Välkommen till din nya favoritblogg!

Intervaller utan pulsklocka

Hej kompisar! Jag ville berätta en grej som det ibland är lätt att glömma bort. Intervaller är för alla. Lyssna noga nu: Intervaller och intervallpass kan springas på utmärkt sätt utan pulsklocka och superkontroll på decimetern eller sekunderna. Jag tror att vi ibland – medvetet eller omedvetet – skapar höga trösklar till träning, eller kanske att det pågår en slags träningselitism sedan vi hamnade i tvåtusentalets lopptrend.

”Jaha du ska springa intervaller? Men har du pulsklocka/träningstights/rawfoodsmoothiebowlmellis i i magen/boostcoolcushionneutralspeed-sko på fot? ” (inbillar vi oss att andra tänker)

intervallpass utan pulsklocka

Begå inte misstaget att du inte kan springa intervaller för att du inte äger en pulsklocka eller för att den du äger ligger urladdad på batteri i en träningsväska. Om du gör det har du både skapat en supertröskel för framtida pass och också berövat dig på träningseffekt idag.

Du behöver inte musik eller veta var en kilometer är på ditt spår eller din väg. En app i din telefon eller klocka på armen kan ge dig exakta sekunder, men det funkar ändå! Lita på din förmåga och på din kropp!

Jag hade musik med mig på min tur igår, icke nödvändigt det heller, men det var härligt och jag ville ha lite sällskap. Det är en frihet i att klara sig utan teknik.

intervallpass utan pulsklocka

Intervaller utan pulsklocka – exempelpass

4 låtar lugn uppvärmningsjogg till en bra raksträcka där du har lyktstolpar. Gärna cykelväg/gångväg med bra uppsyn över hela sträckan. Välj en start och slutpunkt, i mitt fall blev det ca 350-400 meter och jag hade en sugande uppförsbacke åt ena hållet. Bra för träningseffekten!

8 x intervallsträckan. Satsa på att hitta ett jämnt och högt tempo. Du ska längta efter slutet. Mitt bästa tips är att du efter hälften (fjärde intervallen) ska vara på ansträngningsnivån att du tänker ”en intervall till”, dvs, att springa fyra till ska kännas helt övermäktigt, men att springa en till är något du klarar. Du kommer att hitta mjölksyratröskeln och du kommer att kämpa dig förbi. En intervall till, fyra gånger, sedan är du klar.

Vila: Låt andhämtningen gå från häftig till lugnare. Låt din överkropp som först ville ner mot marken sakta resa sig upp. Sparka runt en stund. När blicken klarnar och du är i kontroll är det dags. Låt inte pulsen sjunka för lågt.

Nerjogg, hemåt igen. Njut av stillheten. Av blossande kinder och av kvalitetspass i kroppen. Njut av friheten att du kan tyda kroppen och träna effektivt utan hjälpmedel. Intervallpass utan pulsklocka. Vilken bra grej!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!