Välkommen till din nya favoritblogg!
test pulsklocka polar grit

Test av pulsklocka: Polar GRIT X – Polars multisportklocka – den bästa jag haft ?

test pulsklocka polar grit
Test av pulsklocka: Polar GRIT X – Polars multisportklocka – den bästa jag haft ?
Passform
85
Design
90
Funktion
95
Hållbar produktion
86
Vill ha-faktor
95
Plus
Smidig, tålig, passar smal handled
Grymma funktioner som hjälper mig att prestera på topp
Användarvänlig men full av prestanda
Prisvärd (till och med billig sett till vad du får!)
Minus
Lättviktare, men väger ändå lite tungt på min hand om natten
Kan inte kopplas till musik, vilket vissa klockor kan
90
En suverän pulsklocka som ökar din träningsmotivation och prestation!

Som bekant jobbar jag tillsammans med Outnorth – detta test av pulsklockan Polar Grit X är en del av det arbetet, att ge ärliga recensioner av grejer jag använder och gillar, och som finns att handla hos dem. Länkarna till klockan går därför till Outnorth, men jag tjänar inget på att eller om ni handlar i koppling till just denna artikel. Ingen pulsklocketillverkare har heller varit med i testet, jag äger och använder olika märkens klockor och är inte bunden till något varumärke. SÅ! Nu när vi fått rätsida på grunderna dyker vi rätt ner i testet av pulsklockan Polar Grit X!

Test pulsklocka Polar Grit X – multisportklocka med touchscreen, snabba fakta:

  • GPS: Ja
  • Touchscreen: ja
  • Pulsmätning: handled
  • Simning: Ja
  • Batteritid: 40 h (i ett träningspass) – i vardagen, betydligt längre (runt en vecka utan laddning och den laddar fullt supersnabbt!)
  • Mäter träningsutveckling: Ja
  • Hälsotracking sömn/steg/hälsa: Ja
  • Höjdmätare: Ja
  • Mobilaviseringar: Ja (om man vill)
  • App för fördjupad data och tracking över tid: Ja
  • Training load:  Ja, ger insikt i när du behöver träna och vila
  • Hill splitter: Delar automatiskt in träningspass i uppförs och nerförsbacke, samt mäter hur du sprang dem i sammanfattning
  • FuelWise™: Visar hur och när du ska fylla på energi under långa pass
  • Byta armband: ja, finns både i silikon och vävt armband
  • Pris: 4595 kr ordinarie pris – hör av dig till mig på dm på instagram för en fin suprise!
  • Mått: Längd x Bredd x Höjd:46 x 46 x 13 mm
  • Vikt: 64 g

SLUTSATS OCH SAMMANFATTNING POLAR GRIT X:

En något större och lite mer kraftfull pulsklocka än min tidigare testfavorit Polar Vantage M, mina förväntningar på Grit X var höga och har infriats med råge! Grit är en klocka som fixar både vardag och tuffa ute-äventyr, har bra batteritid, pålitlig gps och höjdmätning samt håller koll på min träningsbelastning. ÄNTLIGEN en suverän multisportklocka som passar en smal tjejhandled, så kan jag också sammanfatta! Nya riktigt grymma funktionen FuelWise som påminner om att fylla på med energi i tid under långa och tuffa pass – hur ofta beroende på intensitet vilken klockan automatiskt uppdaterar – är briljant och något jag som löpcoach verkligen tycker är toppen. Ska man göra långa tuffa lopp behövs en bra energiplan och här kan klockan verkligen göra en stor insats, skillnaden mellan rekord och vägg kan ofta stavas energi in! Den här klockan passar dig med tuffa krav och systematiserad träningsplanering blir enkel via app och tillhörande web, men du måste inte vara toppatlet för att känna att du nyttjar många funktioner! Polar Grit X är sammankopplad med ett navigationssystem via en tredjepartsapp som heter komoot, just här är första gången jag tycker klockan blir något krånglig – men när man väl förstått hur allt ska länkas samman kan nya rutter springas med större säkerhet, klockan visar när och var det är dags att svänga! En modern multisportklocka som med råge är värd sin peng – en superkompis på äventyr och snygg till vardags. Jag ser mitt väder! Den har touchscreen! Jag är oerhört förtjust i Polar Grit och rekommenderar den varmt! 

