du bestämt att du ska flytta till Åre – beräta vem du är och vad du söker! Många har fått jobb och viktiga kontakter den vägen. Att vara på plats gör skillnad!
 • Just på House Be arbetar man för att göra företagsklimatet bättre – det här är platsen som förenar de ”icke-turistnärningsinriktade” jobben. Här finns bolag som jobbar med it-konsulting, bygg, fastighetsutveckling, kommunikation med mera.
 • Facebookgruppen ”Näringslivsutvecklingen i Åre kommun” med över 5000 medlemmar. Lägg ut en krok!
 • Facebookgruppen Jobb i Åre
 • Linkedingruppen ”Vägen till Åre” En linkedingrupp där många som är medlemmar tagit steget och flyttat, en lite sovande grupp men här kan finnas ett viktigt kontaktnät. Ingen säsongsjobbsinriktning. Lägg in en text om dig själv och vad du söker och se vad som händer!
 • Under perioden 1 januari till 30 april i år startades 48 företag i olika former i hela Åre kommun. Av dessa är 23 stycken enskilda firmor, några få handelsbolag och resten aktiebolag. Funderar du på eget? Nyföretagarrådgivaren i kommunen kan kontaktas på olof.holmgren@are.se eller 0647-169 67. Det finns en hel del pengar att söka. Almi mfl vet mer!
 • Stora arbetsgivare: Nord-Lock Group är en av de största arbetsgivarna i Åre kommun. Företaget tillverkar killåsningsbrickor som bland annat används inom järnvägssektorn. I Mattmar arbetar ungefär 160 personer med alltifrån produktion, logistik till forskning och utveckling. Utbyggnad startad vår 2019 innebär att produktionen utökas med 3 000 kvadratmeter och 800 kvadratmeter för kontor. Åre kommun med kommunhuset i Järpen. Skistar för säsongsbetonat arbete.
 • Jobba på Östersundsföretag. Att pendla, med tåg eller bil, till Östersund är ganska vanligt – kanske en tre dagar där, två i Åre, är möjlig för dig?

Förskolor och skola för barnen:

Massiv inflyttning har bidragit till lång kötid och hösten 2019 – brist på förskoleplatser. Detta trots en helt ny förskola i Undersåker med sex avdelningar. Duveds skola byggs just nu ut med över 300 platser, men befaras ändå i princip bara täcka behovet när den står klar. Själv drömmer jag om att Åre skola ska få påbyggnad med 4-6, men det är kanske önsketänkande. Vi har haft lilla E i Undersåker ett år, pga lång kötid till förskolorna i Åre by och har nu efter två år i kö fått plats inne i Åre. Vi är så nöjda med Åre skola.

 •  Åre skola är en F-3 skola belägen i centrala Åre. Upptagningsområdet är från Ullån i väster till Björnänge och Såå i öster, 100 elever. Fritids finns, både kommunalt och kooperativt.
 • Duveds skola är en F-9 skola. Den har elever från Åre kommuns västra delar. Upptagningsområdet är från Såå i öster till norska gränsen i väster. Det finns i dag cirka 350 elever på skolan.
 • Stamgärde skola, Undersåker – här finns skola från förskoleklass till årskurs 6.
 • Jämtlands gymnasium – Järpen.
 • Här ansöker du om plats till förskola och skola

LEVA i Åre – svar på era frågor

Säsongerna och byn – när liftarna stänger blir det dött då?

Ja! och det är SÅ skönt! Dessörinnan har vi fått njuta av den femte årstiden och maxat ur skidsäsongen. I maj är alla ganska redo för ett lugnare tempo inne i bykärnan och att kunna parkera vart man vill igen. Skämt å sido är det som att hela Åre tar ett kollektivt djupt andetag in och en lång pust ut hela maj. Många ställen stänger och flera bybor passar på att ta semester, innan liftarna öppnar igen för cykelsäsongen. Vill man, kan man ofta tura även i maj. Förra året, 2018, åkte några skidor på midsommar på skutan, även om det är ovanligt. Oktober och halva november är annars den tiden som det är tråkigast här – inte längre cykelsäsong, vandringssäsong som tar slut, ännu inte skidåkning. Men; för den inbitna: skridskoveckor!

Mobiltäckning?

Att ha mobiltäckning inne i Åre by är sällan ett problem, men vill du kunna ringa och ha kontakt med nätet på fler ställen runt om den vackra bygden – exempelvis i Ottsjö, Vålådalen, uppe på skutan och i Kall kanske du behöver byta nät. Jag ställde frågan om mobilabbonemang i en lokal redan nämnd facebookgrupp sedan jag lessnat på att 3 inte kunde leverera täckning annat än precis i Åre by. Svaren var rungande: TELIA, TELIA, Halebop (då Halebop använder Telias nät men är billigare, dock kan man inte ha Halebop som företagsabbonnemang).

