Nu är det dags för att prata om cykelns utrustning för Vätternrundan! Det gör jag i samarbete med min cykelpartner Crescent. Jag tog hjälp av David Lindvall, som jobbar med TEC, varumärket som gör komponenter och cykeltillbehör inom Cycleurope där Crescent ingår. David har själv cyklat Vätternrundan och har stor erfarenhet av vad man kan tänkas behöva och hur mycket plats man behöver för medhavd egen energi.
Vätternrundan är Sveriges största motionslopp på cykel. 30 mil runt Vättern kräver sin förberedelse. Jag samlar allt om Vätternrundan – en massa tips, träningsplanering, klädtips, mentala strategier mm under fliken Vätternrundan i menyn, med förhoppningen att det ska hjälpa alla som ska ta sig an långloppet. Vi har pratat om träning, ska prata om kost och jag har gett övningar för att tänka rätt.
Utrusta din cykel för Vätternrundan – film
Utrustning på/för dig, Vätternrundan:
- Godkänd hjälm, tidtagningschip på hjälmens högra sida (obligatoriskt)
- Kläder efter väder – armvärmare och benvärmare är smart och enkelt att rulla ner om det är kallt nr du startar men blir varmt en bit in på loppet.
- Kontanter, visakort och legitimation samt mobil hör till ICE-prylar (in case of emergency)
- Energi, eget inlägg om kost för Vätternrundan hittar du här.
Utrustning på cykel, Vätternrundan (eller andra långlopp):
- Reflexer och lampor vid nattstart/cykling i skymning (obligatoriskt)
- Ringklocka (obligatoriskt)
- Vattenställ, två är rekommenderat
- Extra slang + pump, alternativt/och kolsyrepatron
- Verktyg för punkteringsfix
- Två väskor, en för energi och en för punkteringslagning
- Cykeldator, om du önskar ha koll på hastighet/sträcka/kadens
Låt oss kika lite närmre på de grejer som David rekommenderar. Jag kommer starta klockan 06 och kommer eventuellt inte behöva mina lysen, men för alla som cyklar i skymning/gryning eller under natten är lampor obligatoriskt på Vätternrundan. På min cykel har monterats framlampa som är enkel att ta av och på och som laddas med usb-sladd samt en smidig baklampa med samma laddtyp. På ekrarna fäste vi supersmidiga och lätta eker-reflexer. Ringklocka är obligatoriskt, men får ju gärna vara så liten och smidig som möjligt, denna ringklocka heter race och är liten och nätt.
Cykelväska – Hur får jag med mig allt jag behöver på Vätternrundan?
Det är lätt att börja snurra i tankarna kring ”allt” som man måste ha med sig. Här är det bra att först dela upp detta i två: 1) Energi = lättåtkomligt och 2) Cykelfix – kliv av cykeln för att komma åt. Du behöver alltså två cykelväskor för Vätternrundan eller liknande långlopp. Den ena väskan har du fram på ramen och den andra väskan placeras under sadeln.
Med kläder tycker både jag och David att det är bäst att se till att de kläder man har på sig och tar av sig kan rymmas i ryggficka på cykeltröjan. Detta blir då direkt ett ickeproblem med förvaring. Härutöver är Vätternrundanorganisationen rutinerad och duktig på att frakta extrakläder som kan lämnas in.
Energi som ska med – energiväska och vattenflaskor
Min och Davids gemensamma rekommendation är att ha dubbelt flaskställ på din cykel. I ena flaskan har du vatten och i den andra har du sportdryck, på så sätt kan du ta till det du har bäst behov av. Vätternrundan kommer ha sportdryck från Enervit i sina depåer, därför tränar jag med Enervits produkter ju närmre loppet jag kommer. Flaskorna kan fyllas på i depå.
Energiväskan sätts fram på överröret, att röret kallas just det lärde vi oss i inlägget om teknik på landsvägscykel. TEC’s variant som jag kör med är så himla smart, med både en box/väska i mitten samt fack på sidorna. I facken på sidorna kommer jag sätta ner mina gels och i själva väskan, stängd endast med kardborren nedtill, kommer jag ha andra bars, salttabletter mm. Det går naturligtvis att ha en större väska här som också rymmer något klädesplagg och mobiltelefon mm, men jag vill jobba så avskalat som möjligt och väljer därför denna modell. Nyckelorden här är att energin ska vara lätt att komma åt med en hand och att du ska slippa fippla.
Cykelfix och ICE som ska med – sadelväska
I min sadelväska, aka ICE-väska, som jag har börjat kalla den har jag allt som jag inte behöver komma åt medan jag sitter på cykeln men kan komma att behöva. I min sadelväska av modell medium rymmer jag två extraslangar, däckavkrängare, multitool, kolsyrepatron och mobil plus körkort och kontokort. Jag har med två slangar av säkerhetsskäl under Vätternrundan, samt både kolsyrepatron och minipump. Pumpen är fäst vid nedre vattenflaskan och behöver således inte ha en plats i väskan.
Utrustning för cykelvård att ha hemma:
- Borste, så man lätt kommer åt att göra ren kedja och kassett, cykeltvätt
- Olja
- Fotpump med barmätare
Med ungefär en månad kvar till Vätternrundan – NU alltså! – bör du se över din cykel. Många väljer att lämna in för en service och det är något jag också kommer att göra. Vänta inte för länge då de flesta tänker likadant och cykelhandlare därför får mycket att göra de närmsta veckorna. Montera på lyse, ringklocka och annat du behöver enligt ovan, se över att du har slang och pump och öva på att byta slang!
Inlägget presenteras i samarbete med Crescent, partner till mig och Vätternrundan. Filmade gjorde Jakob Richloow.