Välkommen till din nya favoritblogg!

Ikigai – snabbguide till det som känns meningsfullt

Detta är mitt Ikigai

Det är januari och en perfekt tid för tankar kring val och vad vi fyller livet med. Funderar du ibland på om du är på rätt plats? Jag tror det är mänskligt att fundera och väldigt bra att reflektera just i banorna om här, där där du är, är rätt. Är där du är nu en plats där du får och kan blomstra? Fyller du dina dagar med det som känns meningsfullt och om inte, hur kan du börja leta? Hur ska man ens veta vad man vill?

ikigai – din guide till meningsfullhet

Under hösten balanserade jag på linjen av det som är nytt och vägde av att inte hamna i gammalt invant. Jag går igång på engagemang, passion och vill brinna. Samtidigt vet jag att vad man ska välja, vilken väg man ska gå, hur man ska tänka har många fler parametrar. Att bara ”göra det som är kul” är sällan lösningen för att känna full meningsfullhet. Been there, done that. Till min hjälp kom så ett nytt utytryck, ett japanskt koncept (känns knasigt att säga koncept, men ungefär, eller lära är kanske bättre) jag nu allt mer arbetar efter. Ikigai.

ikigai

Ikigai är ett japanskt uttryck som kan översättas lite som ”meningen att finnas till”, ditt ikigai. När du lever nära ditt ikigai är du på rätt plats och har förutsättningarna för lyckas på ett för dig meningsfullt och hållbart sätt. Du mår bra. Du kan skapa stora grejer som gör skillnad.

Ikigai är inte ”följ din passion”

Något som skiljer Ikigai från den klassiska ”följ glädjen / passionen” och som för mig också gör hela skillnaden är detta:

  • Ikigai är utmanande – det leder till utveckling och vill få dig att växa/kräver att du utvecklas.
  • Ikigai är ett val – när du väljer att vara autentisk till ditt ikigai uppstår en känsla av frihet.
  • Det finns en stark känsla av lojalitet och att du åtagit dig ett uppdrag i tid och tro, att lära, att finnas till för en grupp etc.
  • Ditt ikigai jobbar för ditt välbefinnande, det är hållbar utveckling och en plats där du mår bra.

För mig är cirklarna som skapar Ikigai en visuell påminnelse om att ”kul” och ”passion” inte tar mig hela vägen fram. Jag behöver mer för att må bra. Den visar mig också varför jag inte använder de 160 universitetspoängen i juridik i mitt arbete och varför jag mår så ofantligt bra i Åre.

Dra igång filmen för inspiration. Reflektera kring dina cirklar och dess innehåll om du vill, jag skulle älska att höra dina tankar kring Ikigai!

 

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!