Vad saknar du mest?

Relativ närhet till familjen (tidigare 12 och 20 mil), vänner vi umgicks frekvent med i Stockholm, sushi. Ja, det är de tre grejerna jag saknar, på riktigt.

Blir det bättre än du tänkt dig?

Ja. Jag tror det. Jag visste att vi skulle trivas, men att vi skulle trivas så mycket att något annat alternativ än att bo här framstår som larvigt, det trodde jag inte. Åre är så rätt för oss. Jag kan förstå att det för oss just nu är väldigt lätt att trivas. Boende i vår egen fritidslägenhet, med nyinköpt tomt i Björnänge, med barn som både har platser inne i barnverksamhet i Åre. Vi är så nöjda med vårt Åreliv!

Lätt att lära känna andra som bor i Åre?

Både ja och nej! Byn är liten så man träffar på bekanta ansikten ofta. Under ”ickesäsong” hälsar mer eller mindre alla på alla. Vi har fått nya vänner här, mestadels familjer som vi träffade på precis när vi flyttade in och barn skolades in. Genom att vi både har kontorsplats på House Be har vi fått en fin inblick i byn, hur saker utvecklas, lärt känna många fler. Jag har hört från andra som har barn i slalomklubben, att det är snabb ”integration” där, men inget av våra barn har hittills gått med. Åre är lite utmanande, kring jobb och boende och det händer att det funkar för en men inte två vuxna – därför flyttar några härifrån, precis som på andra orter. Inflytt som blir utflytt skapar en viss försiktighet, vill jag kalla det som, man öppnar inte genast upp om man är rädd att de nya kompisarna snart flyttar ifrån igen. Lite som på en arbetsplats med hög personalomsättning, de nya behöver bevisa sig lite genom att vara kvar. Det är sedan som på alla orter, det finns mer eller mindre öppna konstellationer och att man umgås i vissa sammanhang, men inte i andra!

Vart handlar du ”grejer”?

 • Mat: här i Åre. På de tre butikerna jag ofta hadlar i finns allt jag behöver. Utbudet är bra!
 • Fisk och skaldjur: Åre Atlantfisk, öppet varje fredag. Toppkvalitet!
 • Kläder: Då och då besöker jag Östersund  aka ”stan” – säger man stan menar man alltså Östersund. Jag passar på att handla kläder då, men jag köper mycket färre plagg nu än förut och mycket mer på behov. Ibland beställer vi från nätet! I  byn = Åre by, finns ju också några butiker!
 • Möbler: Här blir det mer utmanande. Östersund, eller beställa med hemtransport.

Bio? Konsert?

Järpen har en biograf! Jag har inte besökt den ännu, men passat på att gå på bio i Östersund vid två tillfällen. jag gick typ aldrig på bio i Stockholm heller, så det är ingen skillnad. Konsertstoppet som heter Östersund gör många, men ännu fler lägger in Åre. Egen festival Åre sessions, finns också!

Flytta till Åre – var guiden något till hjälp?

Jag hoppas att dessa tips och lite överskådliga guide kunde hjälpa dig. Här är mer om vårt Åreliv som vi fått genom vår Åreflytt:

Ett år som Årebor

Livets liv!

Drömmen som inte kunde vänta som blev sann

Nu börjar det (vintern kom)

20 sportlovstips till mitt Åre

 

95%
Bergans Cecilie climbing shorts
95
Bergans Cecilie climbing shorts
Köps här

Test Cecilie climbing shorts

Som du vet jobbar jag med Bergans of norway, och klär mig i deras produkter. Här kommer ett test och en recension av Bergans Cecilie climbing shorts! Testet skrivs på eget initiativ! Jag passade på att visa min recension av dessa shorts då de just nu (2 juli 2019) finns till 40% rea på Outnorth!

Om cecilie climbing shorts

Cecilie climbing shorts är ett par shorts för aktivt uteliv, stretchiga, följsamma och lätta att gilla. De slutar ungefär på mitten av låret har fyra fickor varav en med dragkedja. I midjan finns dubbla tryckknappar och shortsen kan också regleras på höfterna för att göra dem tightare eller släppa upp dem till lösare passform.

Shortsen Cecilie climbing shorts ingår i kollektionen med namn Cecilie Skog, framtagna tillsammans med den norska klättraren och äventyrskan som bär samma namn.  Eller ja, kollektionen har ju fått namn av äventyrerskan!

