Välkommen till din nya favoritblogg!
hogzon Are

20 Sportlovstips i Åre – Tips till bästa sportlovet i Åre

Tips till bästa sportlovet i Åre vill jag såklart ge dig, även om vad som är bäst förstås alltid är upp till den som upplever. Jag bor ju i Åre på heltid och vill dela med mig av mina pärlor, helt enkelt ge dig tips till ett fint sportlov på skidorten som blivit vald till en av topp 10 i världen.

Här kommer därför mina 20 bästa sportlovstips till mitt Åre, indelade efter kategori så att du lätt hittar det du gillar bäst!

Sportlov i Åre, Tips till skidåkning utför

Högzon! Om kabinbanan och gondolen är öppen, ta chansen och åk högzon. Här finns mycket av Åres bästa åkning. Ge dig dock inte ut på baksidan om du inte vet vad du gör! Ett av mina favoritåk är tusenmetern – gärna i sol!

Ullådalen har mysig skidåkning för hela familjen, här känns det plötsligt som att man är på en mindre skidort. Du tar dig hit via Rödkullen, eller parkerar här. Dock finns numera ingen värmestuga, värt att veta.

Testa Duved en dag eller kväll. På samma liftkort som i Åre får du åka i Duved och i Tegefjäll, har du inte testat så gör det! Hamrebacken i Duved är en fin carvingupplevelse och kvällsskidåkningen här brukar vara strålande fin.

Sadelexpressen är Åres skönaste lift. Väderskyddad, plats för många och värme i rumpan och backarna den ger dig tillgång till är härliga. Här finns både snäll lutning för familjens minsta och lite tuffare åk. Obs, Sadeln har blivit väldigt poppis, här är risk för kö.

TJEJSKIDÅKNING och carving-clinic. Förbättra din skidåkning med en privat skidlärare eller åk i grupp där du samtidigt får tips till en bättre carvingsväng i något jag valt att kalla carving clinics.  Jag kör Carving clinics alla sportlovsveckor!

Klassikern 8 i 8:an och Skistars gåva till skidåkare: Appropå härlig backe; Lundsrappets nedre del är en dröm, var på plats för 8 i 8:an (kl åtta på morgonen har liften VM8:an öppet) och ös på. Lundsrappets nedre del når du genom att antingen åka hela backen (med brant start) eller åka Gästrappets första brant och sedan hålla skiers right på transportsträcka, Lundsrappet startar innan du åker genom skidtunneln och är så härlig!

Stendalen. Om vädret är fint är stendalen en härlig plats! Nås via topplatån eller från Ullådalen.

Sportlovstips Åre, utflykter och längdskidåkning

Är vädret tveksamt eller ni bara tröttnat i benen och har tillgång till bil? Tännforsen kallas ibland för Sveriges Niagarafall. Fortsätt bara E14 förbi Åre mot Trondheim och följ skyltningen så hittar ni till denna sevärdhet som stoltserar med 40 000 besökande årligen. Is, snö och vackra skulpturer skapade av naturen väntar. Ta med matsäck!

Björnen ski center har fina längdspår, från 1 km till 15, 5 km spåret är elupplyst. Klassiskt och skate ryms bredvid varandra.

Längdtur till Fröå Gruva. Sugen på ett lite lagom äventyr med fikastopp? Åk längdspåret från Björnens skidcenter till Fröå gruva och stanna där för våffelstopp. Sväng av spåret vid skylt vänster ”Bergsstugan” efter ca 4 kilometer. Våfflorna här är riktiga favoriter!

Häng i Ullådalen! Ta med pulkor, skidor och packad väska och häng en eftermiddag i Ullådalen. Här kan ni åla längd eller bara pulka och mysa loss. Fina leder ut i mer ostörd fjällterräng, både korta och längre.

Tips till sportlov i Åre – äta och dricka

Drick varm choklad och gott kaffe – på höjden och tvären. Få skidrestauranger gör bra varm choklad, men Crowded House, den lilla vita tipin i Björnen har en lyxig variant som inte smakar vatten. Åk annars till Åre chokladfabrik för din varma kopp. Åre kafferosteri med café på torget har vunnit VM i kaffe. Bra skit.

Grädda. Åre bageri får se sig besegrade för Grädda, som ligger mellan byn och VM-arenan // Olympia (kärt barn har många namn). Här finns sjukt mycket gott. Inte minst kardemummabullarna och glassen!

Restaurangäta med barn? Här kommer tre bra förslag:

Copperhill har stort lekrum på nedervåningen och yta för biljardbord, här får även de barn som inte bor på hotellet leka loss om man äter hos dem. Bra mat och härlig lounge har de också, vilket gör kombinationen svårslagen. Creperie och logi har länge varit Åre by’s barnvänligaste restaurang, nu hårt utmanad av nyöpnade (2020) Pinchos med cirkustema. Jag föredrar creperiet före Pinchos, gå hit och mys loss, min favorit är den crepe som heter ”hjortronlax”.

Gillar du italienskt vin? Gå till Granen, hotellet med typ ”Sveriges bästa vinlista med Italienska viner”.

Bustamon och hummelstugan är de två lunchställena jag gillar mest i backen, både för att de har god mat men ännu mer för utsikt/omgivningar.

Ät vaniljglass med varma hjortron för att det är så gott och du nog inte gör det hemma! 

varm choklad med polka

Sportlov i Åre – Övriga härligheter:

Behöver du fixa ett par pjäxor som ger onda fötter? I Åre by finns flertalet duktiga pjäxfixare, satsa på Åre skidsport i första hand.

Har jag sagt Ullådalen? Åk bort från myllret, gå upp på fjället med skidor på och andas!

After ski? Nä, nu förstår jag inte? Jag har liksom ingen koll på afterskin. Alls. Fjällgården? Dit kan man i alla fall åka ner till byn med bergbanan efteråt. Bra skit!

SATS Åre är fantastiskt himla superfint och väldigt inspirerande träningsmiljö. Ligger ovanpå Holiday Clubs bad.

Ladda hem SKISTAR-APPEN, för tvärkoll på vilka liftar som är öppna beroende på väder och vind!

  1. hogzon Are

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!