Välkommen till din nya favoritblogg!

Saucony everun – test av löparskor

Det är häftigt med löparskor, hur mycket teknologi som ryms i ganska litet antal gram springskor, och hur mycket utveckling som ligger under ytan. I samarbete med Saucony vill jag berätta lite om resultatet av lång tids utveckling hos Saucony: den nya sulteknologin Everun. Men framförallt vill jag berätta om en härlig lunchlöpningsspringtur i Sauconyskor! Häng med!

Jag har sedan 2009 någongång sprungit delvis i Saucony och alltid hållit löparkänslan högt. De senaste åren har jag även sprungit en hel del i träningsskor, lite mer allroundtyp sådär. Det var alltså något år sedan jag satte fötterna i en helt ny löparsko. Everun-skorna (det är alltså sulteknologin som heter everun, och den kommer finnas i flera av Sauconys skomodeller, med start januari 2016) kommer i en suveränt cool blå skokartong, med en film(!) som berättar om Everun-teknologin. Tänk dig grejen. Ny skokartong – som spelar film!

saucony everrun

Skorna, i det här fallet Triumph ISO 2, har ett drop om 8 mm (drop = höjdskillnaden mellan häl och tå) vilket är högre än det jag normalt springer med. Det är också det första jag lägger märke till när jag sätter dem på fötterna. Det känns mjukt och svävande, som att jag har fjädrande springsugna skor på fötterna som ger en hel massa studs i varje steg. Ja – och det är ungefär exakt det som everun går ut på, så här har ni mig, mitt i reklamtexten fast jag alltid skriver på eget intryck och egna ord.

Jag beger mig iväg med lätta fötter, solen skiner och vinden biter i hårt. Asfalt ner mot kanalen, trippande steg över bron och andetagen känns lätta. Den tvekan jag nyss bar, om jag kunde springa utan att hungra ihjäl på lunchtimmen, är redan långt borta. Det här känns lätt och rätt. Jag springer och tänker på mitt löpsteg. Alltså, inte på det sättet att jag aktivt jobbar med steget, utan jag springer och tänker på hur det känns när jag landar och när jag trampar iväg på nytt. Jag letar efter orden och kanske är det energi som är rätt? Asfalten blir till lera – oh nej, mardrömmen att lera ner nya skor – och jag tar en utsvävande långväg (motsats till genväg) upp på en gräsmatta full med höstlöv.

saucony everrun-3

Everunsulan är ett superstötdämpande material som är inbyggd i skon precis under fotsulan – i det som kallas toppsula. Toppsulan med everun-materialet formar sig efter foten och fördelar trycket jämnt över hela foten. Det nya materialet ger löparen 83% energiåtergivning vid frånskjutet enligt Sauconys tester.

Med fötterna inslutna i mjuk och studsande känsla slutar jag tänka och ökar istället steget. En kort lunchlöpningstur är som härligast om den får innehålla spår av fartlek så jag trycker på. Ler vid åsynen av ett pensionärspar som krokar arm genom gegga och räknar föräldralediga med barnvagn och träningskläder på till fem stycken under rundan. Träning i dagsljus, så bra grej! I långa uppförsbacken får jag jobba mentalt och ger mig själv en klapp på axeln när det vänder nerför. Ut på asfalt igen. Jag saktar ner, nästan omedvetet. Möter solljuset i ögonen och tänker att kanske är det perfekt glow för instagram, men nej, bara superhårt decemberljus mot rosig hy som inte alls ger det skimmer eller energi jag känner. Springer vidare.

EVERUN introduceras i modellerna Triumph, Hurricane, Guide, Kinvara och Peregrine i januari 2016. Här finns modeller med mer eller mindre dämpning och för neutralt eller pronerande steg. 

saucony everrun-4

Utanför kontoret stannar jag till  och försöker analysera skon lite till. Det är en total känsla av att foten vilar ombonat och i energiåtervinnande material, ganska stor skillnad från låga barfotaskor. Jag tänker att långa pass och asfaltslöpning blir en fröjd i dessa snyggingar. Stretchar en vad och noterar att modellen känns aningen bredare än tidigare Sauconyskor vilket också är i linje med att skon jag har på fötterna är anpassad för längre turer där fötterna tenderar att svullna.

Hjärtat är glatt och huvudet är rensat. Lunchlöpningen har gett mig rosig hy och klar blick. Benen har fått springa och fötterna har fått uppleva asfalt, lera, gräs och löv. Jag har sett kärlek, från liten till stor och mina sinnen är vakna. Kanske har jag nu 83% mer energi än vad jag haft om jag inte sprungit idag?

saucony everrun-5

Saucony säljs i flertalet välsorterade sportbutiker och i specialbutiker. Att köpa skor kan vara en hel köpupplevelse med hummande och funderande i butik eller en instans high och få knapptryck till ett upphämtnings-sms. Oavsett vilken variant du väljer om du vill ha ett par egna skor med everun-sula är den blåa kartongen lika kul!

Uppochhoppa.se i stolt samarbete med Saucony. 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!