Välkommen till din nya favoritblogg!

Åre Extreme challenge – kajakpaddlingen

Uppochhoppa.se i samarbete med Åre extreme challenge:

Åre Extreme challenge är multisporttävlingen som går den 1 juli i Åre. Du kan tävla i soloklass eller som duo genom hela tävlingssträckan eller dela upp de tre sträckorna i ett lag.

Jag kommer cykla för ett eget lag och är peppad. Jag har också fått i uppdrag att sätta ihop ett lag med läsare av bloggen – hur kul!? Laget får 50% rabatt på anmälan och en superkul upplevelse. Kommentera nedan och berätta om dig själv och vilken sträcka du vill/kan köra! (laget väljs ut löpande).

kajaksträckan på åresjön (duo och lag) på åre extreme challenge

För Duo- och Lagklasserna är det start på Åre strand och en vacker rundbana på Åresjön med ett lyft. Tänk på att Åresjön är en fjällsjö som snabbt blåser upp och bildar stora vågor. Välj en kajak du kan hantera i alla väder. Längden är 18 km.

(Karta över paddelsträcka Duo och Lag)

Efter paddlingen ska kajak och paddel lämnas vid på ängen bredvid Drömstugan. De tävlande ska placera sin kajak på ett lämpligt sätt och får inte ta hjälp av assistenter. De tävlande springer sedan till Kyrklägdan för byte av utrustning (ca 700 m) för duo och första växlingen för lag.

För klasserna Duo och Lag, som paddlar på sjön, krävs det att man har grundläggande kunskaper i paddling och kunna göra självräddning med sin kajak/surfski. 

tips från astrid på kajak och uteliv, som paddlade 2015

Astrid Landgren Patterson driver  Kajak och uteliv på Gräddö i norra Stockholm, hos Astrid kan man hyra kajak och gå paddlingskurser. Hon paddlade i Team- Uppochhoppa 2015 och berättar såhär: ”Hoppas på många tjejer som anmäler sig. Det är absolut en tävling jag vill göra om men kanske i duo-klass så man får prova alla sträckor!

Paddlingen för lag och duo-klass på Åresjön är ingen svår paddling om man har paddlat förut. Dock ska man välja en kajak man behärskar, bättre att sitta lite stadigt och kunna trycka på än att sitta och balansera hela tiden.Starten är lite lurig då man ligger alla på dubbla linjer och ska försöka vara stilla. Kan vara svårt att få till en bra startposition utan övning innan, för den som inte tävlingspaddlat förut kanske det inte heller spelar så stor roll.
Vilken del av sträckan som är jobbigast sedan är svårt att säga då vinden har stor betydelse. Får man motvind och motströms samtidigt (efter lyftet) blir det tufft men å andra sidan får man medvind och medström sen, då kan man flyga fram. Att öva på att ligga på våg och ta hjälp av andra paddlare är bra.

Då tävlingen innehåller ett lyft och sedan att bära kajaken till uppsamlingsplatsen rekommenderar jag att man över lyft och gärna att du fixar det själv då det kan vara svårt att tajma med andra (om du inte kör duo klass).
Efter att du lämnat kajaken ska du springa/gå ca 800 meter till växling, öva på att springa i dina paddelskor/kläder direkt efter paddling för att få vanan. Kläder – då tävlingen ligger tidigt på sommaren kommer mycket av paddling träningen att göras i maj/juni och för min del oftast ensam – torrdräkt gör dig säkrare. På tävlingen rekommenderar jag vattentåliga kläder som klarar skvätt men du blir blöt om du ramlar i.”

Känner du dig sugen på att vara med, ta chansen och berätta om ditt lag eller om dig och vilken sträcka du vill köra för ett lag som jag sätter ihop – laget får 50% rabatt på anmälningsavgiften!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!