Välkommen till din nya favoritblogg!

Vilka vandringskängor eller vandringsskor ska jag välja?

vandringskängor eller vandringsskor – vilket ska jag välja?

Låt oss snacka fötternas beklädnad vid vandring och utevistelse. Jag tycker inte att du behöver definiera vandring så hårt, det kan vara allt från flerdagars med tält och mat på ryggen till en timme ut i skogen för att leta kantareller. Eller kanske att bestiga en bergstopp på semestern.

Varje outdoorälskare bör ha ett par bra skor eller kängor för vandring i skogarderoben, köper du kvalitet kommer de bli bra kompisar under flera år! Här kommer min guide tillsammans med Viking, skor som jag bär med stolthet och glädje.

Grundregeln för om du bör välja vandringskängor eller skor lyder:

 • Vandringssko. Välj en vandringssko när du går turer med lättare ryggsäck eller utan ryggsäck och det innebär ibland att du vill kunna hålla ett högre tempo. För vandring på stigar, klippor och grus där du vet att det är förhållandevis torrt och du inte sjunker till knäna. Många modeller finns att välja på, allt från nätt terränglöparsko till grövre modeller.
 • Vandringskänga med mellanhöga skaft. En mellanhög vandringskänga är superallround och fungerar överallt där skon fungerar, men bättre än skon när du bär tungt på ryggen. Den här typen av känga är bra i obanad terräng. Kängan ger fotlederna stöd, hjälper dig att avlasta tyngden från ryggsäcken och är vattentäta (oftast) upp längs skaftet. Fungerar lika bra i svampskogen som på vandring, modellerna varierar från nätta till tyngre läderkängor.
 • Vandringskängor med höga skaft. Denna typ av kängor använder du som går utanför lederna, där du måste gå genom våtmarker och ris. Högskaftade kängor är anpassade till tung packning och tuff terräng. Modellerna skiljer från lättare stövelliknande, till tyngre. En nackdel är att ventilationen blir sämre i högskaftade kängor.

Hårda fakta och konkreta tips – så väljer du vandringsskor och vandringskängor:

Skydda från väta, avlasta vristen, passa fotens form, inte ge skoskav, ha bra grepp på underlag, bra hälgrepp – det finns mycket att tänka på och leta efter. Här får du tips och tänk. 

Utgå från din aktivitet och ditt behov!

 Att ha både kängor och skor att alternera med på en vandring är härligt, men om du har noll skor för vandring i garderoben och ska köpa ett par, se till att de du har kommer passa din mesta aktivitet. Kanske är en nättare känga exakt det du behöver?

Storlek, passform och stöd – tips till köpprocessen

 • Utrymme i vid tårna! Du bör ha minst 1 cm mellan din längsta tå och skons tåslut, prova med socka/sockor. Många rekommenderar dubbla sockor vid vandring för mindre friktion och bäst skydd mot skavsår. Smart att ha utrymme för dubbla sockor från början!
 • Hälgrepp. Hälgrepp är viktigt, sitter du fast bra minskar risken för skav, känn att hälen inte lyfts särskilt när du lyfter foten.
 • Passform på foten. Skon ska smita åt runt foten och vristen, och hälgreppet ska hindra foten från att lyftas, däremot är en rörelse inne i skon framåt-bakåt nödvändig, annars får du svårt med fotens naturliga rörelser.
 • Innersula. Tänk på att du kan byta innersula, särskilt bra om du har egna uppbyggda. Här kan du alltså finlira med passformen.
 • Låsögla och snörning. På kängor med skaft är det bra med en låsögla mellan skodelen och skaftet. Den gör det möjligt att snöra skodelen och skaftet olika hårt, bra för passform och ventilationsmöjligheter.
 • Prova gärna på kvällen. Beställ hem några varianter och prova på kvällen hemma, då fötterna nrmalt är som mest svullna.