Material: 86 % polyester/14 % elastan

Favoritshortsen cecilie climbing shorts

Är du sugen på ett par sköna och lättburna shorts för aktiva sommardagar, för vandring, klättring och uteliv, då passar Cecilie climbing shorts bra. Särskilt bra passar de för varma sommardagar då de på inget sätt är korta som hotpants, men ändå är något kortare än långa shorts. På mig, som är 170 centimeter, slutar storlek medium mitt på låret. En väldigt bra längd!

Mina betyg – %

Passform: 100%

Älskar passformen på dessa shorts! Oavsett snabb hike, träning eller sommardagshäng i trädgården. har dem därför i två färger!

Design 85%

Designmässigt är jag förtjust i precis allt, förutom den broderade blomman på ena bakfickan, det är den som drar ned betyget. 

Funktion 100%

Cecilie climbing shorts har en suverän funktion, det är det paret shorts jag grabbar tag på mest varje sommardag!

Hållbar produktion 95%

Shortsen är producerade av tyg med bluesign® -märkning och Bergans of Norway är ett företag med stor miljömedvetenhet som jobbar för hållbar produktion och återbruk i alla led. Inte full pott, just för att tyget är nytt.

Vill ha faktor 93%

Alltid hög, finns i fina klara färger, suveränt prisvärda!

Passform100
Design85
Funktion100
Hållbar produktion95
Vill ha-faktor93
Plus
Passform
Stretch
Användbarhet
Minus
Designmässigt är jag inte förtjust i blomman på bakfickan - en designgrej bara
95
Bergans Cecilie climbing shorts
KÖPTIPS!
Ett par väldigt sköna friluftstights med grym funktion, som är väldigt lättburna och perfekta för aktiva sommardagar. Fyrvägsstretch! Bra fickor och snygg design!
Köps här

Tänk va, nu har vi bott ett helt år i Åre! På onsdag kommer ett inlägg som hjälper dig som funderar på att byta där du nu lever till Åre. Vad som är värt att tänka på, svar på frågor om att göra flytten hit och sådant! Idag vill jag passa på att lyfta själva känslan av att vara här och visa vad vi fyllt vårt första Åre-år med. Häng med!

Vi rivstartade vår Åre-sommar, den första, med tältning vid Byxtjärn. En extremt knottig historia och därefter följde fina veckor med upplevelsebaserat härligt Årehäng. Jag ökade min cykling, hittade nya fina stigar och lärde känna en mountainbikekompis!

När semestrarna var slut och inskolning startade började vi så smått lära känna andra Åre-nyinflyttade. En facebookgrupp startades och via helger med utehäng och korvgrillning lärde vi känna varandra. Ett gäng som alla sökt något annat och haft svaret i Åre. Att snabbt få ett sammanhang – nya vänner – har varit så fantastiskt fint!

Skillnaden mellan Sthlm och Åre – UTENORMEN och HEADSPACE

När folk frågar mig vad som är den stora skillnaden med att bo i Åre jämfört med i Stockholm återkommer jag till två saker.

Den ena är att utomhuslivet är så lätt att få till här. Det är norm och det man gör, det är inte en fråga om det ska ske, utan vart vi ska? Många jag möter är friluftsklädda (efter Årevädret) och det pratas om hikes, stigar, skridskor, längdpass och cyklar på luncher och fikapauser. Att vara en familj som GÖR uteliv har varit lätt här, även om vårt intresse såg precis likadant ut i Stockholm behövde vi där mycket mer ”ta i från tårna” för att det skulle ske. Här är det nära till naturupplevelse, bara att gå ut genom dörren.

Det andra som är påtagligt är något som jag enklast kan sammanfatta som det engelska headspace. Jag brukar förklara det som att det här finns ett helt nytt utrymme eller snarare avsaknad av saker som tar plats.

Liknelse:  Jag vet inte vad Hemtex tycker att jag ska ha för färg på soffkuddarna just nu.

Förut visste jag det, och massor med andra ”köp det här, byt upp dig till det, konsumera mera, jaga – fixa – ordna – köp!” för jag gick förbi skyltfönster och såg stortavlor och hörde konversationer. Även om jag inte var superintresserad av att byta kuddfärg utan var nöjd, måste informationen om att kuddar nog ändå borde bytas aktivt sorteras bort eller ageras på. Det är all den sortens brusande budskap som jag inte alls i samma utsträckning nås av här. Horisonten är Renfjället. Det skapar utrymme som jag uppskattar så mycket! Ett lugn som gör det enklare att välja själv, vad, hur och när jag vill göra saker och köpa saker.

