Välkommen till din nya favoritblogg!
halvmaran

Så fixar du halvmaran! Tre alternativa strategier

Halvmaran kan vara en klurig uppgift som tar fram nervositet och frågetecken hur loppet ska disponeras. Därför vill jag som löpcoach och PT  hjälpa dig med det idag! Tipsen passar dig bäst som inte har så mycket lopperfarenhet och som känner att nervositeten nu växer. Perfekt för dig som fokuserar på att ta dig igenom halvmaran springandes, eller vill ha ett härligt och njutbart lopp. 21 kilometer och en vald strategi, du är en vinnare! 

halvmaran

Så fixar du halvmaran – tre strategier att ta hjälp av

Strategi 1: Dela upp loppet i 4 x 5-kilometer

Testa att tänka 5-5-5-5 (och bonus)! Genom att dela upp loppet slipper du tänka på kilometer 9, 13, 17 och 20 på kilometer två! Sätt en grundstrategi för varje fem kilometer, vad du ska ha att tänka på och vad du ska ladda för mantra.  Dessa fyra femmor skulle kunna vara:  1: ”hitta mitt tempo, lugnt och fint!” 2. ”Njut av publiken, känn flow!” 3. ”Driv med höften, mjuka steg” 4. ”All min träning tog mig hit – jag kan – jag gör!”. Den sista kilometern blir din efterrätt och bonus. Med fördel ger du dig själv en lugn start att komma in i loppet på den första femman.

Strategi 2: ta rygg på andra

Personligen gillar jag att ”’äga mitt lopp och min plan” och inte låta slumpen avgöra (känslan är något annat) men många upplever att de har hjälp av att använda strategin att hitta en bra rygg att hålla sig bakom. Det kan vara skönt att lämna över taktpinnen och bara hänga med och det blir lite situationen med denna strategi. Om du är en följare, se till att följa en för dig bra rygg, och att släppa den om den blir fel eller om den springer ojämn fart. Det kan lätt trötta ut dig i onödan. Jag ställer också frågan; är du säker på att du springer ditt lopp och din halvmara om du låter någon annan bestämma din takt?

Strategi 3: Negativ split – eller ”ta det lugnt och öka”

 

Negativ split kallas det när man springer andra hälften snabbare än den första hälften. Denna taktik eller strategi kan appliceras på lopp såväl som på träningspass. Att springa med målet att ha en negativ split kan hjälpa den som lätt rusar i början. Vet du med dig att du är en sådan, bestäm dig för kilometertider som är högre i starten och som du sakta låter sjunka. Att kunna springa med negativ split ses ofta som något fint i löparkretsar, att du är genomtränad och väl förberedd för uppgiften och att du disponerat din ork bra. Du behöver förstås inte bry dig om vad andra tycker eller vad som är status, men det kan vara kul att ha testat på. Risken med negativ split är att du kanske springer för sakta i början och upplever att du hade kunnat krigat dig till en bättre tid. 

Bonusstrategier för halvmaran av mer praktisk form i en liten lista:

  • Spring i snygg och snabb-kläder, du vet de där som känns lite extra bra.
  • Lita på att du blir varm under loppet, klä dig inte för varmt!
  • Rödbetsjuice kan vara ett fint tillägg till din normala mat då det i studier gett effekter som ökad uthållighet.
  • Vaselin på insidan av lår, insidan av armar kan vara en bra grej (minskar risken för onda skav).
  • Klipp tånaglarna. Ta Coldzyme förebyggande mot förkylning.
  • En snygg loppfrisyr är faktiskt väldigt härligt, fram med tävlingsflätan om du har långt hår.
  • Kompisar som springer? Skicka pepp-sms eller peppa i facebookgrupper. Du kommer få tillbaka glädje x2.
  • Le och tacka för pepp under loppet, det ger maximal utdelning och allt känns härligt när man ler.

Go, go, go – endorfiner och runners high väntar!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!