Välkommen till din nya favoritblogg!

Utfall med gummiband – stabilisera dina knän

Att göras utfall med gummiband är ett väldigt bra sätt att träna instabila knän. Att göra övningar för att stabilisera knän kommer stärka dig i din löpning och fungera skadepreventivt. Vid varje springande fotsteg ner i marken bär din fotled, knäled och höftled ca 3-4 gånger av din vikt, det krävert styrka och stabilitet. Tänk sedan hur många steg du tar på en löptur!

Utfall med gummiband som stabiliserar knän – stabilt åt vilket håll?

  1. Det finns två sätt att jobba, och det första du behöver se på är åt vilket håll just du behöver stabilisera dina knän. HUVUDREGELN eller vad man ska säga, det normalt största behovet, är att stabilisera knät i sidled från att falla inåt. Då ska du jobba mot att gumibandet drar dig mot mitten. Motsatsen finns och är vanligast hos killar (tänk hjulbenthet), då ska du jobba mot gummibandets kraft att dra knät utåt.
  2. TESTA genom att stå uppe på en låda och sänka dig ner sakta på ett ben. Vill knät dra sig lite inåt när det blir tungt? Då är det mot det vi ska jobba och aktivera! Vill det falla utåt har du den riktningen att jobba med.

Utfall med gummiband

  1. Fäst ett gummiband i knähöjd i en stolpe etc på gymet så att du har en stor ögla. Kliv in i öglan med ditt främre ben som är det bortersta från fästpunkten, om du som de flesta ska jobba mot att knät är instabilt i sidled inåt. Sätt gummibandet strax ovanför eller strax nedanför knät. Kontrollera att bandet vill dra knät inåt och att du får jobba med att motverka den riktningen. Sträva efter att ditt knä i hela rölrelsen ska vara neutralt rakt fram eller möjligen lite ut över dins minsta tår.
  2. Kliv bak i ett utfall, stolt bröst, STABILT knä och tryck dig upp igen, jobba mot gummibandet och tänk stadigt och stabilt som ledord för ditt knä. Du kan jobba med hantlar eller kettlebells i händerna, eller utan, beroende på var du befinner dig i din progression. Tänk  också på att vara stark och stabil i din bål.
  3. Vänd näsan åt andra hållet och sätt i framfoten, den fot som är längst bort från gummibandet och gör nya utfall med andra knät som stabiliserare.
    utfall med gummiband

Utfall med gummiband – ett bra sätt att stabilisera dina knän och jobba skadepreventivt med din löpning!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!