Välkommen till din nya favoritblogg!
da block

TRÄNINGSHELGER I ÅRE!

da block

Bloggen i kronologisk ordning

("under konstruktion, ha lite tålamod!) 

Du vet när allting händer på samma gång? Lite så, just nu. Det är högsäsongsveckor vilket betyder att yay – många bokar mig som deras privata skidlärare. Jag spenderar mycket tid ute i skidbacken praktiserande min stora passion skidåkning och älskar, älskar, älskar se aha-upplevelser hända och nötande ge resultat. Bara att skriva om det nu ger mig rysningar!

Gymet har jag inte varit på men jag har druckit rödvin och käkat spaghetti bolognese signerad min bror (han har små, små skurna fyrkanter av bacon i, hur sjukt?) och dessförinnan delat på ett kilo fina ishavsräkor med mannen och min svägerska. Lägenheten har varit full med gäster som överlappat och vår femåring hostar sig blå och skickar in lite vab i ekvationen. Kusinen däckade i 40-graders feber i flera dagar innan de åkte hem i förtid och dessförinnan satte lillkusinen tre stygn i huden på smalbenet, på kvällsskidåkingen på ankomstdagen hit. När livet serverar citroner på en efterlängtad sportlovsvecka, kan det väl kanske sammanfattas som? Vi har försökt hänga med i svängarna, vi som inte har sportlov än på två veckor och maxat jobb, sol på näsan, umgänge där det gick.

Sol och någon minusgrad, det har vi inte varit bortskämda med hittills på säsongen men den här veckan har varit SÅ fin! Solglasögonen har letats fram, jag har kisat mot solen och tagit selfies, knäppt bilder av gondoler i motljus och sett 1000 nyanser av blått.

16 bilder av (typ) vecka 8

 1. Sol. Nya goggles. Nöjd coach efter carving clinic.
 2. En glad liten E innan hostan bröt ut, de åkte från Rödkullen och hem till Sadeln och solen hann gå ned
 3. Min coola svägerska röntgenläkaren som dessutom driver dressyrstallet Gröna Hill och gård under uppbyggnad i Flyinge.
 4. Vi åt räkor, som sagt. Gött! Missa inte Åre Atlantfisk som har öppet på fredagar!
 5. Dagsfärsk bild från solravin med kund. Som jag saknar 1000-metersliften som förr stod höger om här och möjliggjorde loopande. Har haft ett roligt uppdrag att vässa till skidåkningen hos en skåneföretagare och vän till min svägerska hela vecka 8. Många åk, mycket tekniksnack och fin utveckling!
 6. Mini i grymt underställ från Aclima! Merinoull såklart och hoodien är grym, lite tjockare än en vanlig underställströja och hög i halsen.
 7. Sadelexpressens vy mot Åreskutan är OK.
 8. In mot Åre… eller åka i Sadeln? Under vecka 8 åkte jag ganska mycket i Fjällgårdsexpressen då den liften har en tendens att hamna precis så ”mittemellan” som den är placerad, med lite mindre befolkning som vinst.
 9. Testade Bergans skaljacka i serien Rabot365 till skidåkning. Gillar den verkligen men saknar en specifik liten liftkortsficka, den är dock inte gjord för skidåkning ska sägas, och själva åkningen är den superfunktionell för. Gillar verkligen nederdelen av ärmarna i avvikande färg!
 10. Tväråvalvet. Önskar mig en sittlift här.
 11. Gondoler i motljus, klassiker.
 12. Solglasögon på! Här var det faktiskt fredag vecka 7 och jag åkte och köpte räkor och njöt av första solen på länge.
 13. Onsdagkvällar betyder snowboardhäng i Bräcke. En träning utan uppstyrd träning, kan man säga – mer kul åkning och chans att inspireras av varandra och lära nytt. Jag fick äran att haka på denna onsdag, det är annars stora E’s och hennes pappas grej.
 14. Idag startade jag med längdlektion i Björnen, tre härliga tjejer fick grunderna i diagonalåkning och stakning, det är ungefär precis vad man hinner på en timme! Solen sken, alla var glada, fina framsteg hände.
 15. Sol på skutan, lavinbombning hörs inte i bild!
 16. Jibbonsdag, igen!

