Välkommen till din nya favoritblogg!
Processed with VSCO with ku1 preset

Fjällöpning och årets första snö

Där grusvägen slutar tar stigen vid. Klättrar sig uppåt strax höger om den forsen där fjällvattnet hittat vägen ner. Lite iskallt utbrytningsvatten tar stigen i besittning och rännilar har bildats. Steg för steg tar vi oss högre upp. Ljungen och laven har fått iskristaller, det glittrar och glänser i fjällsluttningen. Vartefter höjdmeter läggs bakom oss blir de knotiga fjällbjörkarna färre och lägre. Nattens snöfall tynger de små gröna löven som ännu inte blivit gula och fallit av.

Dimman kapslar in oss och bidrar till en trolsk stämning. Mjölkvitt och grått ovanpå höstens glödande kulörer som nyligen tagit fart.

Snart är vi ovan trädgränsen. Tar sikte mot Blåsten och följer leden på snedden på Åreskutans baksida, mindre brant här och vi tassar fram. Äntligen fjällöpning på kalfjället! Årets första snö omger oss men har slutat falla. Stigen blöt, myren mjuk. Hjortronen syns inte längre till för nu är det september mot vinter och allt pekar vinter.

 

Kalfjället bjuder in till tjoande lyckoskrik. Det enda som fattas är den dånande utsikten mot Kallbygden som nu istället är en mjuk matta i vitt som möter vitt. Ovanför oss ligger skutan helt täckt i täta snömoln, där men ändå inte. Naturens kraft och allt på dess villkor.

Vi springer på, länger steget, hoppar över pöl och lera. Skrattar till över faktum att om inte skon var knuten med hårda knutar hade den kunnat bli kvar i landningen. Surt i marken, glatt i sinnet.

Springer utför och håller fart. Djupa andetag ner i lungorna. Frisk, friskare, friskast – känner livet dundra i oss och tacksamheten välla fram. Jag torkar en tår över att detta är mitt att ta och ha och njuta av. Inte ta för givet, aldrig ta för givet men jobba för och uppskatta. Vegetationen tätnar och snökristallerna smälter bort när vi kommer längre nerför fjällsidan. Dimman tätnar för att sedan lätta så smått. Vitt blir till mer orange, kalla toner till varma.

Skorna är leriga och blöta, fjällaven är röd. Årets första snö har fallit på Åreskutan och jag fick springa mitt i härligheten med en fantastisk grupp som gjorde upplevelsen större än störst!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!