Välkommen till din nya favoritblogg!
vad ar 3D traning

Vad är 3D träning

Vad är 3D träning? Du har säkert hört ordet nämnas, både hos mig och hos andra, då det varit hett (med rätta) ett tag. Många är de duktiga tränare som jobbar med 3D träning, även om det kan ha fått olika namn hos just dem. Här ska jag som start ge ett kort svar på vad 3D träning är, för att sedan i en serie ge dig en massa härliga övningar i som faller in under tankesättet och träningssystemet 3D. Häng med!

vad ar 3D traning

Vad är 3d Träning?

Det är inte ett koncept, snarare ett rörelsesystem. 3D träning innebär och betyder att kroppen mår bra av att tränas och röra sig i olika riktningar och att våra grundrörelser dra/pressa/gå/höftfäll/knäböj/rotation(antirotation)/utfall inte alltid sker rakt fram/bak/upp eller ner utan att vi biomekaniskt är tredimensionella. Det är alltså att kunna dra och böja samtidigt, eller att kunna sträcka sig snett upp till höger. Att vi behöver träna så, biomekaniskt sett, för att vara hållbara – det är 3D träning!

grundrörelser

Rörelser i tre rörelseplan

Träningen vi gör i 3D utgår från den vetenskapliga sanningen att vi har 3 rörelseplan. In och läs mer detaljerat på nyss lagda länk, med övningsexempel och bilder. Våra tre rörelseplan är:

  • Frontalplanet – Tänk utåt och inåt, föra till och föra från kroppens mittlinje.
  • Saggitalplanet – Tänk framåt och bakåt, föra fram eller bak från kroppens mittlinje, det blir en böj eller sträck-rörelse i riktning fram/bak.
  • Transversalplanet (även kallat Horisontalplanet) – Rotation från kroppens mittlinje. Ben står kvar och överkropp roterar, eller tvärtom.

När vi tränar i 3D är vi medvetna om våra rörelseplan och försöker få in fler av dem eller alla tre i en och samma övning, eller gör en övning i olika steg för att ta oss in och ut ur våra rörelseplan.

Redskap för 3D träning

Du kan träna 3D träning med olika redskap och få in övningarna i vilket träningskoncept eller vilken klass du vill. Det handlar helt enkelt om hur vi ser på rörelsen och övningen, att den är tredimensionell! Viktplattor, hantlar, cable cross och gummiband är vanliga träningshjälpmedel som fungerar utmärkt att ta in i övningar i tre rörelseplan.träningsutrustning på träningsresa I min PT-utbildning på Sports Club Education jobbade vi genomgående med kroppen som en enhet och att vi behöver röra oss exakt så. Åt olika håll och riktningar, för att bli starka och friska och hållbara. En bred bas ger möjlighet till en hög topp. Det här inlägget var alltså starten och grunden till en serie med träningsövningar i 3D som jag hoppas ska kunna inspirera dig!

stående magövningar

Vill du träna i 3D med mig så håller jag till i Stockholm och tränar alla mina klienter utomhus efter deras behov och målbild.

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!