Välkommen till din nya favoritblogg!

Så fixar du sommarträningen mot marathon

Om du ska springa långt lopp så som ett marathon eller ett halvmarathon i höst har du sommaren på dig att förbereda dig. Sommarvärme och löpning långa sträckor är dock inte alltid helt kompatibelt utan kan bli ganska påfrestande för kroppen, därför kommer tips om hur du klarar sommarträning för marathon!

klaramarathonisommar

1) Anpassa dig. Vänj dig vid nya varmare temperaturer på dina löprundor genom att till en början, säg en vecka eller två, korta ner sträcka och tid något. Spring på morgnarna de dagar som verkar bli varmast och skala av onödiga plagg.

2) Drick medan du springer. Kanske har du klarat att springa utan vatten? Om det blir riktigt varmt och du har långa pass i din träningsplan, försök att ta med vatten som du kan ta små sippar från. Drick lite och ofta, inte stora mängder sällan. Se till att ladda med mycket vätska innan och efter pass samt undvik urindrivande koffein och alkohol (såklart).

3) Elektrolyter. När vi springer svettas vi inte bara ut vätska utan kroppen kan även tömma sitt lager på salt och mineraler, viktiga elektrolyter som hjälper musklerna att inte krampa. Tillsätt salt, sött och mineraler – eller ännu bättre, drick anpassad sportdryck.

sommarträning marathon

4) Skugga dig med keps/solskärm. Solskärm är att föredra framför keps om det är riktigt varmt, använd annars en tunn löparkeps med god ventilation och i ljus nyans.

5) Sänk tempot och håll längre. Riktigt varma dagar kan din puls ligga högre eftersom din kropp behöver jobba hårdare, enbart för värmens skull. Sänk tempot dessa dagar för att inte gå på onödigt hårt.

6) Återhämtning. Lägg lite extra tid och tanke till din återhämtning i sommar. Kompression sägs hjälpa kroppen att återhämta sig. Vill du inte bära dessa tighta och ofta svarta plagg kan jag rekommendera att kyla ner underkroppen eller fötter och vader i kallt vatten (iskallt) för en kortare stund efter avslutad träning. Det ökar blodcirkulationen och således även återhämtningen.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!