Välkommen till din nya favoritblogg!

Terränglöpningens 10 fördelar

Här listar jag tio fördelar med terränglöpning – helt enkelt hur du kan hitta mer löparglädje och utvecklas som löpare genom att ta dig ut i terrängen och testa på. Ut i terrängen och spring!

1) Ojämn terräng ger naturlig styrketräning för fotleder, knän, core och höft. Ojämna stigar utmanar dig och ”tvingar” dig att utvecklas i en snabbare takt.

2) Mjukt underlag är skonsamt mot kroppen. Stundtals kan löpning vara ganska slitsamt för kroppen, särskilt om du inte har ett kanonbra löpsteg som är snällt mot dina leder. Mjukt underlag i skog och mark hjälper dig att komma igång med din löpning utan att dra på dig onödiga skador. Förhoppningsvis. Testa att öka ditt kilometertal på mjuka stigar eller motionsspår istället för på asfalt. En typiskt bra grej med terränglöpning är att den är skonsam och förlåtande.

3) Naturen i sig – ett helt landskap runtomkring dig med nyanser och former att ta in och fokusera på ger dig en ny upplevelse. Hur många nyanser av grönt och brunt finns det?

4) Du anpassar ditt löpsteg efter terrängen, vilket gör dig till en smartare löpare per automatik. Detta kommer också förfina din motorik och koordination och förbättra din löpekonomi. Du kommer helt enkelt orka mer för att du lär dig att springa smart. Typiskt bra grej.

5) Växlande terräng ger en naturlig fartlek, ibland kan du springa på, ibland inte – du varierar din löpning och undviker monotona träningspass och får lite extra intervaller på köpet!

spring i terräng

6) Luften är renare ute i skogen och naturen än längs asfaltsvägar där det åker bilar. Det gör hela ditt system gladare.

7) Du slipper trängsel och att se upp för bilar, och om du springer helt obanat kommer det mest troligt heller ingen cyklist. Glöm lämmeltågen på överfulla promenadstråk om helgerna, som ärligt talat bitvis kan göra dig riktigt irriterad. Ta dig ut i naturen och spring ostörd terränglöpning istället.

8) Detta är kanske en parentes i sammanhanget, men blir du plötsligt kissnödig har du, om du springer i skog eller i fjällterräng med stenblock och buskar, bra förutsättningar att bara lösa det problemet. Otaliga är de gånger man blivit hopplöst kissnödig i citymiljö och det inte riktigt finns någonstans att ta vägen. I naturen är en kisspaus aldrig (eller i alla fall extremt sällan) ett problem.

9) Glädjen. Kanske är det de allra flesta punkterna ovan som gör det, att det tillsammans skapar glädje i oss? Mjukt underlag som överraskar och utvecklar oss, vackra färger, ostörda upplevelser och ökad kondition i ren luft där vi kan kissa fritt… ja, sånt gör mig väldigt glad helt enkelt, och antagligen dig med, om du testar terränglöpning.

10) Grenspecifik shopping. Att köpa grejer är som bekant roligt, terränglöpning ger oss inbitna (eller nybörjare för den delen) löpare en chans att köpa nya prylar. En större vätskeryggsäck som måste rymma överdragsjacka för fjällens snabba väderomslag, löparskor med grövre sula och bättre lergrepp… Långärmade tunna tröjor som klarar rispor från buskar, pannlampa, en orienteringskurs kanske?

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!