Hösten fyllde vi med utflykter. Jag minns det som att det vara ganska fint väder ofta i höstas. Vi cyklade mycket på de nya lederna i Björnen, som vi uppskattar så enormt. Barnen landade in så fint på sina respektive ställen och det var förstås en väldigt stor lättnad. För sjuåringen i första klass upplever jag en skillnad att här GÖR man istället för ÄR man. Det är förstås extremt unikt för varje barngrupp  och deras vuxna hur en klass beter sig, men i Stockholm fanns ett slags outtalat tryck av att vara rätt, som jag inte alls kan förstå men som barnet kände av. Där kunde det vara viktigt vilket klädesplagg som var på kroppen, här är det absolut inte det. Ett större lugn och en enorm frihet att få vara precis den man är, att man är måna om varandra, så upplever jag det på Åre skola.

Sammanhang och nånannanism

Känslan av tillhörighet är påtaglig. Att gå på byn är att stanna för att prata med de man känner. På bara ett år är det verklighet för oss och det skapar en känsla av tillhörighet som både jag och A tycker mycket om. Det är värt att bry sig – för det som händer, beslutas, förändras gör skillnad. Det kokar i facebookgrupper med närningslivsutveckling och kommunens facebookgrupp, det är driftigt och genomförande är i fokus. Att Åre är litet gör det lätt att vara ”med” i samhället, det är inte ”någon annan” som berörs och den anonymiteten och någonannanismen som fanns i Stockholm, den finns inte här på samma sätt.

Det blev vinter. Jag körde lite carving clinics som det blir mycket mer av kommande säsong. Av all min längdåkning som jag tänkt göra blev genomförandet inte lika starkt, men äsch – vem minns det nu i juli?

>> Längdskidor med chokladstopp

Vi åkte en hel massa skidor, både vardagskvällar när det inte var så kallt och kvällsöppet och helger fylldes med slalom. Att ha skidbackarna med ski in – nästan ski out underlättar förstås massor och vi nyttjade det hårt! VM var en fest som vi njöt frukterna av, kanske mest att det var folktomt i backarna!

hogzon Are

När vårvintern kom drog jag ju av mitt ledband i tummen och den femte årstiden blev kapad. Jag köpte nya pjäxor och lätta skidor för topptur som kommer gå hårt nästa säsong. En av vinterns bästa dagar var påskafton på Getryggen, trots gips!

Vårt största bekymmer har varit att hitta ett nytt boende som passar oss. Vi visste att det skulle vara utmanande, men inte såhär svårt. Av det lilla som har varit till salu har inget känts tillräckligt rätt för att motsvara den investeringen det är att köpa en villa i Åre. Vi snackar altså Stockholmspriser. Så vi har väntat, väntat och väntat. Jag har varit lugn och nöjd, A mer stressad och känt sig lite fångad i det tillfälliga i att bo i något vi vet inte är vårt mest önskade läge. Barnen har saknat extra utrymme och även om vi älskar vår lägenhet är den ju fylld av porslin och möbler som vi inte valde från början, då den producerades för att säljas färdiginredd. Vårt bohag, vår säng och en massa av våra käraste ägodelar står i ett förråd.

I slutet av maj slog vi till och köpte tomt! Egentligen vill vi inte bygga, men nu gör vi det ändå! Det blir coolt att få det precis som vi vill ha det på ett läge vi verkligen gillar!

Ett härligt flyt!

Mina löparläger och vandringshelger som genomfördes i maj och juni har fått fantastiska recensioner och det är härligt att trivas på jobbet, på platsen och i livet! Jag ser fram emot att vidareutveckla och skapa ännu mer på den fronten!

Min man har anställt flera personer under året och deras Åre-kontor växer. Jag har hittat ett härligt sammanhang och allt flyter på bra. Lilla E har äntligen fått en förskoleplats inne i Åre från augusti, vilket gör att vi kapar ännu mer tid i vardagen.

Nu springer vi mot en ny Åre-sommar och år två som Årebor!

da block

ANNONS

BOKNINGSBARA EVENT, ANMÄLAN ÖPPEN:

14-16/6 2019
Löpning fjäll & yoga
Åre
16-18/8 2019
Träningsweekend Boot Camp!
Åre
23-25/8 2019
baverkroken mountainbike
Traillöpning & Mountainbike
Åre
13-15/9 2019
Löpning fjäll och yoga
Åre
4-6/10 2019
Outdoor Boost
Åre
Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!