Välkommen till din nya favoritblogg!

Nya regler för Friskvårdsbidrag – Personlig träning, ridning, skidåkning och golf!

Friskvårdsbidrag och dess regler har länge varit en klurig grej. Nu komer nya regler för friskvårdsbidrag. Hur kan det vara aktuellt för dig som läser hos mig undrar du nu? Ja, jo:

1. Du gillar mig, right? Personlig träning och löpcoachning via mig är nu något som blir villigare för dig!

2. Om du gillar hästar och ridning ( hyfsat stor chans ändå, då ridning är en av Sveriges största sporter!) eller om du har ett brinnande skidåkningsintresse (YES, som jag!) – då kan det absolut vara superaktuellt för dig!

Nya regler för friskvårdsbidraget som börjar gälla nu innebär faktiskt att jag i min roll som tränare blir avdragsgill och att jag i mitt bolag kommer ge mig själv nästa års säsongskort i Åre som en friskvårdsaktivitet som blir avdragsgill! (årets köptes tyvärr redan i oktober, innan nya regler började gälla). En väldigt bra grej!

Friskvårdsbidrag – lite av en djungel

Både för oss som jobbar med träning och hälsa/sport men också för individer som vill kunna använda ett bidrag från arbetsgivaren till den sport eller träning som passar hen bäst har friskvårdsbestämmelserna tidigare ställt till med besvär. Personlig träning är exempelvis  något som tidigare inte omfattas av friksvårdsbidraget, men gymkort har. Det har fungerat så att Skatteverket haft en lista med godkända avdragsgilla aktiviteter. Nu ändras det!

Nu kommer den listan förnyas eller kanske rentav försvinna vilket betyder att nya sporter omfattas av det avdragsgilla friskvårdsbidraget.  Ändringarna kommer efter en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen där behovet av en moderniserad syn på olika idrotter lyfts fram. Personlig träning och dylik coachning blir därför OK att använda sitt friskvårdsbidrag till.

Nya regler för friskvårdsbidrag – Personlig träning, Ridskola, liftkort och Golf pay and play!

Friskvårdsbidraget är för många en fin biljett till att få till träning och sport. Gymkort är en klassiker och en av de vanligaste motionsköpen som friskvårdsbidraget används till. De nya reglerna för friskvårdsbidraget inkluderar nu personlig träning, ridsport, golf (pay and play) och skidåkning (liftkort och skidskola) – det är en gymaktivitet och tre sporter som från 1 januari räknas in som godkända för friskvårdsbidrag från skatteverkets sida som inte tidigare varit det.

Friskvårdsaktiviteter som är avdragsgilla för arbetsgivaren måste rikta sig till hela personalen och vara av ”ett mindre värde”, enligt Skatteverket 5 000 kronor per år.

Så gör du:

Det som gäller för dig som individ är att spara alla kvitton och specifikationer, vad som blir avdragsgillt och hur företagen jobbar med friskvård är olika. Ibland kan man själv välja vad man ska göra och lämna in kvitton och arbetsgivaren godkänner allt som skatteverket godkänner, ibland har företagen upphandlade system som friskvårdsbidraget används genom. Rådet är alltså att kolla av med din arbetsgivare, men kanske, kanske kan du få pengar tillbaka på att köpa ett säsongsliftkort! Jag kommer säga JA när jag frågar! (yay, vinst att vara anställd av mig själv!)

Skatteverkets sida kring friskvårdsbidrag  (ej helt uppdaterad kring nya domen den dag som detta inlägg skrivs) 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!