Nu sitter jag här efter en fullsmockad vecka, har bytt sol på näsan och teknikprat på snö mot vobbande datorjobb. Det ska bli mer ord, det ska det.

 

Under några tillfällen de senaste månaderna har jag träffat en businesscoach. Det är lika delar skitkul som apjobbigt eftersom det finns saker att reda ut. Som känns mycket mer och är mycket mer än det rent kliniska som att till exempel titta på en produktportfölj eller en strategi. Det är spännande och lite överväldigande och helt nödvändigt.

Jag har kompetensutvecklat mig och byggt på med teoretisk kunskap; hela förra året till online video creator och nu senast, en lavinutbildning – men personlig utveckling ledd av annan var ett tag sedan.

Jag får frågor om nuläge och önskat läge på precis det där sättet jag själv vet att det fungerar och hoppar mellan HELL yes av energi och ja, motsatsen, helt baserat på rädsla. Befinner mig en hel del tid hoppandes mellan förvirring (hur!?) och inspiration (solklar slutvision!), två stadier i förändringens fyra rum.

Jag vet fina saker om vad som driver mig. Alltid vetat, men blivit påmind. Alla mina svar pekar du. Att allt handlar om dig. Nästan allt handlar om dig. Att det jag vill göra är MER. Att det jag redan gör inte alls är tillräckligt för mig. Att det känns futtigt, för litet. Aldrig i stunden, men på helheten. Så jag har med frågornas hjälp börjat visualisera. Ser saker för mitt inre som får mitt hjärta att bli varmt och bröstet stolt.

Så fann jag mig själv uttala orden om vad som vore dröm-drömmen. Den elaka rösten i mitt högra öra (alltid höger, aldrig vänster, är det samma för dig?) som skickar sylvassa kommentarer likt giftpilar gjorde volter och laddade allt den kunde. Mina ord var i luften. Giftpilarna sköts. Mottagaren sa; men ja – det är klart att du ska göra det.

Kort därpå stod jag på ett papper med slutna ögon och beskrev en doft av björkved som var så tydlig att den kändes i minsta cell.

Inte en enda pil träffade där och då. Tänker att jag ska ta den känslan med mig. Och att varje gång jag hör rösten kliva in i den här bilden och vara båda personerna på den samtidigt.

 

 

Lära barn åka skidor

Detta inlägg skrevs första gången 2016 och är nu 2020 fortfarande aktuellt med bra tips! Det är ett samlingsinlägg där alla länkar leder dig till mer innehållsrika inlägg. Filmer om att lära barn åka skidor kan du dra igång redan här!

Snart är det dags att lära vår 2-åring att åka skidor! (2016) Jag ser verkligen fram emot det eftersom det är så kul att se snabb utveckling och dela glädjen i skidbacken. Jag har skrivit mycket om att lära barn att åka skidor (givet att skidåkning är ett av mina expertisområden) och också spelat in en liten serie vid namn Sofias skidskola.

2017 åkta han skidor i högzon i Åre på sin treårsdag och nu, som femåring, har jag svårt att hinna med i skogen:

Dina tips att lära barn åka skidor funkar så bra – TACK! // många föräldrar

Det är kul att många har hört av sig och sagt att dessa trix verkligen hjälpt dem på skidsemestrar! Underbart kul! Som skidcoach och gammal tävlingsåkare har jag en tydlig bild av varför jag gör det jag gör och säger det jag säger till kidsen, inte för att de ska bli tävlingsåkare förstås, utan för att få en bra balans och fin grund att utvecklas ifrån och kunna ha riktigt kul på skidor!

lära barn åka skidor

Jag kommer använda mig av dessa steg / inlärningssätt också med min tvååring eftersom jag vet att det fungerar bra. Givet att många åker skidor nu kring jul och nyår gör jag här ett samlingsinlägg där du lätt hittar till mina skidåkningstips för barn och skidåkning. Nedan kommer en samling med länkar om att lära barn att åka skidor, och så klipper jag in videoavsnitten.

