Välkommen till din nya favoritblogg!

Den ultimata guiden till Aim Challenge – del 2

Här fortsätter den ultimata Auim Challenge-guiden! 6 timmar, 60 poster – hur många tar ditt lag?

Karta/kompass/gps: Kartan får alla lagen när startskottet går. Där är samtliga poster utmärkta med position, poäng, beskrivning och om posten innefattar klättring, paddling etc. Skala 1:30 000.  Laget får en papperskarta och en laminerad, inte varje år syns poängen på kartan, beskrivningen och poängen står då på baksidan. Smart är att en håller koll på ”bra rutt” kartmässigt och den andra bistår med info om poängantal/svårighetsgrad på kontrollerna. Ett kartställ på minst en cykel i teamet är bra att ha! Gps får användas, dock är det inte säkert att det blir lättare. Kompass får man ha med sig (men man klarar sig gott utan).

Multisportäventyrsmoment: Andas in, andas ut, ta det lugnt. Det är inga farliga moment och du behöver ingen mer skyddsutrustning att bära med dig än din hjälm. Du får assistans och pepp vid äventyrsstationer, som kan vara repellering, att gå på lina, klättra repstege, paddla kanot, simma ut i kall tjärn etc. Inget är supersvårt, men eventuellt kan du ha för korta ben/dålig balans/vara svag i armarna. Kanske fixar din lagkompis stationen om du inte räcker till? (ofta är det också bra att hjälpas åt)

Snett ovan prinsens huvud ser ni en blå cirkel, det är kontrollen som ska blippas.

Kontrollerna: Ditt lag har en ”kontrollpinne” – den sticks in i ett litet hål på varje kontrollpost, det blinkar till och du har då tagit kontrollen och ni tillräknas dess poäng. Tappa för guds skull inte din kontrollpinne! Pinnen har ett bra fästsystem och bärs på ena handen. Du och din teammate måste hålla ihop, 20 meter är maxgräns på avstånd mellan er. Vissa kontroller är lätta att se, andra svårare. Tycker ni er stå rätt enligt karta men ser inte kontrollen – läs på beskrivningen. Där får ni guidning! Det händer att man kommer till en kontroll från ”fel” håll. Leta! Sittlift är igång och du får ta med dig cykeln (det är inte svårt, får du panik finns liftpersonal eller rutinerade tävlande runt dig).

Taktik: Ni har sex timmar på er att ta så många poäng som möjligt. Kontrollerna ger olika poäng, ni kan iskallt räkna med att 15-poängskontroller är svårare att ta sig till än trepoängaren. Att cykla på fjället tar väldigt lång tid, att springa där är bättre, men då måste ni också tillbaka till era cyklar för att ta er vidare. Att cykla fort är smart. Det är skönt att beta av några hyfsat enkla kontroller tidigt om man är osäker, då blir man varm i kläderna och känner att man är på g. Det kan vara klokt att ha kontroller kvar att ta på ”hemvägen” och inte ta alla kontroller nära starten direkt då start och mål är på samma ställe. Se till att vara på den säkra sidan inför målgång – att gå i mål efter 16.00 är INTE roligt. Att göra high five på rätt sida målsnöret med några minuter tillgodo är gött. Förra året vann världsmästarna på multisport – team Thule på 43 kontroller (men man räknar såklart i poäng), vinnande damlag fick ihop 190 poäng.

Socialt: Elit tävlar mot motionär, samma karta, samma bana. Tjejlag, herrlag, mixedlag. Alla öser på så gott de kan efter bästa förmåga. Vid registreringen på fredagkvällen är stämningen förväntansfull och glad. Vid start nervig och glad. Under loppet endorfinhög och glad. I mål trött och glad. På kvällens bankett – JA GÅ PÅ DEN det gör alla! är stämningen uppsluppen, härlig och just det – glad! Aimchallenge är en social tävling där du får chansen att utmana dina gränser tillsammans med en lagkamrat. Det är roligt!

Boende etc: I år sker allting kring snötorget, (vid Xperium) och inte vid Gustavbacken som förr om åren. Bo därför mer västerut för att vara närmast mål och start. Där finns sportbutik (stadium), matbutik (Ica) och stor bilparkering. Det brukar finnas publikplatser vid mål och en speaker underhåller. Är man publik kan det vara kul att ha med cykel och cykla runt och heja.

Hoppas alla ni som ska tävla tyckte guiden gav lite hjälp på vägen! Fråga gärna i kommentarsfältet om det är något mer ni undrar över så ska jag göra mitt bästa för att svara!

Missade du del 1? Här kommer den!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!