Välkommen till din nya favoritblogg!

Lofoten med barn – topptur till Tjeldbergtind

                           * inlägget innehåller affiliatelänkar *

Tjeldbergtind i korthet

Bergets namn:  Tjeldbergtind Plats:  Svolvaer Längd: ca 3-4 km? Höjd:  367 m  Svårighetsgrad: Enkel  Tid: ca 1- 2 h Barnvänlig: Absolut! Fotovänlig:  Verkligen!

Tjeldbergtind är en bra och lätt topptur som ger god utsikt över Vestfjorden, Svolvaer och Kabelvåg och passar särskilt bra för dig som gör Lofoten med barn eller som inte är i ditt livs form. Berget ligger nära centrum av Svolvaer och här är barnvänligt och träningsvänligt. En serpentingrusväg inleder denna vandring som sedan blir en stig upp med bergssidan. 

tjeldbergtind

Hitta till Tjeldbergtind – parkering – ledens start

Följ E10 västerut från Svolær ca 2 km och sväng av höger vid Esso bensinstation. Sväng vänster, skyltat mot pistolbana, relativt direkt in efter Esso. Parkera där du ser att grusväg startar upp till höger, grusvägen är stängd med en bom. Här startar vandringen – följ grusvägen uppåt!

Efter några hundra meter passerar du skyttebanan, fortsätt upp. I en sväng före radiomasten längre bort till vänster, startar leden till toppen av berget. Följ skylten till höger! Här blir det delvis brant uppför, men det är aldrig svår vandring. När du kommer till kammen av berget kan du välja att gå till södra eller norra toppen.

tjeldbergtind svolvaer

tjeldbergtind – Leden och utsikten

Leden är lättvandrad med en tydlig stig av sand och sten, först inne i vegetationen bland fjällbjörken och sedan bär stigen brantare uppför. Här blir det mindre och mindre träd tills trädgränsen senare passeras.

tjeldbergtind topptur

Jag klär våra barn såhär:  Friluftsbyxan Utne kids pant från bergans of Norway, på överkroppen har de underställströjor, här från Isbjörn och Everest. På fötterna på lilla E Viking Cascade II high  och på stora E Viking Terminator.

Stigen och leden delar sig på kammen där du kan välja vilken topp du kan gå till, vi valde den vänstra, som jag tor är det som kallas den norra toppen.

Utsikten från toppen till vänster där stigen delar sig ger fin utsikt både över Svolvaer (titta till vänster) och Kabelvåg (titta till höger). Vid dåligt väder är det brant, som alltid på toppar, ta det lugnt och håll koll på barnen om de är med. tjeldbergtind Det är stor skillnad på att gå nere i vegetationen och vara på väg upp och att befinna sig på toppen. Det är helt nödvändigt, även sommartid att ha med sig förstärkningsplagg. Vi använder helst jackor med bra vindtäta egenskaper och som tar lite plats i ryggsäcken!

Stora E i Knatten, en helt grym skaljacka fodrad med mesh. Den är perfekt mellantjock och vind och vattentät till 10 000 vattenpelare. Perfekt för aktiv höst och vårlek och med en fleece eller tunn dunjacka under fungerar denäven vintertid som yttersta skalet. (Outnorth har den för under 700 kr) . Lilla E har softshelljackan Reine, (outnorth 499 kr, nersatt) som också den tål väder och vind superbra. Båda dessa jackor från Bergans!

Att fira på toppen, ta poseringsbilden kika ut över nejden och såklart käka choklad, det är obligatoriskt. Så pass att vår lilla kallar Kexchoklad för ”bergschoklad” när han ser den i affären. Om jag är nöjd med det? Jo tack!

Jag har (som vanligt) mina helt lovebombade friluftsbyxor Cecilie Mountaineering pant. Äger du inga sådana men gillar att vistas utomhus har du ett par nya favoritbyxor att upptäcka! Tröja och jacka är också från min samarbetspartner Bergans, ur Slingsby-serien utvecklad för högalpin aktivitet. 

Usikt över Svolvaer bakom kidsen. Ta alltså på en jacka eller annat förstärkningsplagg och fika med utsikt i blå och gråskala. Utsikten nedan är över Kabelvåg. Man kan ta sig upp för Tjeldbergtind också från kabelvåghållet, det kan vara värt att känna till. 

Tankar om turen upp till tjeldbergtind

Tjeldbergtind räknas som en av de enklaste topparna på Lofoten, supertillgänglig och nära stan. För oss var det därför helt naturligt att utse Tjeldbergtind som första halvdagsetapp och topptur. Ändå mötte våra barn stora ögon och imponerade miner. Det var blandat mellan”heja – heja” (från Norsk befolkning) och ”OJ är BARNEN med – ska ni till TOPPEN?!!? (andra nationaliteter).

Vi gör aldrig någon grej av vart vi ska eller hur det ska gå till annat än att vi preppar, peppar och pekar. Vi tänker att det går som det går och blir som det blir. Visar det sig gå mer än tungt och bli tufft får vi vända, men vi utgår alltid från att det är kul och att vi kommer komma dit vi tänkt. Barnen bara gör och de är starka! Om vi inte planterar att det är jobbigt är det bara ett äventyr, det är något jag vill skicka med alla som funderar på vandring.

Tänk inte så mycket, gör istället! Om vi hade begränsat oss med treåring och femåring hade vi missat en av sommarens absolut mest glada, härliga och fantastiska dagar – toppturen till tjeldbergtind, som vi har nära våra hjärtan.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!