Vilka vandringskängor ? – Vridstyvhet, markkontakt och materialval

 • Vridstyvhet är extremt viktigt! Testa en skos vridstyvhet genom att greppa den med ena handen i hälen och håll med andra handen om tådelen på skon. Vrid nu åt motsatt håll, som du skulle vrida ur en trasa. Här vill du att det ska vara stumt och inte ge med sig något, då ger sulan dig stöd i terrängen och vrider eller viker sig inte.
 • Markkontakt och hur foten rullar i steget. När du går har du ju en lite rullande fotisättning. Testa att den känns naturlig med sko/känga på. Går du mycket i obanad terräng är det bra med en sko med låg profil, alltså att hälen ligger nära marken. Det ger bra markkontakt och det minskar risken för att du trampar snett och vrickar fötterna. Hårda små stenar ska inte kännas vassa genom sulan, då är den för mjuk!
 • GORE-TEX. Jag älskar Gore-Tex på skor! Blöta fötter får lättare skoskav och blåsor, torra fötter är därför extremt värdefullt. Gore-Tex är ett membran som just håller vattnet ute, men låter fukt från insidan ventileras ut. Viking Footwear var ett av de första bolagen att jobba med Gore-Tex och du ser snabbt på skonamnet om skon har membranet, med förkortningen GTX efter. Vikings skor och kängor med Gore-Tex har membranet runt hela sulan, innanför gummisulan men under innersulan, vilket ger skydd från väta i 360 grader. valja vandringskangor
 • Läder. Läderkängor är i regel snäppet dyrare än andra material. De är slitstarka och håller också i åratal om du tvättar av smuts och fettar in den regelbundet. En ytterligare fördel är att den formar den sig lite efter din fot med tid och användning. Även Läderkängor kan ha Gore-Tex, så som Vikings läderkängor Hunter, Gaupe och Rondane.

Vilka vandringsskor rekommenderar jag?

Jag har tidigare erfarenhet av halvhöga vandringsskor och kängor från olika märken och är barnsligt förtjust i Vikings, vi har så att säga valt varandra. Kvaliteten och känslan i och levnadslängden på dessa skor är suverän, vilket måste få kosta. Jag vill rekommendera tre olika skor beroende på aktivitet. Namnen är länkar! : 

Dis Boa Gtx W (w = women)

Dis är en vattentät och lätt vandringssko med sportig stil. Robust och skön sko som levererar i alla lägen! Skorna är 100% vattentäta, med den unika 360-graders ventilationen. Skorna är mycket lätta att ta av och på tack vare Boa® Closure systemet som ersätter den vanliga snör-förslutningen. Storlek 37 väger 330 gram. Ca pris: 2195 kr

Apex II GTX W

Apex II är en lätt och vattentät neutral trailsko framtagen för terränglöpning men också vandring. Jag har sprungit traillopp i regnblöt lera med bra grepp i den här skon i sommar (med torra strumpor efteråt) och vandrat många timmar med lätt packning. Passar en neutral till bred fot och har snabbsnörningssystemet Boa®. Storlek 37 väger 250 gr. Ca pris: 1900 kr.

Impulse II GTX W 

Impulse II är en sportig sko för promenader som har en smalare läst och en mellansula av shockabsorberande EVA. Skon är vattentät genom Gore-Tex membran och ett bra alternativ om du känner att du vill ha en grym sko, men har en lägre budget! Jag trivs väldigt bra i den här skon! Ca pris: 1200 kr.

Vilka vandringskängor rekommenderar jag?

Namnen är länkar!

Kuling Mid GTX 

Kuling Mid är en superpoppis vandringskängemodell som snart är slutsåld överallt! Suverän andningsförmåga ihop med 360 graders vattentätt Gore-Tex membran gör jobbet. Lätt men robust och fantastiskt slitstark, en kompis att ha mycket kul med! Det är den jag har på mig där jag går genom vattnet högre upp. Storlek 37 väger 384 gram. ITAB har rea och i strl 36-37 kvar (nu 1530). På Vikings hemsida finns alla storlekar i rosa till ordinare pris 2300 kr.

Hunter GTX (strl 36-48) 

Viking Hunter är en rejäl läderkänga med vattentät Gore-Tex foder. Greppsäker yttersula, förstärkning vid tå och häl samt konstruktion för stabilitet och tålighet. Bär tungt, gå långt, ar ute länge, Hunter ställer upp och levererar. Här är mer produktinfo om Hunter GTX på Vikings webb. Rek pris: 3200 kr.

Vandringsskor för barn?

Letar du efter bra modeller av vandringsskor för barn hittar du min guide här:

Vandringsskor och vandringskängor för barn

vandringskangor for barn

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!