Välkommen till din nya favoritblogg!

Storulvån – tälta med barn

 

Storulvån – tälta med barn (eller utan!)

Att tälta med barn i Storulvån är ett lättillgängligt fjälläventyr. Precis såhär vill jag bygga mina barns fjällerfarenhet och minnesbank. Exakt sådant här är det som ger livet extra färg och bygger på min kärlek till livet i Åre. Storulvån gav oss fjällmagi och breda leenden och nu får du följa med.

Tälta med barn i Storulvån – så gjorde vi

Fredag: Det är en blåsig men varm eftermiddag i juli och vi ska tälta vid Storulvån! Jag har längtat äventyr i flera dagar och spanat prognosen som nu säger sol och moln. Vinden tar vi tacksamt emot då myggen just nu svärmar i miljonantal, som det känns.

Vi har packat våra ryggsäckar med Primuskök, det nya fyrapersonerstältet från Bergans, liggunderlag, proviant, skaljackor och underställ. Lördagsgodis, Moet och myggmedel – peppen är stor!

Storulvån är en fjällstation, 45 minuter med bil från Åre, en vacker bilresa bara den. Stationen är välutrustad med restaurang, butik, övernattningsmöjligheter och faktiskt, klättervägg. Storulvån är ofta start och slut på Jämtlandstriangeln, den klassiska vandringsturen. Den tar vi en annan sommarvecka, om nåt år eller så. Nu startar vi precis här; med blåbärspaj och fyra skedar, vi slevar den ur plastbytta intill stationen. Rester från gårdagens middagsbjudning hos oss. Varför? För att starta med full energi, eftermiddag som det är. Vi valde att vandra på eftermiddagen för att just spara oss lite från myggen.

Vi sätter span på själva fjället som heter Stor-Ulvåfjället, till vänster om leden som klättrar uppför sluttningen. Här väntar öppna fjällvidder perfekta för bus precis ovan trädgränsen som vi når en knapp kilometer från fjällstationen. Leden är supertydlig, om du funderar på om det är lätt att hitta. Vi viker av på en sidostig åt vänster och letar bästa stället att slå upp tältet.

Tältplats – check

  • Platt mark utan vassa stenar.
  • Lagom skyddad från vind – men givet myggen, helst inte för vindskyddad.
  • Fin utsikt!
  • Torrt men med närhet till vatten.

Ryggsäckarna läggs åt sidan och vi sätter upp tältet i en handvändning trots att det blåser. Wiglo är rymligt, det är högt i tak och barnen fascineras av det orangea ljuset på insidan. Här ska vi sova gott!

Fjällets bästa bus och matlagning på gaskök

Har du lekt ”dödshoppet från stenen” någon gång? Det går till och ser ut såhär:

Glada skrik och armar kring min hals. Ben som korsas i min svank och doften av solkräm och myggmedel i era nackar. Hårslingorna som sliter sig från din fjällfläta av blåst, fjällsprint och hopp i full förtröstan att där står min mamma och kommer garanterat att fånga mig.

Allt detta, och ett hjärta till bredden fyllt av tacksamhet medan vattnet kokar upp. Snart sitter vi ner och äter köttsoppa. Friluftsmat får dubbeltumme av några och betyget ”sådär” av andra. Allt är som det ska och det finns efterrättschips på rör. Världsklass. Förutom myggen då. De svärmar runt oss i just ungefär ett miljontal trots att vinden biter i.

Barnen kapitulerar, eller om det mest är den röda kojan som drar. Här läser jag tre kapitel i medhavd bok och tar mentala minnesbilder att spara för alltid. Mina långbyxor hängde visst kvar hemma i köket så jag drar på ullunderställ under shortsen. Det funkar fint det med och konstigt nog klarar jag mig från bett.

Vi rör oss i cirklar, mannen och jag. Pratar och går och tittar och skålar i champagne och rödvin. Vi hör barnen skratta i tältet men vad gör väl en sen insomning när man är mitt i ett fjälläventyr och tältar vid Storulvån? Vi ser renar i stor flock på Getryggen, toppen mittemot vårt tält.

Kvällen är vacker och lugn, förutom två ryttare på hästar av nordsvensk typ ser vi inga andra. Vi konstaterar igen att det här är en ynnest och att det inte behöver vara svårare än såhär. En kilometer upp på fjällsidan från Storulvåns fjällstation, en perfekt enkel tur, ett alldeles lagom men väldigt givande uteäventyr som får oss att älska livet en fredag i juli.

Jag vaknar till när klockan är 04, ligger i tältet bland lugna snusanden av min sovande familj. Minns mina första Stockholmsår, hur vi träffades jag och mannen, allt som tagit mig hit. Smyger försiktigt upp och fotar en gryende soluppgång. Morgonen därpå steker vi färdigköpta plättar och brer med hasselnötskräm, river vårt tält och knatar ner mot fjällstationen. Vi är nöjda, glada och sugna på mer!

Utrustning och kläder på bild, tips för att tälta med barn vid Storulvån:

Tält och kök:

Stora E:

Lilla E:

Sofia:

Mannens gröna jacka: 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!