POLAR GRIT X – BETYG I PROCENT

Jag har som vanligt gått på mina fem kriterier och det är % av dem som gör slutbetyget:

Passform: Bra. Lite neddrag på grund av storleken, eller snarare tyngden. Jag har en aningen sned solbränna, det syns att tyngden av klockan gör att den inte sitter helt centrerat på min arm, eller så är det mer ett bevis på att jag tycker det är lite obehagligt att ha den sitta alltför tight runt handleden och har den lite lösare. Ofta tar jag av klockan på kvällen/natten eftersom dess tyngd ger mig en extra medvetenhet om den armen, eller vad man ska säga. Gör ofta så med alla mina klockor, så inte något specifikt för Grit!

Design: Supersnygg. Också här litet minus för storleken, hade den varit aningen mindre hade det varit full pott hos mig! Framförallt är den högre än tidigare testade Vantage M, vilket inte gör den lika smäcker och lika vardagssnygg som den.

Funktion: ÄLSKAR! Älskar klockans funktioner, du får  supermycket klocka för pengarna. Appen Polar flow kräver lite invänjning men allt finns!

Hållbar produktion: Svårbedömt. Texter om samhällsansvar och miljö finns på plats hos Polar, men helt oklart hur det egentligen ser ut.

Vill ha – faktor: Touchscreen och vägvisare och träningsbelastningsmätning och fuel-wise, yes please! STOR vill-ha faktor!

Polar säger detta om sin klocka:

Nya Polar Grit X outdoorklocka för multisport är oslagbart robust och tålig men har ändå låg vikt, träningsfunktioner i toppklass och alla möjligheterna i Polar Flow, den ultimata träningsplattformen. Polar Grit X har inbyggd GPS, kompass och höjdmätare i träningsläget, och Polars unika Smart Coaching-funktioner som ser till att du är redo för kommande äventyr.

TEST POLAR GRIT X – MITT FÖRSTA INTRYCK

Åh. Klart man älskar känslan av att öppna upp en ny pulsklocka! Ännu mer älskar man när allt går 100% supersmidigt att komma igång. Givet att jag redan har appen Polar flow, efter mitt test av Polar vantage M förra året, kände jag igen mig i användarmiljön, både i app och i den faktiska klockan. Polar Grit X känns ny och fräsh, modern, med touch-skärm, är en rejäl klocka som trots det sitter bra på min väldigt nätta handled. Jag synkar klockan med appen och är igång! Att Polar grit X är en multisportklocka som passar tjejers handleder tycker jag är toppen, ofta blir dessa pjäser stora och otympliga men grit känns smidig, även om den är aningen större och väger lite mer än tidigare modeller. GPS:en är supersnabb att hitta koordinater, det är NO FUZZ och jag får hög träningsmotivation och låg tröskel till träning. Menysystemet är kort och koncist och användarvänligt!

HÅLLBARHET – MILITÄRTÅLIGHET – tyngdjämförelse med Garmin osv:

Jag har tappat Polar Grit från hög höjd med glaset först på både stengolv och asfalt. Inte med flit, och när det hände gjorde jag både kvidande ljud och ansiktsgrimasch och hade huvudet fullt av fan-fan-fan, men klockan är och förblir hel och glaset har inte en repa efter tre månaders tuff användning. Självklart vill man att klockan ska tåla fall och jag kan bekräfta att så är det.

Jämförelse med Garmin saphire 6, vikt och så: Med min smala handled och när jag inte drar åt klockan hårt så drar den något mot gravitationshållet. 64 gram väger Polar, men jämför jag med exempelvis Garmin Saphire6, väger den ganska mycket mer; i stål: 83 g eller titan: 72 g. Jag tänker att storleken och vikten när det kommer till smala handleder verkligen har betydelse!

TRÄNA MED POLAR GRIT X – springa, cykla, simma, bli guidad i realtid längs din stig!

Att jag gillar Grit har du fattat. Men vad är det jag gillar, mer specifikt? Jo detta – hur den är som träningskompis! Jag har inte klocka för att mäta min sömn eller antal steg per dag, inte heller för att klockan ska skicka käcka uppmaningar till mig att röra mig lite mer. Jag vill ha de data jag vill ha, när jag vill ha dem – se hur snabbt jag förflyttar mig, på vilken puls, älskar när klockan själv sköter intervalltänket åt mig och jag bara kan fokusera på mitt. Inte för att jag springer systematiserade intervaller exakt så ofta som jag borde – men ändå. När jag gör det, då har jag lagt in intervallpasset som ”favorit” och kan trycka igång det.

