Välkommen till din nya favoritblogg!
Processed with VSCO with c6 preset

Dags för löpsäsong!

Jag minns hur tokigt jag tyckte det var att folk slutade springa, för att sedan ta upp det igen till våren. Förut, när jag sprang mycket året runt och höll på med marathon och diverese, ja ni vet – det är som att det var ett helt annat liv?! När bloggen hette Uppochhoppa och det handlade om att vässa till formen och springa tuffa intervallpass för att komma åt superkompensation, he, he. En annan tid. Varför slutade folk att springa, det blev ju bara jobbigt att börja igen?

Hej våren 2021, nu ska jag ta upp löpningen igen! Jag springer gärna intervaller nuförtiden också, men bara när löpsäsongen är rejält igång. Det är den inte, men igång, det är den. Hela två pass a 5,5 och 6,5 km har det blivit och därifrån bygger jag nu med största fokus på att inte bli skadad. Jag har grejer jag behöver vara i löpform till som händer alldeles för snart, men snön – kan vi prata om snön som fortfarande ligger så tjock så tjock? Inte världens enklaste då minsann. Inte som att kuta Kungsholmen runt i shorts i mitten på april 2008 och undra vad problemet med att inte springa över vintern är. Min löpning vintertid heter nu skidåkning. Punkt.

Jag har alltså börjat springa. Hur känns det då Sofy? tackar som frågar! Det känns FINT! Bättre än jag trodde, lite ömt i fötterna (väntat) men faktiskt himla bra. Pass två var backen upp till Copperhill och nästan hela turen fixades medelst löpning. Några meter var jag tvungen att gå för att hämta andan eftersom vi också pratade samtidigt – give me a break liksom, men ändå, peppigt att springa två kilometer uppför och tycka att det känns OK!

Mina nycklar till uppstart av löpsäsong:

Ni känner mig, jag har skrivit om det massor med gånger – men here goes:

  1. Kontinuitet. Vilket är det svåraste, att hålla ett slags jämt flöde av att återkomma till löpning såhär i början, när det inte varit det jag gjort.
  2. Långsam progression – vi har flera reglage i form av distans, fart, intensitet, tid ute (som iofs också är avhängt av fart, men ändå). Man drar inte upp alla reglage samtidigt! Skruvar på en i taget!
  3. Styrketräning. Knä, core, baksida lår, höftstabilisatorer, rumpa.
  4. Variera underlag!
  5. Välj smart! Hellre fler pass tufft än många långt – långa pass då och då klarar jag, om grunden är lagd att hantera intensitet. Att långspringa mycket sliter.
  6. Kul löpsällskap! Är en bonus som hjälper till punkt 1!

Till förra säsongen köpte jag två par nya skor, och hade en ny pulsklocka. Det var ju som att ha en hel godispåse med löpinspiration. Jag undrar just vad jag ska belöna mitt tionde löppass för säsongen med detta år? Där ska det ligga något och vänta, det har jag bestämt!

 

Maj 2020, ett av det årets första pass. Nästa vecka ska jag kolla in hur det ser ut där i år! Rundan är 9 km!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!