Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips barfotalöpning och barfotaskor

För er som är nybörjare kring barfotalöpning kommer här tips kring styrketräning för fötterna, övningar att börja barfotalöpningen med och tankar kring barfotalöpning och varför det är bra att springa med barfotaskor.

Tänk hur mycket du använder dina fingrar och händer varje dag. Du öppnar och stänger grejer, skriver på tangentbord, håller i dig och lyfter. Fötterna har du nedstoppade i skor med stum (för det mesta) sula och du har väldigt lite kontakt med både underlag och fotmuskler. När du går sätter du i hälen först.

Barfotaskor och barfotalöpning – därför behöver vi bli starka i våra fötter

Bebisar undersöker saker med fötterna, kniper och spretar med tårna och har gripreflexer. När de börjar gå landar de varje steg på hela foten. De skuttar, rör sig, klättrar och spontanleker gärna barfota. Vi vuxna borde ta efter och väcka liv i fötterna igen. Vi har allt att vinna på det. Barfotalöpning ger starkare anklar, starkare fötter, rakare rygg med bättre hållning och på sikt bättre balans.En bra deal och många fördelar. Var noga med att börja försiktigt och att väcka liv i alla de muskler som sovit i många år innan du utsätter dem för större belastning. Att springa med tunn sula belastar och bygger upp. Låt dina fötter byggas upp och lägg till barfotalöpning/barfotaskor som ett komplement till din vanliga träning i början.

Övningar för att stärka fötterna inför barfotalöpning och att springa i barfotaskor

Övning 1: Flexa – peka: Flexa foten uppåt mot dig, peka sedan tårna framåt så långt du kan. Upprepa 5-10 gånger.

Övning 2: Spreta – knyt: Spreta med tårna allt du kan, knyt dem sedan hårt. Upprepa 5-10 gånger.

Övning 3 Vrid inåt / Vrid utåt: Vrid anklarna  inåt (sträva med undersidan av fötterna mot varandra) och sedan utåt. Upprepa 5-10 gånger.

Övning 4, cirklar: Rita sedan cirklar med anklarna, först åt ena hållet, och sedan åt det andra. 5-10 varv.

Gå på lina: Gå på lina. Sätt fötterna tätt ihop och gå på en tänkt lina, 5-10 steg.

Gå på tå! Upp på tå och gå med fötterna pekandes rakt fram, sedan med fötterna vinklade med tårna inåt, och sist med tårna i riktningutåt. Upprepa 5-10 steg per gång.

Häl till tå: Ställ dig på tå och vagga dig sakta bakåt till att stå på häl, vagga sedan framåt i lugn rörelse till att stå på tå igen. Upprepa 5-10 gånger.

Att börja springa med barfotaskor

När du börjar springa med barfotaskor, tänk på att ha stolt hållning och att du ska landa mitt på foten eller lätt på framfoten, inte på hälen. Öka antalet steg du tar per minut och landa vid runt 180 steg per minut, sägs vara optimalt enligt pratik och teori.

Låt första passen vara korta (ca 10 % av dina normala pass) och i terräng som dina fötter känner väl till, öka sedan längden med 10 procent per vecka. Det är normalt att få träningsvärk av barfotalöpning, stretcha och stärk fötterna med övningarna ovan och kom ihåg att det antagligen var ganska lång tid sedan du var barn.

När passar barfotaskor?

Barfotaskor passar utmärkt att ha i gymet, att promenera med eller att springa med. De hjälper dig att bli stark i alla små muskler kring fötter och anklar och ger dig god balans. Därför minskar också skaderisken, om du börjar från början och inte stressar ut på långa pass för fort.

Köpa barfotaskor?

Det finns några olika leverantörer av barfotaskor. Många jobbar med gummisulan Vibram, som ger härlig känsla mot underlaget. Nedan länar är adlinks, länkar som leder till webshoppar.

Merell Pace glove heter skon som ni ser på bild ovan och, som jag själv har haft mycket glädje av och som jag rekommenderar. Den passar både inomhus och utomhus och är också bra för styrketräning med skivstång, marklyft och benböj då den ger fin markkontakt. 

Saucony type A6 är en annan sko som har lågt drop, som ofta används som en lätt racingskomodell, jag har ägt tre par av denna som jag alltså är enormt förtjust i!

New Balance Sonic kan också vara något att beställa hem!

Merrell pace glove superskön barfotasko i herr och damstorlekar.

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!