Jag har testat att cykla (massor i Åre), simma (sjö i småland – jag är ingen simmare, men den ska funka utmärkt i bassäng), vandrat och sprungit. Det är härligt att klockan skiljer på trailrunning och vanlig löpning – mitt trailtempo är ju inte samma som på grusväg, och då håller klockan isär detta åt mig. Grit håller koll på min totala belastning där min sömn räknas in och gör sedan en bedömning, underhåller jag min kondition, utvecklar jag den, överbelastar eller underbelastar? Att den frekvent ger mig tips om olika pass att testa ”rörlighet” eller föreslår konkreta pass ”corestyrka”/”återhämtningspass” eller liknande, det har jag inte lagt så ycket vikt vid, men om jag vill kan den här och nu ge mig 5 coreövningar att utföra, med instruktioner med streckgubbe. Coolt! Att träna får låg tröskel och jag blir mer peppad med klockan på armen.

>>> Köpa Polar GRIT X? Du hittar den här hos Outnorth!

Intervalltimer – om jag kommer på under passet att jag vill köra intervaller, är det lätt  att ställa in?

Ja. Jag kan välja mellan tidsbaserade intervaller eller disansbaserade, och jag kan också blanda dem, exempelvis sätta ”2 min” följt av ”1 km” om jag exempelvis skulle vilja springa tröskelintervaller som är en km med 2 min joggvila mellan.

Favoriter – här lägger jag mina bästa pass och kör dem om och om igen

På dator eller i appen skapar jag pass, favoritmarkerar dem, synkar sedan med klockan och vips kan jag dra igång intervallpass. Här har jag exempelvis ”stegrande backintervaller”, pyramidintervaller, ”Kallas intervaller” och annat smågodis!

…Bli guidad en förbestämd rutt

Via appen komoot eller inne i Polars egna verktyg kan jag skapa rutter, som sedan överförs till min klocka via synkning. Jag kan via att bläddra till ”rutter” på klockans inställningar göra en direkt gps-kallibrering av var jag är och sedan starta igång en rutt, där klockan i realtid säger åt mig var jag ska svänga. När jag kollar guiden inne hos Polar två gånger fattade jag exakt hur – sedan funkade det klockrent! Det ska sägas att gator fungerar bättre än fjällstigar, men ändå fungerar det himla bra! Se bild nedan; klockan är igångsatt på min rutt ”lillskutan + östra leden ner” och guidar mig här ”NU – höger” in på den stig jag markerat i kamoot. Detta verktyg kommer jag ha som stöd för att våga springa lite mer äventyr och jag tänker att det är perfekt när man springer på nya ställen eller vill spring-turista!

Bestämma vad jag vill se och hur ofta – olika för olika sporter

Självklart kan jag bestämma precis vilka fönster jag vill se, och vad de ska innehålla! Dessa inställningar sparas för varje sport – så att jag i alpin utförsåkning kanske vill se kilometer i timmen, (om jag nu hade velat det – verkar krångligt i realtid, men kanske kul efteråt (?) men att jag i löpning vill se minut per kilometer. Klockan har touchscreen till vardags, men i pass är skärmen låst för denna funktion vilket är briljant. Jag bläddrar då istället med knappar, eller den rullar och byter fönster snabbt/långsamt/medel, som jag valt.

Hillsplitter – blir jag bättre på backe? Höjdmeter – hur högt är jag nu, hur högt har jag klättrat?

Automatiskt sammanfattar klockan hur mycket av varje pass som var nerför och uppför, samt hur jag klarade av backarna. En härlig grej som är motivationshöjande. Jag kan således jämföra hur jag tar en viss backe mellan olika träningspass och se utveckling. I sammanfattningen för varje pass hittar jag hillsplittern, detta alltså utan att jag tryckt på något på klockan under passet för att markera någon backe. Höjd över havet mäter klockan, samt hur många höjdmeter jag tagit uppför eller nedför. Kul att lätt kunna bläddra och se under fjällturer!

Strava live segments?

Yes. Men jag jobbar inte med sådant, men yes, klockan är kompatibel och visar!

POLAR FLOW – I APPEN SER DU ALLT, PÅ DATORN LITE TILL

Till Polar Grit och alla anadra Polars pulsklockor hör appen Polar flow. Det är här du ser sammanfattningar utöver dagen och kan lägga samman data, addera pass som du inte körde med klockan på och få en total överblick över din träning. Bara för att den finns så måste du inte!

Jag brukar säga att du kan göra tre val i hur du vill använda din pulsklocka. Du kan vara mycket eller lite datastyrd och datadriven, och självklart också göra olika i olika perioder! Allra mest koll får du såklart om du använder klocka och program ihop, men om du inte befinner dig på ett träningsschema (Polar har färdiga utifrån data du knappar in) mot en prestation eller ett resultatmål kan du ändå ha fantastiska träningspass med klockan på armen.

