Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelläger för tjejer

Att cykla i klunga är roligt och en helt annan grej – alltså HELT annan grej – än att cykla på landsvägscykel på egen hand längs landsvägarna. Trots att det är så förbaskat roligt, socialt, härligt och en skonsam träningsform för kroppen är det få tjejer som cyklar, relativt sett. Det här är det många som jobbar för att förändra. Att Crescent gör ett cykelläger för tjejer vet du vid det här laget, eftersom jag tidigare berättade att jag åkte dit för att både föreläsa och cykla.

cykelläger för tjejer

Jag var inte superförtjust i tjejvarianter av lopp eller happenings förut. Men det har ändrats med åren. För det är så, när det skapas en arena där tjejer kan få vara norm så händer något. De som är nervösa nybörjare vågar att slappna av, de som känner sig lite obekväma kan landa i att det finns fler av samma sort. Det är många som upplever att de kan få ut mer av och verkligen ha roligt när de åker på event eller lopp eller läger bara för tjejer. Det är så det är, behovet finns. Både för tjejlopp, för tjejläger och för rena tjejgym och därför känner jag mer och mer att jag bara vill omfamna hela grejen. Varför stå tillbaka mot behovet bara för att killar på något sätt går miste om att få chansen, när tjejerna så sällan får chansen att ha en grymt bra upplevelse på normala arenor. Bara för att det är tjejläger behöver det inte betyda gulligt och mindre tufft. Tjejer kan också cykla tufft och hårt men det är en helt annan grej när tjejcykling blir normen, så är det bara, och den grejen är som du kan se här så himla, himla kul! Sedan är det en självklarhet att det även finns män som är nybörjare och kan ha behov att att machostämningen uteblir, men det får lämnas därhän.

tjejlager-cykel-2

tjejlager-racer

Crescents cykelläger för tjejer

18 mil fick jag ihop i grupp förra helgen. 18 mil med nära femtiotalet kvinnor och tjejer som brinner för cykel och som ville förkovra sig och därför bokat en plats på Crescents cykelläger tillika tjejläger på Varbergs kusthotell. Det var andra året som lägret kördes och det kommer alldeles säkert igen även 2017. Detta cykelläger innehöll en hel massa härligt och kombinationen mellan fina landsvägar, bra coachning från tjejproffslaget Crescent DARE, tillgänglig mecksupport, grymt god mat och fint boende plus föreläsningar och komplementträningspass gjorde denna helg riktigt lyckad.

tjejlager cykel

Ingen på lägret behövde läsa karta, arrangörsstaben styrde upp långa och kortare turer, alla anpassade efter de fyra erfarenhetsgrupperna som deltagarna delat upp sig i. Vi hade fantastisk support med vattenlangning, energidepå och vägvisning.

crescent cykellager-2

crescent cykellager-3

Supertränaren Mattias Reck höll en kul föreläsning om sitt liv som proffstränare på herroturen och gav bra konkreta tips kring mat och träning i kombination för bäst träningseffekt. Jag föreläste om mentala strategier och om att ta sig mot målet med glädje som drivkraft. Det blev långa och härliga dagar med ett eller två cykelpass, komplementträning och föreläsning.

crescent cykellager-5

TeamCrescet DARE var på plats med fem proffsåkare som frikostigt delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Något som var härligt var att proffsen verkligen tryckte på att du, som nybörjarcyklist eller kanske inte cyklist alls just nu har lika stor rättighet till vägarna som alla andra cyklister. Asfalten vet ingen skillnad, vi äger vägarna lika mycket, därför är det upp till dig att ta för dig din bit av vägen och att inte nöja dig med halvdan hjälp eller trist attityd från omgivningen. Ja, du är cyklist. Kul!

crescent cykellager-7

Alla fick en cykeloutfit och en fri startplats till tjejvättern!

varbergskusthotell-25

varbergskusthotell-11
cykellager-racer-tjejer

Att cykla klunga, belgisk kedja, partempo, triotempo och cykla i vinge, backintervaller och långpass – det utvecklade detta gäng något enormt. Första dagen var många osäkra och avstånden stora mellan många cyklister. Sista dagen cyklade alla fyra grupperna supersnygga tighta klungor med flytande handtecken och med hyfsat jämn fart. En njutning att vara del av!

Har du möjligheten att åka på cykelläger för tjejer, eller läger för den delen – ta chansen. Läger är en fantastisk plats att träffa nya härliga likasinnade och att verkligen hänge sig åt ett intresse. I detta fall var det landsvägscykel och exakt hur härligt som helst! Jag är så glad att jag fick äran att vara med och föreläsa för den här grymma och smarta och starka cykelgruppen och hoppas återse många av dem framåt!

DSC_1335

racer-tjejlager

Några av bilderna är lånade från Crescent, fotograf Tove Zetterqvist.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!