Välkommen till din nya favoritblogg!

Blåbärspaj vid Fröå tjärn

Jag packar ryggsäcken med porslin och skedar, kaffet är i thermos och tevatten på g. Veden i kasse och glassen ovanpå, så att den, när vi kommer fram till kvällens mål kommer vara perfekt mjuk. Vi promenerar den dryga kilometern och kroppar som hunnit stelna till sedan dagens strapatser mjuknar åter. Småprat, spridda skratt, någon som drar in djupa andetag av granbarr och myrdoft.

När vi kommer fram blänker Fröå tjärn stilla. Den lilla sjön mellan Åreskutan och Förberget är vår plats för kvällen. Här tänder jag vår eld, här äter vi vår blåbärspaj. Jag gör det hela sensommaren och de första veckorna nu in på hösten, om och om igen och det blir aldrig slentrian. Varje kväll har en ny solnedgång, varje tillfälle är unikt i sitt slag.

Till eldens sprakande njuter vi kaffe och paj. Betraktar solnedgång och upplever stillhet. Samtalar om det som känns. Skriver om det som behöver ner på papper. Gör höstens prioriteringar till beslutade val och strategier för att hålla det som får oss att må som bäst nära.

Vi skrattar. Vi lever. Vi tar vara på vår stund på jorden.

Vi äter vår varma blåbärspaj med glass vid Fröå tjärn och jag vet ingen bättre plats att göra det på än just här.

Här är receptet, jag bakar den med smnör och socker. Såklart.

Sofias blåbärspaj:

  • 200 g smör, (smält)
  • 2,5 dl ljust muscovadosocker / socker
  • 4 dl havregryn – obs, välj glutenfria
  • 3 dl vetemjöl
  • rejäl nya vaniljpulver alt 1-2 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 500 g färska eller frusna blåbär

Blanda ihop allt till en deg som ska gå lätt att krama ihop, lägg tunt lager botten av pajdeg i en smord pajform, ös i dina bär och krama sedan ihop degen lite med handen i bunken och ös på ovanpå pajen. Grädda i ugnen på runt 185 grader i ca 20 minuter.

Serveras med vaniljsås eller vaniljglass!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!