Välkommen till din nya favoritblogg!

Träna dina fötter

I helgen blev det återigen så himla tydligt. Fötterna och tårna. Vi måste prata om våra fötter! Nu tänker du jaha? Vadå?

Då utmanar jag dig att ta av skor och strumpor (ja, men gör det nu!).Så. Upp till bevis.

Ställ dig upp och känn underlaget under dina fötter. Börja sedan krama med tårna, så att du sakta drar dig framåt där du står, kryper fram med tårna. Hyfsat besvärligt och inte helt lätt. Stanna.

1) Spreta med tårna. Det vill säga, få dem att hamna längre ifrån varandra – på det sätt du kan sära på alla dina fingrar. Inte succé? Nähä. 2) Spreta nu med stortån åt ena hållet, de andra tårna åt andra hållet, lite som att du skulle göra ett v-tecken med tårna. Fungerar det bra? Har du kontakt? Lite si och så kan jag tänka mig. Om du vrider underbenet lite på snedden kanske det blir lättare.
3) Lyft tårna uppåt. (Det gjorde vi mest för att du inte ska tycka fötterna är helt döda). 4. Knip med alla småtår, men inte med stortån. Fungerar?

funktionskläder bebis

Försök nu att göra motsvarande rörelser med dina händer. Vilket i de allra flesta fall är en liten bit kaka och inget konstigt alls. Dessa rörelser kan du göra eftersom det finns nervbanor och en programmerad rörelse från hjärnan ut till nerven.

4) Ta ett kliv bak, och ett kliv fram. Gå up på tå. Kliv bak, kliv fram, upp på tå två gånger. Kliv bak, kliv fram, upp på tå tre gånger. Fortsätt till tio. Det bränner bra, men är just bra för dig. 5) Ta fem steg på hälarna. Ta fem steg på utsidan av fötterna, ta fem steg på tå. Krama in tårna under foten, hårt – hårt. Håll i tio sekunder, håll kvar om du får kramp. Upprepa tre gånger. Skak ur.

Nu. Gör om det allra första steget, krama med tårna och försök dra dig fram med hjälp av fötterna över golvet. Vad händer? Sannolikt går det enklare, du har bättre kontakt och kommer längre på varje tådrag. Detta eftersom alla övningar ovan har börjat hjälpa till att väcka tårna och de sovande nervbanorna.

Med pigga programmerade banor från hjärnan till fötternas muskler vinner vi mycket. Styrka och balans inte bara i fotens muskler per se, utan de ger även förbättrad spänst, bättre balans och fungerar skadeförebygger mot benhinneproblem och fotledsstukningar. Himla bra grejer.

barfotalöpning övningar

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!