Välkommen till din nya favoritblogg!

Intervallpass för att hitta fart

Idag sprang jag ett intervallpass med syfte att hitta farten i löpningen. Vill man hitta fart behöver man springa fortare än vad man annars gör, på samma sätt som att när man vill bli starkare, måste man lyfta tyngre. Det handlar om att säga till kroppen ”jag behöver att du utvecklar den här förmågan – den är efterfrågad just nu!”.

Jag har sprungit lugna distanspass för att långsamt bygga volym och tålighet (i 6-6.30 tempo) och blandat upp det med intervallpass på band inomhus i uppförsbacke,  (i ca 4.50-5.30 tempo). Nu var det dags att springa minutrar utomhus i stadig takt under 5-tempo minsann!

Jag och Cecilia, ja, samma Cecilia Kalla som jag kommer jobba massor med från och med sommaren – kolla in träningshelgerna – alldeles strax släpps fler nya datum!) har samma mål så vi sprang detta pass tillsammans idag, som Cecilia bestämde åt oss. Skönt att vara den som springer med!

Intervallpass för att hitta fart – upplägg

Uppvärmning: ca 15 minuters lugn uppjogg, normalt distanstempo.

Härefter ska du in i intervallerna. Vi hade som mål att ligga stadigt under 5 min/km, oavsett uppför eller utför. Vissa sega uppförsslut blev det precis, medan andra etapper gick betydligt snabbare, min snabbaste 2-minutersintervall säger klockan var 4.04, vilket känns nice!

Nedan intervallstege sprang vi 4 gånger.

  • 2 minuter löpning, 30 sekunder vila
  • 1,5 min löpning, 30 sekunder vila
  • 1 min löpning, 30 sekunder vila
  • 30 sekunder vila
  • 2 minuter serievila

Totalt ger det alltså 5 min löpning i den fart vi ville hitta, per intervallserie och så gjorde vi det fyra gånger, totalt 20 minuters volymskapande löpning i en fart vi vill hitta och vänja kroppen vid!

Jag brukade springa denna typen av intervallupplägg i stegar mycket för något år sedan, men tror inte jag gjort det en endaste gång sedan jag flyttade till Åre, hur sjukt? Nu ska jag så sakteliga förlänga tiden i intervallerna och söka stadig fart runt 4.30 min/km för att pressa fram lite speed som benen verkar glömt av att de kan ha. Det är verkligen så, vi blir bra på det vi tränar. Jag har låtit kroppen springa lugnt och mjukt länge nu men kan glädjande konstatera att både kropp och huvud* klarar stressen av att trycka på!

*Sedan utmattningen har hög puls ibland skickat varningssignaler, som jag behövt jobba mycket mentalt med. Idag kom noll och inga sådana att bearbeta. Härligt!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!