Tre sätt att använda polar grit med tillhörande app/program: 

  1. Kontrollera och styra allt från dator, synka till klocka och ha stenkoll på allt. Här kan du se träningspassen över tid, lägga till pass i efterhand och följa utvecklingskurvor. Jag har inte grottat ner mig massor här men jag kan få grafer för det mesta och mäta utveckling över tid, både av sömn, dagsaktivitet och hjärtbelastning och som sagt ovan, superplanera terminer eller träningsåret. Det sista är en väldigt bra och användbar feature om jag skulle träna onlineklienter.
  2. Använda mobilappen för samlingsinfo för hälsa och träning i efterhand. I appen i mobilen justerar du också vad klockans urtavla visar dig under tiden du är igång i träningspass.
  3. Bara ha klockan och trycka igång din träning, läsa av sammanfattningen och vara nöjd med det. Under dagen ser du självklart aktivitet, kan bläddra och se dagens data. Ett absolut tillräckligt sätt att använda en pulsklocka på!

Rapporter:

Såklart kan jag se en massa rapporter, månadsvis, veckovis, jämfört med tidigare period eller per år. Jag är ingen statistik-junkie, går inte igång på eller hittar motivation i att ha ett vissta natl steg per månad eller tävla med andra i insamlad data. Hade jag tyckt det varit kul hade jag nog hängt mer i appen Flow och dragit ut rapporter. Jag lägger således in dessa bilder mest för att du som läser här och som eventuellt är nyfiken på vad du kan få ut kan se. Jag kan som du ser kryssa i eller ur en massa checkboxes och få olika diagram och staplar. Återigen, hade jag tränat andra online eller med att skriva träningsprogram åt dem hade dessa rapporter självklart varit del av framtida träningsprogression – och om du tränas så av någon kan Grit hjälpa både dig och din coach till djupare förståelse för din utveckling. Bra skit!

Här med vitt band, bytte sedan till det vävda då jag gillar den känslan bättre mot huden!

OVÄNTAT BRA GREJER:

  1. Jag har alarmet, alltså min väckarklocka också i telefonen – har valt mån-fredag, har jag klockan på på natten (händer inte alltid) så vaknar jag av lätt durr och pip på handleden.
  2. På samma sätt kan jag ställa andra alarm!
  3. Självklart fungerar den så att jag kan få aviseringar från telefonen, jag har valt att stänga av allt sådant, men många tycker det är suveränt så jag nämner det här. Aviseringar kan vara igång!
  4. VÄDER! Ny kvart – nytt väder, så är min vardag i Åre. Nu har jag vädret på min handled!
  5. Touchscreen. Det må låta konstigt, men jag är så förtjust i att jag kan scrolla mellan antal steg, gå till mitt senaste pass och se mina data, se väder och hur jag ligger till i belastning!

Fuel wise – ladda in energi i tid och undvik väggen med klockans hjälp

Innan träningspasset börjar ställer du in beräknad träningstid och intensitet. FuelWise uppskattar mängden kolhydrater du behöver och påminner automatiskt om påfyllning längs vägen.Du kan även ställa in påminnelsen manuellt så att den upprepas vid valda intervall. FuelWise tar dina egna data och gör kalkylen efter dina förutsättningar. Take 20 g carbs! är en bra påminnelse att ha ungefär tre till fem gånger i timmen under pass som är intensiva och långa. Vöätskepåminnelse finns också!

POLAR GRIT X – BETYG I PROCENT

Jag har som vanligt gått på mina fem kriterier och det är % av dem som gör slutbetyget:

Passform: Bra. Lite neddrag på grund av storleken, eller snarare tyngden. Jag har en aningen sned solbränna, det syns att tyngden av klockan gör att den inte sitter helt centrerat på min arm, eller så är det mer ett bevis på att jag tycker det är lite obehagligt att ha den sitta alltför tight runt handleden och har den lite lösare. Ofta tar jag av klockan på kvällen/natten eftersom dess tyngd ger mig en extra medvetenhet om den armen, eller vad man ska säga. Gör ofta så med alla mina klockor, så inte något specifikt för Grit!

Design: Supersnygg. Också här litet minus för storleken, hade den varit aningen mindre hade det varit full pott hos mig! Framförallt är den högre än tidigare testade Vantage M, vilket inte gör den lika smäcker och lika vardagssnygg som den.

Funktion: ÄLSKAR! Älskar klockans funktioner, du får  supermycket klocka för pengarna. Appen Polar flow kräver lite invänjning men allt finns!

Hållbar produktion: Svårbedömt. Texter om samhällsansvar och miljö finns på plats hos Polar, men helt oklart hur det egentligen ser ut.

Vill ha – faktor: Touchscreen och vägvisare och träningsbelastningsmätning och fuel-wise, yes please! STOR vill-ha faktor!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!