Välkommen till din nya favoritblogg!

Att träna hårt men smart

Jag går på gruppträningspass ibland. Det är skönt att installera sig, få hjälp med att dra igång och att få en annan persons planering och tänk som grund till ett pass. Ofta hittar jag åter till övningar jag själv kanske lagt lite långt bort på en hylla och därefter tar fram igen. På samma sätt är ju instagram en fantastisk källa till inspiration. Några guldkorn som jag ofta hämtar inspiration från är mina lärare från utbildningar jag gått. Pernilla Gunnskog, Erik Börjesson för att nämna två!

Det händer också att jag går från gruppträningspass lite frustrerad. Där tänket fallerar eller övningsvalet blir tveksamt. Alltid är det upp till var och en att anpassa till sin egen kropp, men att göra ett stort antal repetitioner under tidspress i övning efter övning som belastar samma muskler är tveksamt planerat. Jag hör sedan vänner och bekanta som både är nöjda med hur hårt och tufft det var och tveksamt inställda till det de nyss var med om. Att riktigt blåsa ur kroppen i tuffa pass är jag ett superfan av, men för mig hissas varningsflaggan om jag har träningsvärk länge. Det betyder att jag

  1. Tagit i för hårt eller gjort för stor mängd och därmed …
  2. Inte var förberedd för den typen av belastning – jag behöver lägga en bättre grund!

Jag skrev ett blogginlägg en gång om att alla kan träna dig trött och det stämmer. Visst kan nästan alla som tränat eller har erfarenhet av träning sätta ihop träningspass som lämnar dig kräktrött, men frågan är om den belastningen är den smartaste? Får du träningsvärk som sitter i tre-fyra-fem dagar är det inte i min bok smart hård träning!

Smartare hård träning

Om det hårda träningspasset på måndagen gör att du inte kan träna, eller håller dig ifrån rörelse tisdag, onsdag och torsdag när du annars hade tänkt dig att vara igång (och borde, rent vardagsmotionsmässigt) då är det där hårda passet som du kan höja till skyarna som ett hårt och härligt pass i själva verket inte så bra. Den totala träningsmängden sjunker, vilket istället för att förbättra din hälsa (och prestationsförmåga) i bästa fall håller dig på samma nivå som innan.

Att träna hårt kan vara att höja intensiteten eller ändra farten av en rörelse, men sänka vikten. Att träna hårt kan vara att höja belastningen i form av vikt, och sänka antalet repetitioner. Tänk dig för innan du dras med in i träningspass som känns tveksamma. Välj alternerande övningar som stärker dina svaga punkter istället för att ösa på där du inte kan hålla form och god rörelsekvalitet. Träna smart när du tränar hårt!

Foto: Emma Alzén för Åreidag

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!