Välkommen till din nya favoritblogg!

Träna dina fötter

I helgen blev det återigen så himla tydligt. Fötterna och tårna. Vi måste prata om våra fötter! Nu tänker du jaha? Vadå?

Då utmanar jag dig att ta av skor och strumpor (ja, men gör det nu!).Så. Upp till bevis.

Ställ dig upp och känn underlaget under dina fötter. Börja sedan krama med tårna, så att du sakta drar dig framåt där du står, kryper fram med tårna. Hyfsat besvärligt och inte helt lätt. Stanna.

1) Spreta med tårna. Det vill säga, få dem att hamna längre ifrån varandra – på det sätt du kan sära på alla dina fingrar. Inte succé? Nähä. 2) Spreta nu med stortån åt ena hållet, de andra tårna åt andra hållet, lite som att du skulle göra ett v-tecken med tårna. Fungerar det bra? Har du kontakt? Lite si och så kan jag tänka mig. Om du vrider underbenet lite på snedden kanske det blir lättare.
3) Lyft tårna uppåt. (Det gjorde vi mest för att du inte ska tycka fötterna är helt döda). 4. Knip med alla småtår, men inte med stortån. Fungerar?

funktionskläder bebis

Försök nu att göra motsvarande rörelser med dina händer. Vilket i de allra flesta fall är en liten bit kaka och inget konstigt alls. Dessa rörelser kan du göra eftersom det finns nervbanor och en programmerad rörelse från hjärnan ut till nerven.

4) Ta ett kliv bak, och ett kliv fram. Gå up på tå. Kliv bak, kliv fram, upp på tå två gånger. Kliv bak, kliv fram, upp på tå tre gånger. Fortsätt till tio. Det bränner bra, men är just bra för dig. 5) Ta fem steg på hälarna. Ta fem steg på utsidan av fötterna, ta fem steg på tå. Krama in tårna under foten, hårt – hårt. Håll i tio sekunder, håll kvar om du får kramp. Upprepa tre gånger. Skak ur.

Nu. Gör om det allra första steget, krama med tårna och försök dra dig fram med hjälp av fötterna över golvet. Vad händer? Sannolikt går det enklare, du har bättre kontakt och kommer längre på varje tådrag. Detta eftersom alla övningar ovan har börjat hjälpa till att väcka tårna och de sovande nervbanorna.

Med pigga programmerade banor från hjärnan till fötternas muskler vinner vi mycket. Styrka och balans inte bara i fotens muskler per se, utan de ger även förbättrad spänst, bättre balans och fungerar skadeförebygger mot benhinneproblem och fotledsstukningar. Himla bra grejer.

barfotalöpning övningar

 1. Åh, älskar att gå barfota! Springa barfota i gräs och känna den pirrande, härliga känslan efteråt, kasta av mig skorna och promenera ett stycke barfota på en mjuk stig, eller springa omkring utan strumpor hemma. Önskar mig golvvärme dock – är frusen så på vintern stannar fötterna oftast i tjocka strumpor!

 2. Så sjukt svårt det där! Höll på skratta ihjäl mig åt mina taffliga försök igår. Tyvärr gick det inte lättare efter tåhävningarna. Jag är nog ett hopplöst fall. Men skam den som ger sig, jag SKA börja öva!

 3. Åh va bra! Jag har efter sista graviditeten för ett par år sedan ont i en hallux knöl. Mina merrell barfotaskor har gjort mig i princip besvärsfri i sommar. Men nu då.. när fötterna ska in i vinterskor igen 🙁 Superbra tips på fotträning!

 4. Halloj Sofia!
  Ja, visst är det märkligt att vi bryr oss så lite om våra fötter. Jag tänker nästan bara på dem när de krånglar. Men efter helgens lilla påminnelse blir det ändring på det. Här ska knorvas, spretas och rullas med tårna. 🙂 Kristina

 5. Jättebra övningar, tack för tips! Har haft problem med benhinnan efter Tjejmilen så kan det förebyggas på det här sättet vore det suveränt. Hem å testas efter yoga ikväll 🙂 Härlig blogg du har!

 6. Hej.

  Har ej rökt sedan vecka 20 (fortfarande enormt svårt!!! tro mig), reumatiker fast jag är född -77. Började i somras att jogga, då jag lyckades jogga 4km på hösten var glädjen stor! Nu är jag runt 7-8km som max innan ben, höfter och övriga leder skriker NEJ.

  Jag ska ner till stan (intersport Örnsköldsvik) och köpa nya skor på fredag. På fredag så öppnar anmälan för blodomloppet också, Linköping och Gbg ska jag anmäla mig till, så det är mina mål: 2*en mil.
  Sökte runt lite, googlade löparskor nybörjare. Jag tackar för hjälpen, jag kommer besöka din sida igen. Din skrivning om löparsteg ska jag kolla nästa gång jag är ute och joggar, jag vet ej hur jag joggar.

  Tack -Daniel

 7. Blev glatt överraskad av dina tåövningar. I min ungdom tränade jag karate i flera år. Varje, verkligen varje, träning innehöll dina tåövningar, och andra, för att stärka fötterna. Balansen fick man på köpet 🙂 Detta ska återinföras i mitt träningsliv! Tack för påminnelsen 🙂

 8. 15 st tåhävningar varje gång vid borstning 2 gånger per dag och dessa tå-övningar 2 gånger per vecka, efter 3 veckor så krampar det ej längre i tårna då man viker in dem. Skit-bra!

  Har du mer bra övningar???

 9. Göra cirklarna med anklar var svårt… blir nog lättare om några gånger med övningarna.

  Tack -Daniel

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!