Länktips: Lära barn att åka skidor

Hur lär man barn att åka skidor? (teori och praktiska metoder)
Skidåkning med barn – stort inlägg med text och bild, övningar och video samt klädtips
Tankar om skidåkning med barn, efter första veckorna

Hur långa skidor ska barn ha?

Videotips kring att lära barn att åka skidor

Tips kring att köpa skidor för barn:

En bra metod för att lära barnen sätta på sig skidorna:

Skidåkningsfilm
Här visar jag några övningar för skidåkning med barn med lilla E’s storasyster, på filmen är hon precis fyllda 4 år. Övningar: Åk som ett flygplan! Låtsas att du är motorcykel! Händerna på knäna! Samt att jag visar hur ett ploghjälpmedel fungerar.

Här ger jag ett enkelt knep för hur du och dina barn enklast får reda på ben och armar och kommer upp igen efter en vurpa!

2016 hade jag dessa busar med i skidbacken:

 


 

2020:

Och så minns vi den viktiga regeln att skidåkning består av ca en tredjedel varm choklad med vispgrädde!

Packlista till skidresa och skidsemester

Ett helt liv med skidåkning och en massa skidresor har gett mig fin erfarenhet av att packa till skidresor. Eftersom det snart är dags för sportlov i Sverige vill jag dela med mig av mina tips för vad du bör ha med dig om du strax åker på skidresa. Självklart kan du tänka själv, men ibland är det bra med support så jag vill ge den till dig.

Listan kan kännas överväldigande och framförallt dyr, men tänk att du kan ha det mesta år efter år och på så sätt bygga upp din skidresegarderob och utrustning, samt att bra plagg jobbar dubbelt och trippelt till annan utomhusvistelse. Om du vill. Även utan material med teknisk specifikation kan du ha riktigt kul på din skidsemester. I thermobyxa och tjockjacka och utan lager på lager-princip. Grundregel: Det blir kallare om man drar ner dragkedjan och varmare om man drar upp den!

Du får tillsammans med en konkret packlista också tips på hur jag tänker, vilka plagg jag väljer och vad jag tar med eller låter bli att ta med beroende på väskans storlek. Ok here goes! Jag startar med att ge dig bilden med en faktisk checklista; skapad i printstorlek! Sen snackar jag mer om hela tjottaballongen och vad jag inte packar i en egen rubrik!

Gratis packlista för skidresa, spara som bild och printa!

packlista skidresa

Packlista skidresa; 1: Skidutrustningen (den du äger, köper, eller hyr på plats?)

Sorry för lång (men läsvärd utläggning nedan). Packa:

 • Skidor
 • Stavar
 • Pjäxor
 • Hjälm
 • Goggles eller det du har av detta!
 • Ryggskydd (?)
 • Ska du också åka längdskidor? Packa samma för det!
 • Liftkort – har du ett sedan förut och ska till skidort med samma system? Ta med och ladda på redan hemma om det stöds – spara en liten peng!

Antingen har du skidutrustning eller så har du inte. Att äga sin skidutrustning som sitter bra och som du är kompis med är härligt, men för att skidorna ska kännas kul att åka på bör de också tas om hand. När slipades kanterna senast? Detta är en av anledningarna att jag ofta tipsar om att hyra skidor, men äga pjäxor. Hyrskidor kan ofta bytas under veckans gång utan kostnad och det kan vara kul att testa olika! Reser du med flyg kan specialbagage vara förenat med kostnad och jobbigt att släpa. Även om du äger skidor kanske du hellre hyr på plats och testar något nytt?

