Välkommen till din nya favoritblogg!

7 km vinterlöpning

Fyra minusgrader, vitt överallt och lugnt och tyst. En perfekt vinterdag för löpning. Jag trappar upp lagom, trots att min bror hetsat om att tävla i juni. 10 kilometer stadslopp i hemstaden. Han, den boven, har fått löpcoaching av mig via sms hela vintern, efter att jag upptäckt att han gör det klassiska misstaget: Springa lika fort varje pass.

Nu, när han kan skicka sms med ”4:04 fart – medelpuls 150” – DÅ passar han på att skicka med passningen om det där loppet. Jo, jo.

vinterlöpning

Jag tar det lugnt. Springer och känner mig lite för. Bygger en grund att springa intervaller från, lägga backpass till. Mitt vänstra gamla löparknä är något jag håller noga koll på. Rehabövningar ska göras. det känns lätt ena stunden, i nästa blir jag supertrött, för att strax piggna till igen.

vinterspring

Att ta sig ut är det svåraste. Funderar du på att ge dig ut och springa idag. Sluta fundera. Bestäm dig för att du ska ut och springa i tio minuter. Tio minuter är allt du begär.

Jag lovar dig, när du varit ute de där tio har du många minuter ork kvar!

 1. Hej! Vad är felet med ditt knä? Har själv ont i mitt högra knä främst då jag springer. En läkare gav mig diagnos begynnande artos för några år sedan men det var en allmänpraktiserande läkare och jag borde väl ta mig till en ortoped. Skulle absolut inte vilja ge upp löpandet. Var ute idag första gången på tre månader o sprang ca 7 km, jätte tungt, löpandet (som jag sprungit på sporadiskt här emellan) ger nog definitivt inte samma effekt. Det är ju bara så skönt att springa i friska luften hur tungt det än är till en början. Om det inte var för molande värken i knät då…. Råd? Vad gör du för att förhindra smärta? Och berätta gärna mera om hur du peppar din bror :). Toppenblogg du har förresten, har precis hittat den! Hälsningar från Helsingfors :)).

  1. Välkommen hit, tack för beröm! Låter tråkigt med ditt knä. Jag skulel nog gå till någon som är lite mer specialiserad, för att få mer konkreta svar om jag var du. Löpning på löpband är helt annorlunda. Det man kan göra där är att i alla fall alltid springa med minst 05, graders lutning, men variera den kraftigt för att lite mer efterlikna en tur i terrängen.

   Jag har haft problemmed något som kallas löparknä. Det är en sena som blir irriterad (som löper längs knäts sida) och det kan orsaka molvärk först, men sedan skärande, intensiv smärta i knät vid belastning. Lätt att låta bli att tänka på till en början, men skitjobbigt att bli av med om man ignorerat signalerna. Rehab, stärka core …nä, det här får bli ett eget inlägg känner jag!

  1. Åh vad kul – Grattis! Jag har inte direkt svarat på den där utmaningen… vi får väl se hur det blir.

 2. Tack för peppen! Halvligger under en filt pà soffan och njuter av början pà träningsvärk fràn en helddag av skidàkning – och speciellt dà muskelkrävanade off piste àkning – medans jag har försökt motivera mig att gà ut och ta en springtur medans det är ljust. Nu fick jag pepp fràn dig att maka mig upp, ta pà mig alla lager som krävs för kylan och ta mig ut en sväng. Tack!!

  Sen skulle jag spontant vilja lägga till att ’àh, jag vill ocksà ha löpcoachning via sms!’ Jag är ocksà dàlig pà att variera mig, även om jag springer lite snabbare när jag springer 5k totalt än när jag sringer en runda pà 10k. Dock fàr jag kanske med ett intervallpass högst per àr… Dàligt, dàligt och màste verkligen bättra mig där.

 3. Måste bara hitta ett par bra skor, sedan ska jag nog också komma ut. Införskaffade ett par fodrade Casall-vintertights på Alewalds förra veckan, så nu kan jag ju inte skylla på att jag inte har ”rätt” byxor i alla fall! 🙂

 4. Fick löparknä efter förra årets sth marathon. Gick till kiropraktorn Anna Brolenius och är nu på G igen, utan smärta.
  Kontakta henne om du behöver den bästa hjälpen (om du frågar mig). Gav btw min bror löpartips oxå inför maran, nu är han jättekaxig, brorsor….;)

 5. Visst är det härligt med vinterlöpning? Har nyligen upptäckt att jag tycker det är riktigt härligt och inte alls så kallt och trist som jag trodde.
  Vad har du för skor/broddar när du springer på vinterunderlag?

  Har kikat runt lite på olika broddar, men inte säker på vad som är bäst.
  //Elina

  1. Hej Elina! Jag springer utan broddar, har faktiskt aldrig riktigt känt ett behov. Däremot är jag sugen på att testa ett par icebugs, då många tycker de är bra. Terrängskor från Adidas är det jag springer med sedan två år tillbaka, de fungerar fint.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!