Hjälm. Hjälmen tar plats i väskan, men ärligt, bättre försäkring än det får du inte. Dessutom kommer en egen hjälm med goggles som passar till (och inte glipar) göra att du känner dig tryggare. Grejer som sitter bra och på köpet ser lite snygga ut hjälper enormt för helhetskänslan. Du vet dessutom hur din hjälm hanterats.

Goggles: Det finns goggles i väldigt varierad prisklass. Välj efter hur många skiddagar du har och din plånbok. Ett smart drag är att välja ett par med utbytbar lins, så kan du byta efter väder och alltid se bra. Ofta kommer sådana goggles med +1 extra lins vid inköp. Ryggskydd är ytterligare en säkerhetsåtgärd, åker du ofta, mycket och fort – bär ryggskydd. Superbra grej att låna eller hyra annars!

Att hitta pjäxor att hyra är ofta förenat med en kompromiss. De provas inte sällan ut under stress och rinnande svett längs ryggen, inte grymma förhållanden för att hitta en pjäxa som sitter bra och skönt och som passar både din fot och din skidåkning. Hjälpen du får kanske inte heller alla gånger är femstjärnig utan mer löpande bandet. Jag skulle aldrig åka på skidresa utan mina pjäxor, som jag de senaste tre köpen och sedan 2002 har haft märket Lange eftersom de passar mina fötter!

Här hittar du min guide till att köpa pjäxor!

Packlista skidresa; 2: Kläder på kroppen för skidåkning

Vi börjar underifrån och jobbar oss utåt, lager på lager. Därför först några ord om underställ. Jag har flertalet tillfällen utsett mig själv till underställs-expert så nu är det upp till bevis. Merinoull är min bästa typ av underställ och jag har hittat guldkornen som inte kliar. Ull håller sig fräscht längre än underställ i polyester men  antalet är enligt nedan eftersom fräscht är… just fräscht.

Underställ, strumpor, liners, buff, mössa:

 • Tre underställs-set eller fyra tröjor och två-tre byxor brukar vara min setup för en vecka. Minst en underställströja är half-zip eftersom det är min favorittyp av underställ. Mina tre favoriter: 1: Lightwool zip från Aclima (silkeslen!) 2) Henley wool från Bergans, med farfarsknäppning (skön och snygg!) 3)Warmwool zip från Aclima
 • Underställsbyxor 2-3 st 1) Bergans Fjellrapp (ull) 2) Soleie tights (Bergans, lättviktsull)
 • 2-3 par ullstrumpor. Älskar ”Anders Backe sock” från Aclima, packar värmestrumporna Sidas pro heat, och gillar också ullstrumpor från Smartwool!
 • 1 par liners = tunna handskar inuti skidhandskar. Kalla fingrar är INTE kul. Mitt bästa tips heter liners och inte vilka som helst utan Aclima Hot wool som slår alla andra jag provat och tidigare hyllat med hästlängder. Utöver det är ett paket med handwarmers aldrig fel att ha.
 • Buff = nåt vid halsen. Undvik halsduk vid skidåkning. En snusnäsduk om du har det kan funka fint. Lätt att sy på egen hand i stuvbit av ull/fleece!
 • 1-2 Mössa(or). En för snygg, en för ev längdskidåkning/sport

 

Lager 2: Mellanlager, håller dig varm

Beroende på om det yttersta lagret är fodrat eller inte klär jag mig lite olika som lager 2, ibland skippar jag det helt om jag har fodrat ytterst. Eftersom jag har både fodrad skidjacka och skaljacka i min ägo brukar jag plocka med mig det, undantaget är skidåkning på våren.

Lager 3: Yttersta lagret, håller dig skyddad från vind, snö, regn

 • Skidkläder så som byxa och jacka. Skal eller fodrat? Helt efter egen preferens skulle jag säga! Min man åker alltid i skal, jag väljer oftast fodrat, helt enkelt eftersom jag gillar känslan i framförallt fodrade skidbyxor. Vårskidåkning? Då väljer jag skal eller möjligtvis softshell. Vinter med minusgrader; fodrat! På många orter och min hemort Åre finns plagg att hyra; hur bra?!  Har jag plats i packningen tar jag både skaljacka och fodrad skidjacka, då kan jag dessutom variera val av ytterplagg om jag ska ”gå på byn” etc. Åker själv i skidkläder från Bergans. Supernöjd med dem; bra kvalitet och funktion, suveränt hållbarhetsarbete och prisvärda och knappast dyrast på marknaden.
 • 2 par skidhandskar. En fingervante och en tumvante eller samma sort men ett par att byta med eftersom blöta handskar = kalla handskar. Mitt hjärta klappar för Hestras handskar med namn som startar med ”Army leather”. 

Packa för skidresa, CASUAL/annan sport:

 • Se packlistan och välj dina absoluta favoriter ur din garderob. Plagg du älskar att använda och som passar ihop på flertalet sätt. Kan du matcha och mixa har du mycket utrymme att spara i väskan!
 • Du kan din necessär och dess innehåll bäst, men vill passa på att tipsa om att välja en fet hudcreme om vädret ser ut att bli kallt. Ett liniment kan vara en bra att ha om du blir öm i musklerna som är ovana vid skidspecifik belastning. Smycken kan lyfta en outfit till en ny nivå och tar liten plats! Solskyddsfaktor är ett måste, den vita snön reflekterar solen, skydda också läppar!

Finns gym på hotellet tar du med fördel med en outfit träningskläder eller två. Planerar du att bada/spa:a, ta med badkläder! Min erfarenhet är att det oftast är här man packar för mycket. Välj några få plagg för kvällar, om inte ditt fokus är att göra en ny appearance ute på nattklubb/restaurang varje kväll. Inga mysbyxor finns i listan, det stavas underställ eller möjligtvis träningstights, som för övrigt är ett bra reseplagg.

ÖVRIGT:

 • Försäkringskort (resa inom EU) och uppdaterad olycksfallsförsäkring!

En gång fann jag mig själv i en ambulans i Österrike, ganska säker på att jag brutit mitt skenben som också heter tibula (underbenet har ju två ben, fibula och tibula) i en våldsam vurpa i tung snö när mina bindningar inte löste ut. Jag hade tur som en tokig och benet var helt. Ännu mer bra var det att jag hade mitt försäkringskort i plånboken, jag behövde inte betala en krona, som jag minns det – men kan ha varit hög på morfin. Blev kryckor, men skelettet var helt, yay!

 • Ryggsäck och thermos etc – beroende på hur din budget ser ut, luncher i backrestauranger kan ruinera vem som helst – att någon eller några dagar äta medhavd lunch i värmestuga kan möjliggöra restaurangbesök på kvällen. Värmestugor är tyvärr en utdöende art känns det som.
 • Kamera och mobil osv, men försök vara i nuet, där i snön istället för att driva en contentbyrå, alright?!

 

Det jag inte packar

 • Mjukisbyxor, eftersom jag kör i underställ. Underställshänget är det bästa hänget.
 • Lågskor, sneakers, skor med låg kant även om man går ut och äter på restaurang vistas man i snörik terräng. Få in snö i skorna, ouh!
 • Vanlig vinterjacka/kappa. På skidort räcker det att ha sin skidjacka, okej? Typiskt onödig grej med dubbla/trippla jackor.
 • Hårfön och triljarders produkter etc. Orka?

 

Nu hoppas jag att du fått bra hjälp kring tänk och kanske några praktiska råd kring att packa till din nästa skidresa. Ha så roligt, skidåkning är det bästa! Och du?! Reser du till Åre? Kom ihåg att du kan boka mig som privat skidlärare i Åre!

 

 

kolla in mina populära

Träningshelger i Åre

100% rekommenderar dem till en vän!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!